keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Päivän vinkki: Hintavertailu kannattaa

Omakotitaloa rakennettaessa hankintojen kokonaishinnat ovat sitä luokkaa, että pienillä yksikköhintojen eroilla saattaa muodostua parhaimmillaan tuhansien eurojen heittoja. Tästä syystä kaikki yhtään isommat hankinnat kannattaa yrittää kilpailuttaa mahdollisimman hyvin ja tutkia vaihtoehtoja useammilta toimittajilta. Tämä kannattaa aloittaa jo heti perustusvaiheessa. Kun talon kuoppa on kaivettu, pitää sinne upottaa iso kasa salaojaputkia, routaeristeitä ja muuta tavaraa. Oma paikallinen rautakauppa ei välttämättä ole se halvin paikka näille, vaan kyselemällä saattaa säästä sen ensimmäisen tonnin jo tässä vaiheessa. Oman talon runkourakasta vastaavalta henkilöltä tai vastaavalta mestarilta kannattaa kysellä hyviä paikkoja lähialueelta mistä tavaroita voisi tiedustella.

Nimittäin vaihtoehtoja varmasti löytyy. Yksi firma mistä itse tilasin perustustarvikkeita on Meltex. Meltexin valikoimista löytyy kaikkea mahdollista muovitavaraa, putkia, styrokseja jne. Ja ainakin meidän tapauksessa hinnat olivat halvempia kuin mitä rautakauppamme tarjosi. Rautakaupat tarjoavat yleensä omia rakentajatilejä, joihin ainakin Rautian tapauksessa oli kytketty ihan mukavat alennusprosentit melkein joka tuotteesta. Näitäkin kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Netistä löytyy monia rautakauppoja (oma lista), ja näitä käytin itse monesti hintavertailuun. Tosin mitään en niistä tilannut kun aina sai muualta halvemmalla. Vaikka jatkuva tinkiminen ja tarjousten kysely voi alkaa väsyttää, niin kannattaa muistaa, että jokainen säästetty tonni on tuhat euroa vähemmän lainaa pois maksettavana.

Kun päästään sisustusvaiheeseen, alkaa monelle se vaikein valintaosuus. Minkä näköiset laatat suihkuun? Entä vessojen lattiat. Laitetaanko muihin tiloihin laattaa lattiaan? Mikä parketti valitaan, vai sittenkin laminaatti, tai lautalattia. Entä katot, mitä niihin laitetaan? Vaihtoehtoja riittää, myös toimittajien suhteen. Kaikkia näitä saatttaa löytää hyvällä tuurilla sopivasti alennuksesta omasta rautakaupasta tai muusta sopivasta paikasta, mutta jos mitään erikoistarjouksia ei kohdalle osu, niin hintoja ja valikoimaa kannattaa käydä vertailemassa useammasta kaupasta. Esimerkiksi keraamisten laattojen suhteen valikoima on jokaisella toimittajalla sen verran laaja, että aika varmasti ne omaan makuun sopivat laatat löytyvät. Eli rohkeasti vain kiertelemään kaupoissa, ja kirjaa hinnat ylös. Yhdessä kaupassa kallista laattaa vastaavaa tavaraa saattaa saada toisesta kaupasta puoleen hintaan. Näin ainakin meillä kävi. Laattoja katseltiin oman rautakaupan lisäksi Laattapiste Collectionista, RTV:stä ja Pukkilasta, mutta edullisimmat hinnat löytyivät sitten Upofloor laattamaailmasta. Suurin osa laatoista tulikin sieltä, ja vain keittiön laatat ostettiin Rautiasta. Taas tuli tuossakin pari tonnia säästettyä jos vertaa kalleimpiin vaihtoehtoihin mitä oli.

Verhoilukivet ovat myös hyvä hintavertailun kohde. Niitä tuskin isolle alueelle käytetään, mutta näissäkin on hyvät vaihtelut neliöhinnoissa. Me halusimme olohuoneen takkaseinälle tummaa verhoilukiveä, joka kestää takan lämmön. Ensimmäinen vastaanosunnut tuote oli hinnalta n. 280 €/m2. Rautian hinta vastaavalle oli 70€/m2. Säästöä meidän neliöillä n. 1500 €, ei paha. Parketeissa (ja laminaateissa) on myös isoja hintaeroja. Me halusimme tummaa parkettia, ja niistä kallein vastaanosunut hinta oli n. 70 €/m2. Puukeskuksesta löytyi sitten sopiva parketti sopivaan hintaan n. 35€/m2. Ja taas tuli pari tonnia säästettyä.

Puukeskusesta puheenollen, se ei välttämättä ole sitten halvin paikka puutavaran hankintaan. Monessa tapauksessa puut saatiin halvemmalla omasta Rautiasta. Tosin valikoima siellä on hyvä, ja paljon sieltä löytyi tavaraa mitä ei Rautiasta saannutkaan. Bauhaus on myös hyvä paikka rakennustarvikkeita etsiville. Sielläkin tuli käytyä valikoimaa katselemassa ja hintoja tutkimassa, mutta mitään rakennustavaraa sieltä emme kuitenkaan hankkineet. Valaisimia sitten tulikin ostettua sieltä iso kasa.

Huonekaluja ostettaessa on rahat yleensä jo melkein loppu tai ainakin loppubudjetti pitäisi olla suunnilleen selvillä. Oli rahaa tai ei, niin hintoja kannattaa vertailla ja vahtia tarjoustuotteita jo pidemmän aikaa. Toimitusajat voi hyvinkin saada sovittua kuukausien päähän. Muutamia huonekaluja ostimme jo neljä kuukautta etukäteen kun halvalla sai juuri sellaisia mitä vaimo halusi. Tyyli ja laatu ovat usein näissä korkealla sijalla kun vaihtoehtoja katsellaan, mutta kyllä hinnallakin luulisi merkitystä olevan. Meidän suurin hankintamme tällä osastolla oli sohvaryhmä olohuoneeseen. Vaihtoehtoja katseltiin, ja parista modulisohvasta otettiin tarjoukset. Kodin Ykkösen 3500 € kuulosti jo vähän paljolta, kunnes Iskun myyjä antoi tarjoukseksi samalle paketille 5900 €. Sitten kävimme vielä Askossa, ja löysimme sieltä tarjouksesta hyvät sohvat. Koko paketti (3-istuttava+2-istuttava+2x1 hengen) yhteishintaan 1600€. Ja näissä vielä bonuksena yhden istuttavat sohvat ovat "löhöilymekanismilla" varustettuja. Loput huonekalut muutamaa poikkeusta lukuunottamatta haettiinkin sitten Ikeasta.

Jos koko talon budjetti on luokkaa 400 000 - 500 000 euroa, niin joku voisi sanoa ettei siinä kokoluokassa tuhat euroa tunnu enää miltään. No iskeehän se vauhtisokeus helposti tässäkin, kun melkein joka viikko tilillä käy 20 000 euroa tai enemmänkin pyörähtämässä. Mutta pienistä puroista syntyy joki joka virtaa lopulta mereen. Ja sitten kun budjetti menee muutenkin yli arvellun ja mennään pankista hakemaan lisää lainaa kun rahat loppuvat kesken, niin kyllä ne tonnit taas tuntuvat. Nimim. kokemusta on...

Talousvinkkien jälkeen huomenna pitäisi olla tarjolla jotain aivan muuta. Olettaen että ehdin viimeinkin ottamaan kuvia seuraavia juttuja varten :)

2 kommenttia:

Julia kirjoitti...

Olipas hyvä kirjoitus.

Toivottavasti rakentajat/rakentamista suunnittelevat törmäävät tähän.

Budjetista on tosiaan pidettävä huolta koko projektin ajan. Tuhat euroa on paljon rahaa - jopa omakotitaloprojektissa.

- Julia

Hei me rakennetaan kirjoitti...

Tervehdys

Hyvä kirjoitus tämä! Lisäisin, että säästää voi paitsi kilpailuttamalla ne valitut määrät, myös laskemalla tosi tarkkaan tarvittavat tarvikemäärät. Hukkaa syntyy tavallisesti 10%-15% eli mitä se sitten onkaan raksan budjetissa, jos tarvikeostot ovat kokonaisuudessaan vaikka 150 000 € ?

Terveisin toinen rakentaja-bloggaaja osoitteessa
heimerakennetaan.blogspot.com

Lähetä kommentti

Mainoskommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.