lauantai 30. lokakuuta 2010

KNX ohjauspaneli

Pihatöiden loputtua on ollut taas aikaa muihinkin hommiin, kuten talon KNX ohjauspanelin ohjelmointiin. Meillä on alakerrassa keskeisellä paikalla kosketusnäyttö-ohjauspaneli, josta pääsee ohjaamaan kaikkia KNX-väylään liitettyjä laitteita. Tai pääsee jos joku tekee ohjauspaneliin sopivat sivut :)

Tämäkin homma on edennyt hyppäyksin. Silloin kun on pitänyt ehdottomasti saada joku juttu tehtyä on sille otettu aika, mutta muuten mitään yleistä kehitystyötä ei ole tapahtunut kuin harvoin. Paneliin oli tehty alunperin jonkinlainen oletusasetuksille ohjelmointi, mutta aika paljon sitä on tullut muutettua. Suurimpana työnä täysi graafisen käyttöliittymän suunnittelu, sillä pitäähän tuon näyttää hienolta ;) Tässä videoesittely siitä mitä tällä hetkellä on valmiina:

Teema on varmaan tunnistettavissa, jos on yhtään Scifi lähellä sydäntä :D

Tuon näytön ohjelmointi on sikäli rasittavaa, että se on aivan liian rajoittunutta. Paljon puuttuu asioita mitä haluaisi hyödyntää. Tokihan sillä saa tehtyä kaikenlaista, mutta jos mennään yhtään pidemmälle kuin on/off toimintojen tai numeraalisten tietojen näyttöön niin alkaa tulla rajat vastaan. Esimerkiksi yhden sivun elementtimäärä on rajoitettu kuuuteentoista. Ja tuo raja alkaa paukkua jo aika nopeasti, varsinkin kun joka sivulle tulee pakosta 3 elementtiä: paluu etusivulle, päivänmäärä ja kellonaika.

Etusivulle on laitettu ne useimmiten tarvitut toiminnot ja olennaisimmat lämpötilatiedot. Vasemmasta laidasta pääsee hyppimään muille sivuille, jotka kaikki eivät ole vielä valmiita. (Tai perustoiminnallisuus on mutta ei oikealla teemalla). Lämmitys-sivulla pääsee ohjaamaan sitä talon ainoaa termostaattia (olohuoneessa), ja tästä saa myös päälle ulkopistorasiat auton lämmitykseen. Ajastuksia pääsee myös tekemään, eli voi tilata auton lämmityksen aamuksi. Lämpökäyrä kertoo miten ulkolämpötila on vaihdellut viimeisen päivän aikana.

Ilmanvaihtokoneen tietoja pääsee myös väylän kautta tutkimaan, mutta tässä iski sitten vastaan Valloxin ohjausyksikön rajoitukset. Ilmeisesti näitä EIB/KNX taloja ei ole hirveästi tullut vastaan, ja tuon laitteen kehittely on jäänyt vähän puolitiehen. Tärkeimmät tiedot sieltä saa ja joitain asetuksia pääsee muuttamaan, mutta esim. ilmanvaihdon takkatilaa (eli ylipaine taloon helpottamaan takan sytyttämistä) ei saa laitettua päälle tuon kautta. Tästä olen jo jutellut Valloxin suuntaan, katsotaan jos saisivat lisättyä ominaisuuksia tuohon...

Nyt alkaa olla perustoiminnallisuus tehtynä, mutta vielä tässä riittää tekemistä. Esimerkiksi valo-ohjauksia en ole ehtinyt vielä tekemään kunnolla. Ulkovalot tuolta löytyvät, mutta ne ovat vakioteemalla. En kehdannut niitä videossa näyttää ettei pilaisi hienoa kokonaisuutta :D

1 kommentti:

Mika kirjoitti...

Teema on tuttu ja älyttömän hieno :-). Respect!

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.