maanantai 9. elokuuta 2010

Kotiteatteri kasattu

Nyt on kotiteatteri sitten kasattu ja testattu. Ja hyvinhän tuo toimi. Ensimmäisenä leffana katsottiin Batman Dark Knight, ja hyvältä näytti ja kuulosti. Tässä nyt vähän tarkempia speksejä laitteistosta ja selityksiä miksi niihin päädyin. Toivottavasti näistä on hyötyä muille kotiteatteria suunnitteleville. Alustuksena se, että tämä oli ensimmäinen kotiteatteri jonka rakensin, enkä muutenkaan tunnustaudu hifistiksi. Toki tekniset asiat ovat harrastusmielessä tuttuja, ja Mikrobitistä olen aina lukenut kaikki vastaantulleet aiheeseen liittyvät jutut. Nyt piti vaan hieman kerrata vanhoja Bittejä, ja tutkia asiaa mm. DVD Plazan forumeita selailemalla. Tarkoitus oli tehdä halvalla kohtuullisen hyvä lopputulos. Budjetti ei tässäkään kohtaa ollut rajaton. 3000 euroa varasin budjetissa tähän, ja n. 2400 euroa meni. Toki tuon voi helposti tuplata, tai vaikka kymmenkertaistaa oman budjetin ja innostuksen mukaan.

Kotiteatterin sydän on tavallaan AV-vahvistin. Eli joku laite, joka ottaa sisäänsä kuvaa jä ääntä, ja välittää ne eteenpäin kaiuttimille ja TV:lle tai videotykille. AV-vahvistimissa halvimmat ovat parin sadan euron hintaluokassa, ja kalleimmat tuhansissa euroissa. Riippuen vähän omista tarpeista ja budjetista, riittävän hyvän vahvistimen saa n. 300-500 eurolla. Omaan kotiteatteriin valitsin Onkyo TX-SR508 vahvistimen. Tuossa oli minulle riittävät liittimet ja ominaisuudet. Vahvistimesta kannattaa huomioida myös sellainen asia, että osaako se viedä HDMI ulostuloon muuta kuin HDMIn kautta tullutta kuvaa. Oma Onkyo nimittäin ei osannut, mikä tuotti haastetta kun piti laittaa vanha DVD soitin kiiinni settiin kun Blu-ray soitin ei ehtinyt saapua kauppaan perjantaina. Videotykki toki otti signaalin vastaan kun suoraan siihen kytki, ja varastosta onneksi löytyi riittävän pitka piuha.

Kotiteatterissa kuva saa mielellään olla mahdollisimman iso. Kuvaa saa tuotettua joko telkkarin tai videotykin avulla. 42" telkkarin hinnalla tosin saa jo videotykin, jolla tekee seinälle tykistä ja huoneesta riippuen 70-100" kuvan, joten tässä kohtaa videotykki on varmaan helppo valinta jos tila sen sallii. Kuvan pitää tietysti olla Full HD tasoa, ja tällaisen tykin saa halvimmillaan n. tuhannella eurolla. Optoma HD20 on saanut kehuja hyvänä perustykkina, ja itsekin sen hankintaa suunnittelin, mutta sitten KoneBoxin tarjouksesta löytyi Epson EH-TW2800 hintaan 1099€, joten sellaisen sitten ostin. Ja hyvä niin, koska tuo Optoma olisi ollut hieman hankala siitä yksinkertaisesta syystä, että siitä puuttuu linssinsiirto-ominaisuus mikä tarkoittaa sitä, että kuva tulee seinälle suoraan linssin keskipisteen mukaan. Kuvan mekaaninen siirto helposti puuttuu halvimmista malleista, joten kannattaa miettiä onko omassa tilanteessa sille tarvetta. Mekaaninen linssinsiirto mahdollistaa tykin vapaamman sijoittelun, vaikkapa aivan kattoon kiinni tai jopa katselupaikan sivuun, linssinsiirron rajoissa tietty. Lisäksi zoomista voi olla iloa jos halua hieman säädellä kuvan kokoa.

Meillä on etäisyyttä tykin linssistä seinään n. 2,6 metriä, ja Epsonin TW2800 sai tuolla polttovälillä tehtyä seinälle n. 80" kuvan. Kun katseluetäisyys on tuo sama 2,6 m, niin kuva tuntui jopa liiankin isolta, eli täytyy seuraavassa leffakatselussa kokeilla toimisiko hieman pienempi kuva paremmin. Kuva heijastuu meillä puhtaalle perusvalkoisella sisustusmaalilla (Cello) maalatulle seinälle. Ja ainakin meidän mielestä tuo näytti ihan riittävän hyvältä, tosin hifistit varmaan olisivat eri mieltä ;) Valkokangasta aluksi mietin, mutta ainakin toistaiseksi se on unohdettu. Valkokankaita saa kiinteinä tai rullattavina (käsin tai moottorilla), ja tuon valinta riippu toki täysin tilasta. 77" kiinteän valkokankaan olisi halvimmillaan saanut 250 eurolla, joten iso investointi tuo ei olisi. Mutta varmaan tuon seinän voisi vielä maalata kertaalleen monen tee-se-itse miehen kehumalla Tikkurilan Harmony maalilla, värisävy F499 :)

Ääntä pitää toki kotiteatterissa olla, ja tässä on sitten valikoima ja hintaskaala todella laaja. Perus 5.1 setin saa parilla sataa, mutta niistä ei välttämättä kunnon leffafiilistä saa. Halvalla ei saa hyvää, ja koska äänet ovat leffakatselussa isossa osassa kannattaa kaiuttimiin panostaa. Itse hankin setin AudioPron kaiuttimia. Etukaiuttimiksi riittävän isot Wigo 160, ja koska noissa on jo erittäin hyvät bassot jätin sitten subwooferin hankkimatta. Speksien mukaan noiden bassotoisto on parempi kuin halvempien subbareiden. Keskikaiuttimeksi Wigo 120, ja takakaiuttimiksi Wigo 130. Yhteensä hintaa tuli n. 750€. Subbari olisi tehnyt tuohon reilun 200 euroa lisähintaa, ja toki silloin olisi voinut hieman tinkiä muista kaiuttimista alaäänien osalta. Tämä setti on nyt sitten varsinaisesti 5.0, mutta riittävän hyvä minulle. Subbarin voi lisätä myöhemminkin jos sellaiselle tuntuu olevan tarvetta.

Blu-ray soitin kuuluu nykypäivän kotiteatteriin, ja sellaisen toki hankin. Sony BDP-S370 tarjosi minulle riittävät perusominaisuudet ja tuossa pitäisi olla hyvä DVD-skaalauskin. DVD-toisto on helposti Blu-ray soitinten kompastuskivi, kun pitäisi muuntaa DVD-kuva Full HD tasoiseksi. Tämä vaatii laskentatehoa, josta on helppo tinkiä halvempien mallien kohdalla, joten jos aikoo DVD:itä katsella Blu-ray soittimella kannattaa tuo ominaisuus selvittää testejä tai vertailuja tutkimalla. Jos TV-ohjelmia haluaa tuoda kotiteatteriin, voi pakettia laajentaa vielä digiboxilla, ja jossain vaiheessa olisi tarkoitus hankkia olohuoneeseen uusi, ja tuoda vanha Topfieldin tallennin kotiteatteria palvelemaan. Pelikonsolit saa toki myös kotiteatteriin kiinni, mutta sellaisia ei minulla ole kun olen PC-mies :) Toki PC:nkin saa laitteistoon kiinni, katsotaan jos saisin joskus päivitettyä tuon 5 v. vanhan pöytäkoneen ja liitettyä senkin mukaan.

Mutta tässä nyt meidän kotiteatterin sisältö. Jos aihe on vieras, niin kannattaa toki tutusuta asiaan hieman ennen kuin lähtee kauppaan. Mikrobitti-lehti on ainakin minulle hyvä tietolähde tällä alueella, ja jos ei ole lehtiä omassa hyllyssä voi vanhoja lehtiä käydä selaamassa kirjastossa tai lehden nettisivuilta. Juttuarkisto on tilaajille ilmainen bonus, mutta myös muut voivat sieltä ostaa artikkeleja luettavaksi jos ei kirjastoon jaksa lähteä. Kotiteatterin rakentamisesta oli juttua lehdissä 6/2009 ja 7/2009, ja lehdessä on ollut myös hyviä artikkeleja valkokankaan valinnasta (tai tekemisestä), videotykeistä jne. Tuoteseurannasta löytyy myös nopeasti monta arviota ja vertailua laitteista. Uusimmassa (7/2010) lehdessä oli myös juttua valmiista kotiteatteripaketeista jos haluaa vain halvan peruspaketin.

Lopuksi vielä pari kuvaa. Jälkimmäisestä voi bongata kotiteatteriin hyvin sopivaa koristemateriaalia :)

1 kommentti:

Janetti kirjoitti...

Näyttää ainakin ihan lupaavalta! :)

Tuossa valkokankaasta sen verran, että veljeni myös teki sen itse. MDF-levyn hän maalasi jollain valkoisella maalilla pariin otteeseen, teki mustat kehykset ja pisti seinälle roikkumaan. Myöhemmin hän lisäsi taakse "led-valoletkun", joka ilmeisesti parantaa katsomiselämystä jossain määrin. Siis että kun se valo hohtaa himmeästi sieltä reunojen alta... Tai jotain sinne päin siis! Olipa taas järkevästi sanottu. :)

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.