keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Valovertailu

Taas sain yhden kesästä asti roikkuneen asian hoidettua, nimittäin loisteputkien vaihto parempiin. Valkeakosken asuntomessujen jälkeen tulin tietoiseksi päivänvalolampuista, ja hankin sellaisia parit testiin vanhaan asuntoomme. Lamput ja niiden valon laatu miellyttivät, joten halusin toki lisää samaa uuteen taloomme. Sähkärimme kanssa etsimme vaihtoehtoja suht hintaville Viva-Lite päivänvaloputkille, ja näitä sitten etsittiin ja tukusta kyseltiin, ja asia eteni äärettömään hitaasti. Tosin en nyt hirveällä vauhdilla tuota potkinut, kun kesällä ei valoja niin paljon tarvittu. Lopulta sitten sähkärimme sai hankittua Philipsin Graphica putkia, joiden valon väri on 5300K ja värientoistoarvo (Ra) 98. Normaalin putken (tai muiden normilamppujen) Ra-arvo on luokkaa n. 80, mikä tarkoittaa siis sitä, että valossa värien sävyt toistuvat noin 80% siitä mitä päivänvalossa. Lisäksi normaalien lamppujen "keltainen" valo (2700-3000K) vääristää värejä, esim. tehden valkoisesta keltaista.

Graphicat saatiin jo aiemmin yläkertaan, mutta alakerran rungot olivat T5 kantaisia, joihin Philipsiltä ei löytynyt kunnon putkia. Sähkäri vielä etsi, mutta lopulta sitten totesin parhaaksi käydä hakemassa Viva-Liten päivänvaloputket. Näiden putkien valon väri on 5500K, ja Ra 96. Valon spektrin pitäisi olla suht lähellä päivänvaloa. Koska sähkärimme oli kesällä laittanut runkoihin tilapäisiksi tarkoitetut putket, tuli tästä nyt hyvä tilaisuus verrata näkymiä tavallisen putken "Warm white" 3000K/Ra85 valoon. Ja kyllähän tilan tunnelma vaihtui kun valon väri ja laatu vaihtuivat. Yritin ottaa muutamia vertailukuvia, mutta kamera nyt tietty vääristää valoa jonkin verran, eikä kerro miltä tilassa "tuntuu" olla.

Vierekkäin tavallinen putki (vasen) ja Viva-Lite. Toisella puolella seinä on keltainen, toisella valkoinen.

Kuva olohuoneesta tavallisella:
Ja Viva-Litella:Valon värin eron näkee näissäkin selvästi. Aiemmin jo on tullut todettua, että pidän tuosta Viva-Liten valosta. Omasta mielestä tekstinkin lukeminen on mukavampaa valkoiselta paperilta kuin "keltaiselta". Joskus päivällä valoja testatessa on huomannut Viva-Liten oikeasti olevan päivänvalon kaltaista valoa, sillä lamppu täydentää erittäin hyvin ikkunasta tulevaa. Näiden kuvien putkien eteen olisi tarkoitus laittaa vielä kotelot, jolloin valo tulee epäsuorasti katon ja seinän kautta, minkä pitäisi luoda tilaan mukava pehmeä ja luonnollinen valaistus. Katsotaan miltä näyttää kun nuo saan joskus paikoilleen :)

Valon laatu on mielestäni yksi sellainen asia mihin kannattaa panostaa, vaikka nämä "hyvät" lamput hieman enemmän maksavatkin. Viva-Litea maahantuo AD-LUX, ja heidän sivuiltaan löytyy paljon tietoa päivänvalosta. Viva-Liten lamppuja löytyy monesta muustakin kaupasta, esim itse hain putket Ilmalinjalta. Philipsin Graphicaa en ole kaupoissa nähnyt, mutta sähkärimme haki niitä Lampputukusta. Nuo Graphicat ovat myös hyviä, ja niitäkin voin suositella jos vaan niitä jostain hankittua saa.

Kumpi sitten tuottaa parempaa valoa? Sitä ei minun silmäni osaa sanoa. Spektrikuvat lampuista näyttävät minulle suht samoilta, ja koska putket ovat eri kannalla ei niitä pääse testaamaan ristiin... Graphicat olivat ainakin halvempia, mihin tosin saattoi auttaa myös tukusta ostaminen. Niiden Ra-arvo on myös pykälän parempi, mutta sitä on paha tosiaan sanoa huomaako eroa silmällä. Mutta vertaa nyt kumpaa tahansa näistä tavalliseen putkeen, on ero hyvin selvä. Minä ainakin viihdyn paljon paremmin valkoisessa valossa kuin keltaisessa.

1 kommentti:

Heikki kirjoitti...

Mukava nähdä, että Tuominen sai Graphicoita hommattua. Meillekin varmasti tulee Graphicat tai sitten Osramin Color Proofit. Jos sopii niin tulisin joku kerta mielellään katsomaan, miltä Graphicat näyttää käytännössä...

Päivänvaloputket muuten auttavat valokuvauksessakin, kuten noista kuvistasi huomaakin =)

Lähetä kommentti