Viikonloppu meni hyvin pitkälti tontilla töitä tehden. Eikä riittänyt yksi viikonloppu, kuten pahoin pelkäsin. Jos aiot tehdä omassa talossa lattiavalujen valmistelutyöt itse, kannattaa lukea nämä blogimerkinnät tarkasti, niin vältät samat virheet :)
Styroksien laitto oli suht helppoa hommaa. Isot tilat menivät nopeasti, kun vaan tiputteli levyjä paikalleen. Seiniä lähestyttäessä joutui levyjä pilkkomaan, muttta selkeät huoneet olivat helppoja palapelejä. Lattialle laitetut sähköputket eivät hirveästi menoa haitanneet, ne pystyi helposti nostelemaan pois tieltä. Mutta paha ongelma olivat vesiputket. Vesiputkia ei voinut jättää styroksin päälle, vaan ne piti upottaa siihen. Eli leikata palat pois putkien kohdalta. Toki tämä olisi ollut helpompi tehdä niin päin, että ensin styroksit ja sitten vasta putket, mutta kun aikataulullisesti tämä ei ollut muka mahdollista, niin nyt piti tehdä moninkertainen työmäärä styroksien sovittamisessa lattiaan kiinnitettyjen putkien ympärille. Eli:
OPPI 1: Ensin styroksit lattialle, sitten vasta päästetään LVI ja sähköasentajat omia putkia laittamaan.
Styroksien päälle piti sitten levittää teräsverkot. Näissä haastetta toi niiden iso koko: 2,35x5 metriä. Onneksi meillä oli perjantai-iltana kolmas mies mukana töissä, koska muuten verkkojen sisäänkanto olisi ollut täysin mahdotonta. Kahteen mieheen verkkojen kantaminen oviaukosta, josta ne juuri ja juuri mahtuivat kulmasta kulmaan läpi ei olisi onnistunut. Lauantaina meitä sitten oli vain kaksi, ja hankalaksi homma sitten menikin. Verkot mahtuivat juuri ja juuri porrasaukosta, mutta suurempi ongelma oli saada ne huoneisiin. Ensin yritimme suorana (ei kannata yrittää), ja sitten tajusimme kokeilla taivuttaa verkon U-muotoon, ja kantaa sitten ovesta sisään. Tämä ei tosin ollut helppoa sekään, koska verkko pullistui pahasti keskeltä, ja nappasi tietysti oviaukosta kiinni koko ajan. Sunnuntaiaamuna oli taas onneksi hetken aikaa kolmas henkilö apuna, ja tämä helpotti hommaa suunnattomasti.
OPPI 2: Teräsverkkojen liikuttelussa mielellään vähintään kolme henkilöä.
Koko viikonlopun ajan tuskaa aiheutti myös se, että sisällä oli pirusti tavaraa jonka ei olisi pitänyt siellä olla. Osa syy tästä menee urakoitsijalle jolle mielestäni selvästi annoin viestin, että sisältä pitäisi siivota ylimääräiset tavarat ulos ennen viikonloppua. Näin ei kuitenkaan ollut tapahtunut, ja tavaroiden siirtelyyn tuhlaantui aivan liikaa aikaa. Verkkojakin jouduttiin siirtelemään pariin kertaan pois tieltä huonon suunnittelun takia. Ulkona ollut -20 asteen kylmyys aiheutti toki tässäkin ongelmia, koska verkkoja ei pystynyt oikein ulkona paloittelemaan, vaan totesimme parhaaksi kantaa ne perjantaina sisälle lämpenemään. Eli tämäkin homma olisi ollut helpompaa kesällä...
OPPI 3: Ylimääräiset tavarat pois talosta ennen verkkojen sisäänkantoa. Ja jos verkot pitää varastoida sisällä, pitää niiden paikka oikeasti miettiä siten, että ne saavat olla samassa paikassa loppuun asti.
Viime viikolla oli muka niin kiire, ettei iltaisin ehtinyt tontille töihin. Nyt se sitten kostautui ylimääräisenä työnä, ja siitä ja miehistön vähyydestä johtuen täytyy siirtää valut viikonlopun yli, jotta ensi viikonloppuna saisi hommat tehtyä loppuun. Ja viikolla pitää ainakin pari iltaa käyttää tontilla...
OPPI 4: Varaa hommaan riittävästi aikaa ja/tai työvoimaa. 3-4 miestä voisi hoitaa homman kolmessa työpäivässä. Ekana solumuovikaistat ja styroksit, välissä LVI ja sähkötyöt, ja sitten viikonloppu raudoituksiin.
Lopuksi vielä yksi tilannekuva yläkerran aulasta. Verkon alla kulkee sähköputkia, ja kuvassa näkyy myös porrasaukkoa vasten tehty valumuotti.
Blogin kuolleistaherätys
4 vuotta sitten
2 kommenttia:
Olisikos nuo väliseinät voinut laittaa valujen jälkeen ? Ei olisi kylmäsiltoja alapohjaan ja kaikki valuvalmistelu helpompaa ?
Rakentamista suunnittelevana kiinnostaisi tietää mitkä oli ongelmakohtia runkourakassa ja ns. lisätöitä ? mitä hintaluokkaa oli perustukset ja runko vesikattoon ?
En osaa ottaa kantaa väliseinien rakentamiseen. Nopeasti ajateltuna en keksi mitään syytä, miksi niitä ei voisi tuohon lattian päälle kasata, mutta joku rakennusinsinööri voi hyvin keksi hyviä syitä tuohon. Kannattaa selvittää.
Tästä blogista löytyy varmaan paljon vinkkejä ja oppeja suunnitteluun. Siitä vaan lueskelemaan :) Budjetin suhteen minun hintani ovat jo yli seitsemän vuotta vanhoja, joten ne eivät varmaan ole enää hirveän hyvin vertailukelpoisia.
Lähetä kommentti
Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.