Seinien maalaaminen on varmaan sellainen homma jonka moni yhtään omatoimisempi rakentajaa tekee mielellään itse. Seinien maalaaminenhan on sellaista mukavan kevyttä hommaa, jossa ei tarvitse erityisen kalliita työkaluja tai erityisosaamista. Me tosiaan päätimme hoitaa seinien maalaamiset itse.
Seinien maalaamisessa on syytä huomata, että ihan ensimmäisenä ei kannata maalipurkkia avata. Tasoiteurakan jäljiltä seinät olivat suht hyvässä kunnossa, mutta toki niistä löytyi naarmuja, koloja ja muita epätasaisuuksia. Näinollen seiniä piti kitata, hioa, osin kitata uudestaan ja taas hioa. Hiomisen jälkeen seinät oli vielä syytä harjata (pölyt pois) ja sitten imuroida lattialta pölyt pois etteivät ne tartu telaan maalatessa ja leviä seinille. Kaikkeen tähän valmistelutyöhön saa aikaa kulumaan enemmän tai vähemmän riippuen siitä miten tarkka on. Ja varsinkin kun on kaksi tekijää, niin toinen saattaa huomata jotain mitä toinen ei huomannut, jne.
Ja sitten vasta pääsee maalaamaan. Kaikki seinät joutuu varmaan myös maalaamaan vähintään kahteen kertaan, ennen kuin tulos on riittävän hyvä. Maalauskertojen välissä pitää aina pari tuntia antaa maalin kuivua, mikä nyt harvemmin on ongelma kun työ etenee seuraavaan huoneeseen ja päivä tulee nopeasti täyteen kun seiniä riittää. Tosiaan tätä työtä on tehty pääasiassa viikonloppuisin. Maria on päässyt muutamana päivänä viikollakin maalaustöihin, ja isäni auttoi myös muutamissa seinissä. Mutta aikaa on kalenteriviikkoina mennyt jo kolmisen viikkoa siitä kun aloiteltiin, ja sinä aikana on ehtinyt tapahtua paljon.
Ideaalinen työjärjestys maalaamisen kanssahan olisi sellainen, että ehtii seinät maalaamaan valmiiksi ennen kuin kattoja tehdään, ja ennen kuin sähköasentaja laittaa rasiat seinille. Kattojen asennukset odottivat hyvin seiniä, mutta sähköasentaja ehti laittamaan rasioita seinille ennen kuin saatiin työt ihan loppuun asti. Eipä tuosta suurta haittaa ollut, sillä seinän sisään upotetut rasioiden rungot on kuitenkin helppo suojata. Ja oma vikahan se on ettei ehditty kaikkea saamaan aikaisemmin valmiiksi :)
No, vielä on yläkerrassa maalattavaa. Työhuone ja vessa on tarkoituksella jätetty viimeiseksi, ja aulankin seinät ovat vielä maalaamatta (paitsi se korkea punaiseksi maalattu seinä). Näillä tiloilla ei ole ollut niin kiire. Työhuoneen katto tehdä eri panelilla kuin muut (akustointipanelia kotiteatterin takia), vessa on odottanut IV-putkia, ja aulan katto on ollut valmiina jo pitkään, eikä se häiritse seinien maalaamista.
Maria oli tänään aamupäivän maalaamassa, ja lauantaina mennään taas töitä jatkamaan. Eli työ alkaa valmistua, eikä meidän hidas työtahti ole (toivottavasti) haitannut muiden työmaalla työskentelevien työtahtia. Mutta tämä nyt kaikille varoitavana esimerkkinä: Ei kannata aliarvioida seinien maalaamiseen menevää aikaa, koska siihen saattaa upota reilusti enemmän työtunteja kun mitä on ajatellut.
Blogin kuolleistaherätys
4 vuotta sitten
4 kommenttia:
Terve!
Osaatko yhtään arvioida kuinka paljon kalliimmaksi tulee toteuttaa sähköt KNX-väylällä verrattuna perinteisiin systeemeihin?
t:Harri
Kysyin samaa meidän sähköurakoitsijalta joskus silloin kun urakkaa aloiteltiin. Arvio meidän kokoisen talon sähköistyksestä perinteisellä tavalla oli 25000-30000€. KNX-urakka tulee maksamaan n. 40000.
OK, kiitos. Jotain tollaista ajattelinkin. Taidetaan tyytyä perinteisiin.
En ala KNX myyntimieheksi, mutta kyllä tekniikalla saa (ainakin toivottavasti) jonkin verran lisää asumismukavuutta ja mahdollisuuksia esim. energiansäästöön kun voi helposti sammuttaa talosta kaikki pistorasiat missä on standby-virtaa syöviä laitteita. Mutta ei näitä järjestelmiä energiansäästöllä myydä kun ei tuollaista hintaeroa ihan nopeasti säästetä sähkölaskussa... No, tästä voisi kirjoittaa enemmänkin. Katsoaan jos vaikka ehtisi heittää omat mielipiteet ja syyt miksi tuohon päädyttiin blogiin joku päivä :)
Lähetä kommentti
Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.