maanantai 26. heinäkuuta 2010

Päivän vinkki: Muista säilytystilat!

Vaikka sitä kuinka yrittäisi välttää ylimääräisen tavaran keräämistä, niin sitä kuitenkin aina kertyy. Kaikkea ei kuitenkaan raaski heittää menemään tai laittaa kirpputorille tms, vaan aina tulee vastaan (varsinkin muuton yhteydessä) tavaraa mitä ei ole vuosiin tarvinnut, mutta mikä pitää kuitenkin säilyttää jostain syystä. Toki on paljon ihmisestä kiinni miten paljon tätä "turhaa" tavaraa kertyy nurkkiin, mutta varmasti sitä jonkin verran kertyy jokaiselle. Ja sitten tulee se ongelma, että missäköhän nämä kaikki arvotavarat säilyttäisi.

Arkkitehdit osaavat varmaan suunnitella hyvin tehokkaasti neliöt hyödyntäviä taloja, mutta muistaako kukaan jättää taloon neliötä tavaroiden säilyttämiseen? Kun suunnittelee talon rakentamista, kannattaa muistaa suunnitella mukaan myös lämmintä tai puolilämmintä säilytystilaa erinäisiin käyttötarkoituksiin.

Omakotitalossa on yleensä aina jonkinlainen piha. Ja pihan hoitoon tarvitaan työvälineitä. Jos ei halua muuta hankkia, niin ainakin harava, ruohonleikkuri ja lumikola jokaiselta varmaan löytyy. Nämä (ja muut ulkovarusteet) olisi syytä säilyttää sateelta suojassa, mielellään sellaisessa tilassa joka ei talvella jäädy. Jos perheessä on lapsia, on lapsilla pihalelut ja muuat tavarat, mitä ei talveksi kannata lumihankeen jättää. Eli muista ulkovarastotila, ei sitä paljoa tarvita, mutta jonkin verran kuitenkin.

Niitä aiemmin mainittuja arvoesineitä ja turhia ja ei-niin-turhia tavaroita ei ulkona voi säilyttää, joten talon sisältäkin pitäisi löytyä lämmintä säilytystilaa. Kerrostaloasukkaille on taloyhtiö yleensä suonnut kellari/ullakkokomeron perinteiseen kanahäkki-tyyliin. Nämä tilat on yleensä tungettu ääriään myöten täyteen, joten jos kerrostalosta muuttaa omakotitaloon, niin kannattaa taloon varata ainakin saman verran lämmintä varastotilaa. Makuuhuoneen vaatekaapit eivät tähän varmaankaan riitä. Pieni vaatehuone on hyvä, mutta onko se riittävä, kun siihen ei haluta kuitenkaan liika arvokkaita neliöitä tuhlata?  Jos talossa on kellarikerros, on se luonnollinen paikka varastotilalle, ja yleensä sitä saakin sinne reilusti mahtumaan.

Jos taloosi ei tule kellaria, etkä halua kymmenen neliön vaatehuonetta, älä unohda ullakkoa. Sellainen tulee varmasti joka taloon kun tasakattoja harvemmin enää tehdään.Ullakko jää helposti käyttökelvottomaksi, koska se täytetään lämmöneristeellä eikä sitä suunnitella käyttöön. Pienellä lisäsuunnittelulla ja lämmöneristeiden uudelleen miettimisellä ullakosta saa kuitenkin hyvin helposti tehtyä käyttöullakon. Ja sen jälkeen sinulla on suunnilleen talon yhden kerroksen pinta-alan verran käyttökelpoista lämmintä varastotilaa. Tällainen ullakko ei myöskään syö rakennusoikeusneliöitä, jos sinne ei erehdy tekemään isoja ikkunoita (ja miksi sellaisia ullakolle pitäisi laittaa?).  Muista myös suunnitella kulku ullakolle, sekä valot ja sähkörasiat. Kulkutien pitää olla sellainen, että pystyt sinne helposti kantamaan laatikoita ja tarvittaessa isompaakin tavaraa.

Yksi helppo tapa tehdä lämmin käyttöullakko on jo moneen kertaan kehutut SPU:n kattoelementit. Passiivi-versiona katossa on 320 mm uretaania, ja silti katon alle jää reilusti käyttökelpoista tilaa. Meidän talossamme on n. 80 neliötä lämmintä varastotilaa ullakolla. Huonekorkeus n. 30 cm-190 cm. IV-kone ja putket toki vievät yhden nurkan, mutta silti tyhjää lattia-alaa on reilusti. Vielä sitä emme ole täyteen saanet, ja tuskin ihan heti näin käykään. Tätä tilaa on jo nyt oppinut arvostamaan. Ja kunhan tässä talonrakennuskiireet hellittävät, voi sinne suunnitella vaikapa pienoisrautatien rakentamista ;)

3 kommenttia:

Janetti kirjoitti...

Kylläpä kyllä, säilytystilaa tuskin on koskaan liikaa... Meille tulee kaksi vaatehuonetta varastotarkoitukseen taloon ja sitten joskus se autotalli kera varaston. Mutta tuota tyhjää tilaa jää meillekin lappeiden alle jonkin verran. Joskus aikaa sitten mietimme, että syökö ullakko näitä rakennusoikeusneliöitä, joten kiitoksia vastauksesta meidän hiljaiseen kysymykseen! Pitänee katsella pohjapiirustusta, että saisimmeko tehtyä vielä ullakolle jonkinmoista ovea. Ullakko olisi kyllä mahtava ja tuskin se käyttämättä jäisi!

Jonna kirjoitti...

Hyvät vinkit! Meillä on tiedossa jo tässä vaiheessa, että säilytystilaa on vähän. Käy kateeksi tuo teidän ullakkotila - saisiko sinne maksu vastaan tuoda säilytettävää ;-)

Viikon muita vinkkejä odotellessa!

Raksa-akka kirjoitti...

Toisaalta taas jos sitä säilytystilaa on paljon, niin yllättäen myös on sitä säilytettävää todella paljon. Me kun ollaan muuttamassa nykyisestä isohkosta talosta pienempään, niin olemme aloitelleet varastojen tyhjentämisellä. Ja mitä kaikkea olemme löytäneetkään, paljon 18 vuoden aikana säilytettäväksi kerättyä tavaraa, huonekaluja, koneita, rakennustarvikkeita... joita oikeasti ei ole tarvittu varmaan koskaan ;). Tavaroita on myyty kirpputoreilla ja kuljettu kaatopaikalle... ja silti niitä vielä riittää. On vaan ollut niin helppo varastoida tavaroita "jos sitä joskus vielä tarvii", kun tilaa on ollut yllinkyllin.

Lähetä kommentti

Mainoskommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.