perjantai 30. heinäkuuta 2010

Päivän vinkki: LED-valaistus

LED valoista puhutaan paljon nykyään ja niitä alkaa olla ihan mukavasti tarjolla. Tosin kalliita ja testaamattomia monet ratkaisut ovat,  mutta ihan hyviä valaisinratkaisuita LED-puoleltakin löytyy kun vaan osaa etsiä. LEDien edut ovat pieni sähkönkulutus ja pitkä kestoikä, ja haittana vaan kalliimpi hankintahinta. Mutta hyvää ei saa halvalla, ja tämä kannattaa myös muistaa LED-kaupassa. Halvimmissa tuotteissa on kuulemma usein ongelmia valon värin kanssa, ja ei se kestoikäkään välttämättä ole niin pitkä kun on toivottu. LEDit toimivat usein 12V virralla, ja muuntajien laaduissakin on isoja eroja. Eräs tuttava hankki messutarjouksena olleen halvan LED yöpöytävalon, ja ei ollut sen sähkönkulutukseen erityisen tyytyväinen. Lampun teho oli 2W, mutta kokonaissähkönkulutus 8W, eli muuntaja kadotti johonkin 6W. Ja koska muuntaja oli sähkökatkaisijan seinänpuolella, oli se aina päällä ja vei 5W sähköä vaikkei valo olisikaan ollut päällä... Mutta laadukkaitakin ratkaisuja toki löytyy.

LED-lampun käyttöiän mainostetaan olevan n. 30 000-50 000 tuntia. Eli jos poltat lamppua n. 4 tuntia joka päivä, kestää se arviolta 20-30 vuotta. Tämä kuulostaa pitkältä ajalta, mutta toivottavasti jokainen talo ehtii seisoa paikallaan ainakin tuon ajan. Teknisinä laitteina nekin voivat toki vikaantua ennen aikojaan, eli ne LED valotkin sammuvat aikanaan. LEDien kanssa on myös syytä muistaa käyttöympäristö. LEDit nimittäin pitävät kylmästä, eivätkä viihdy saunassa ja kuuma ympäristö lyhentää LEDin käyttöikää. 30 vuoden päästä voi toki olla jo muutenkin aika uusia valaisimet, mutta silti ainakin minä mietin LED valoja hankkiessa sitä, että en hanki valaisinta jossa valonlähde on kiinteä ja hankala tai mahdoton vaihtaa. Siksi suurin osa (kahta poikkeusta lukuunottamatta) meidän talon LED valaisimista on E14/E27 tai ns. halogeeni-kantaisia, jolloin lampun vaihto onnistuu helposti ilman sähköasentajaa. Kattoon kiinteästi asennetun lampun vaihtaminen on kuitenkin isompi operaatio.

Isot valaisinvalmistajat alkavat hiljalleen tuottaa myös LED-ratkaisuja, ja esim. Philipsiltä löytyy jo LEDejä moneen lähtöön. Turkulainen Oversol myy myös monia eri käyttöön sopivia laadukkaita LED-valaisimia ja lamppuja, ja näitä hankin itsekin meidän taloomme muutamaan paikkaan. Niistä tarkemmin seuraavaksi. Valojen kuvaaminen oli hieman haastavaa kun koko ajan on niin valoisaa, mutta iltahämärässä jotain kuvia onnistuin ottamaan.

Keittiön työtason valaistus oli meille pitkään avoin ongelma. Keittiötoimittaja toimitti meille LED-valot, mutta ja ennen toimitusta alkoi niiden laatu arvelluttamaan. Kun lamput sitten saatiin taloon ja testiin, tuli nopeasti todettua, että ne eivät soveltuneet käyttötarkoitukseensa. Sähkärimme sitten keksi ehdottaa Oversolin FrameLite HiPo valaisimia. Käytännössä tankoon asennettuja LEDejä, jossa 50 cm tangon teho on vajaa 3W. Näitä sitten laitettiin kolme jonoon allaskaapin alle, ja tulos näyttää tältä kun huoneessa ei ollut muita valoja päällä:


Erittäin hyvä ratkaisu, suosittelen. Keittiöön toimitetut LEDit päätyivät sitten työhuoneen kattoon, jonne halusin himmeän yleisvalaistuksen kotiteatterisohvan kohdalle. Ihan hyvin nuo sinne sopivat, tosin pitää ehkä joku varjostin tehdä valkokankaan puolelle (kun sellainen joskus tulee). Oversolilta hankimme myös yläkerran aulan valaisimet, mallia BodyFrame, ja niihin sitten 3:n watin lamput. Toinen valaisee portaat, ja toinen aulan sen tilan mihin on suunniteltu oleskelualuetta. Ja hyvin nuokin valaisevat alueensa. Ledejä meillä laitettiin myös alakerran aulaan, viisi kappaletta 5 watin spottia:


Pukuhuoneessa on katossa kaksi 3W LED spottia, ja yläkerran vessan katossa on 1,5W LED. Tuo yläkerran valo oli lähinnä ajateltu yövaloksi, mutta todellisuudessa 1,5W LED tuottaa sen verran hyvin valoa 1,8x1,8 metrin kokoiseen huoneeseen, että siitä tuli tilan pääasiallinen valo. Huoneessa on myös katossa loisteputki, mutta katsotaan tarvitseeko sitä juuri koskaan.

Olohuoneen takkaseinästä tuli verhoilukivineen sen verran hieno, että siihen haluttiin vielä koristevalot. Seinää valaisemaan laitettiin kattoon  3 kappaletta 2W:n LED-spotteja, ja hieno on lopputulos:
Kuvaa otettaessa huoneessa ei ollut muita valoja ja takka jäi pimeään, siinä se kuitenkin on kuvan vasemmassa laidassa.

Näiden lisäksi LED-valoja on laitettu myös kaikkiin ulkovalaisimiin. Ulos meille tuli useampi E27 kantainen valaisin, joihin laitettiin Oversolin 7W LED lamput. Näistä on näin kesän valoisina iltoina hankala saada vielä kuvaa toiminnassa, mutta mitä nyt noita lamppuja testasin sisällä, niin kyllä niistä valoa lähtee ihan mukavasti. Numerovalaisin on E14 kantainen, ja LED lamppu siihenkin tuli

Entä mitä nämä sitten maksoivat? Rautakaupan hintoja kyselin, mutta tukkuhinnat olivat puolet halvempia, ja sähkärimme hankki nämä kaikki suoraan tukusta. Eli hintoja kannattaa pitää suuntaa antavina, ja kysellä omalta sähkäriltä ja lähialueen rautakaupasta (ja vaikka suoraan Oversolilta) tarjouksia. Mutta tässä näitä hintoja:
FrameLite HiPo (Keittiö): 40 € / 50 cm
BodyFrame valaisinrunko: 2-osainen 22 €, 3-osainen 28 €
1,5W MR11 lamput: 12 € / kpl
3W MR16 (pukuhuone) lamput: 21 € / kpl
5W MR16 (eteinen): 23 € /kpl
5W GU10 (yk. aula) 20 € /kpl
7W E27: 38€ /kpl
Muuntajat: 29-45 € /kpl tehosta riippuen

Ainakin jotkut K-Raudat ja Rautiat noita myyvät, ja yhden nettikaupan olen löytänyt mikä myy Oversolin tuotteita: Leds.fi

Mutta tässä nyt muutamia meillä hyväksi havaittuja LED valaistusideoita. Kannattaa miettiä näitäkin vaihtoehtoja kun valaisimia suunnittelee. LEDejä käyttämällä voi kuitenkin saavuttaa aika suuret säästöt sähkölaskussa, mikä ei ole huono asia kun sähkön hinta tuntuu olevan vain nousussa koko ajan...

8 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Hyvä ja käytännöllisiä vinkkejä taas. Sekä tämä että edellinen suihkuhyllyvinkki. Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Terve,

oletko harrastanut himmennystä KNX + LED-valot?

Tapani Värjölä kirjoitti...

Moi. Meillä ei ole yhtään himmennettäviä LEDejä.

ledimies kirjoitti...

Vau! mitä kuvia! Tuleepas LEDillä hieno näköistä tuollakin tavalla!

Janne Halttu kirjoitti...

Hei Anonyymi:
Täällä on Himmennettäviä Ledejä
www.ledstore.fi

Noita on itsellä koko talo täynnä ja ohjaus x-10 DIN kiskoon asennetuilla himmentimillä. KNX himmennin ei ole sen kummemnpi.

Jukka Wallinheimo kirjoitti...

voltti (V) on jänniteen yksikkö ei virran, jonka yksikkö on ampeeri (A)

http://www.taloyhtio.net/talotekniikka/sahkoverkot/ampeerivolttiwatti/

Suunnittelu kirjoitti...

Olipa hyvä blogaus ledeistä. Itse olen vielä aika aloittelija sisätilojen ledivalaisun kanssa, mutta olen kyllä todella innostunut. Blogissasi tuli mullekin uutta dataa, mikä on siistiä. Tällä hetkellä mulla on keittiössä samaan tyyliin työtasojen valaistus hoidettu. Mahtavaa laittaa sapuskaa illalla/yöllä, kun näkee ilman mitään häikäisyä tehdä hommia käsillään ja samalla voi pitää muuten huoneen tunnelmallisesti valaistuna. Tosi ihanaa.

Itselleni tuo värien vaihtaminen on kiinnostava juttu. Koska vaihtamalla valon väriä on mahdollista muuttaa yksi ja sama huone ihan eri tyyliseksi. Päivänvalosta iltaruskoon tai sitten johonkin rajumpaan kuten teknoluolaksi. Mitkä mahdollisuuksia ihmiset yleensä menettävät, kun eivät kiinnitä huomiota valosuunnitteluun. Itselleni siitä on tullut nyt harrastus ja tekisi mieli hankkia kokeiltavaksi kaiken maailman vempaimia. Mekaniikat ja kauko-ohjaukset kiinnostaa ja millaisia efektejä näillä voisi saada aikaan. Valoshow omassa olohuoneessa ;)

En ollut aiemmin ajatellut tuota, että ledejä ei pitäisi olla kuumissa ympäristöissä. Olen ajatellut vain toisin päin, eli että ledit eivät kuumene, joten ne ovat kohtuullisen paloturvallisia jo valmiiksi kuumassa paikassa. Mutta en ollut tajunnut, että ledien käyttöikänä lyhenee lämpötilan takia...

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä vinkkejä, kiitos postauksesta! Olen tässä etsinyt tietoa ledivaloista koska meinasin itsekin käyttää niitä kotini valaisemiseen.Vaikuttaa mielestäni toimivalta & kätevältä ratkaisulta. Tässä muuten oma suunnitelmani: http://sattumuksia.wordpress.com/2012/12/14/kodin-valaistuksen-suunnittelu/

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.