maanantai 12. heinäkuuta 2010

Passiivitalo vs. kännykkä

Yksi odottamaton ongelma talossamme on kännykän kuuluvuus sisätiloissa. Betonielementtikuori estää yllättävän tehokkaasti kännykkäsignaalin pääsyä sisätiloihin, mikä tekee oman elämän hieman hankalaksi. Vaimon puhelin toimii suht hyvin koko talossa, mutta oma Nokia E75 toimii sitten hyvin huonosti. Talossa on muutama paikka missä tiedän puheluiden onnistuvan aika varmasti, mutta muualla puhelut tai ääni pätkivät, vaikka kenttää olisikin pari palkkia. Ja sitten on monia paikkoja missä kenttää ei ole. Ja tämä on 2g-verkossa, 3g-verkosta löytyy juuri ja juuri verkko eikä puheluita voi käytännössä puhua ollenkaan. Ulkona kännykkä löytää verkon hyvin, eli ongelma on vain sisällä.

Lähetin asiasta toki kyselyä Elisan suuntaan. Kuulemma he ottavat asian huomion kun verkkoa kehitetään. Eli siis suomeksi mitään ei ole tehtävissä, tai ei viitsitä tehdä. Kartan mukaan alueella pitäisi olla hyvä 3g sisäkuuluvuus. Selityksenä tarjottiin myös sitä, että uudet selektiivilasiset ikkunat on kuulemma päällystetty metallilla, joka estää kännykän kuuluvuutta. Ihan kiva tietää, mutta minusta olisi silti kiva käyttää kännykkää sisätiloissa. On hieman hankalaa kun joutuu menemään ulos jos haluaa puheluiden toimivan varmasti... Tiedän kokemuksesta yritysmaailman puolelta, että tukiasemia on kyllä viritelty peittamään katvealueita hyvinkin nopeasti kun on tarpeeksi iso huutaja. Ilmeisesti täytyy loman jälkeen yrittää vielä työpaikan kautta huudella. Työhuoneessa ei nimittäin puhelin toimi, ja teen aika paljon etätöitä kotona :)

Osasyyllinen on tietty puhelin. Nokian uusissa älypuhelimissa ei ilmeisesti ole enää tilaa antennille, tai ainakin tässä E75 mallissa tuntuu olevan erittäin huono antenni. Tämä tuli todettua jo viime kesän Tallinnan reissulla kun oma puhelin löysi kentän varmaan viimeisenä. Huomasi hyvin kun toisaalla laivassa tuli tekstiviestejä ja puheluita ja oma kännykkä ei tiennyt verkosta mitään...

Mutta tällaisiakin ongelmia voi tulla kun tekee liian hyvän talon :(

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo on aika yleinen ongelma eikä välttämättä liity passiivitaloon. Myös hirsitalot eristävät hyvin signaalia. Tässä rakentaja.fi Kysy-Vastaamme palstalta vastaus erään saman ongelman omaavan kysymykseen:
"Selektiivisyys ei vielä välttämättä vie tehoa, vaan metallivärit lasin pinnalla. Pitää kuitenkin muistaa, että lasipintaa on enintään 10 - 15 % seinäpinnasta, ja muu seinän osuus läpäisee puhelintaajuuksia. Jos talo tehdään julkisivuiltaan tiilestä, siihen asennetaan kutistumateräkset. Usein nuo maadoitetaan, tai niihin syntyy jostain syystä maa. Julkisivu ja alapohja ikkunoiden kanssa toimivat kuin Faradin häkki. Siitä syntyy melkoisia ongelmia kännyköille."

Tuukka Turunen kirjoitti...

Tiuhaan raudoitettu betoni ja selektiivi-ikkunat estää tehokkaasti korkeampia taajuuksia. Vaihda sellaiseen operaattoriin, jolla on 900 MHz verkko tuolla alueella.

Anonyymi kirjoitti...

Alumiinilaminoidut SPU-eristeet seinissä ja katossa eivät myöskään taida asiaa auttaa...

Tapani Värjölä kirjoitti...

Näihän se on, että tässä oli kaikki osaset hyvään kännykkäsäteilyn eristämiseen :) Täytyypä vielä operattoreita testailla ja kokeilla...

Anonyymi kirjoitti...

Hei Tapani,
Miten olet onnistunut kuuluvuusongelman ratkaisemisessa - joko nyt kännykkä pelaa sisällä?

Tapani Värjölä kirjoitti...

Muuton jälkeen vaihdoin teleoperaattoria ja kuuluvuus parani huomattavasti. 3G:tä sisälle pääsee edelleen aika huonosti, mutta 2G kuuluvuus on hyvä joka puolella taloa. Yleishuomio tilanteesta on se, että Elisa/Saunalahti toimii huonosti, DNA ja Sonera hyvin. Eli joko kyse on vain tukiaseman katveesta (Mitä Elisa ei myöntänyt ja ulkona oli täydet palkit), tai sitten joku muu tekijä vaikuttaa tuohon eri operaattorien erilaiseen eristeen läpäisyvyyteen.

Mutta siis mitään varsinaisia korjaustoimia en sitten alkanut miettimään kun operaattorin vaihto auttoi.

Lähetä kommentti

Mainoskommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.