Noin kuukausi muuton jälkeen aloin pitämään kirjaa kuukausittaisesta sähkönkulutuksesta. Nyt on kahden kuukauden tiedot kasassa, joten voi tehdä jotain ensimmäisiä laskelmia. Kulutuksen seurantaan minulla on käytössä kolme lukemaa: Sähkömittarista kokonaiskulutus, ja keskuksessa erilliset mittarit lämmitykselle (lämminvesivaraaja+IVLP) ja IV-koneelle. Viimeisen kuukauden aikana koko talon sähkönkulutus on ollut 513 kWh. Tästä IVLP on napannut 270 kWh ja IV-kone 48 kWh. Taloussähkön (valaistus, kodinkoneet tms.) osuus on siis 195 kWh.
Mutta tästä on nyt mahdotonta alkaa ennustaa koko vuoden kulutusta. IVLP:n sähkönkulutus edellisellä seurantajaksolla (20.7-20.8) oli 187 kWh, joten hyvin on senkin kulutus noussut nyt kun ilmat viilenevät ja ulkoilmasta ei enää niin helposti oteta lämpöä. Lattialämmitys laitettiin loppukesällä päälle kivilattioihin (n. 40 m2). Siellä kiertää 27 asteinen vesi, joten hirveästi sen ei pitäisi lämpöä syödä.
Rakentamisen aikainen sähkönkulutus oli meillä noin 10000 kWh. Alkutalvi lämmitettiin dieselillä, mutta helmikuussa siirryttiin sähkölämmitykseen (Kiertovesipumppulämmitin lattialämmitykseen). Iso sähkösyöppö alussa oli runkourakoitsijan työmääkoppi, joka taisi olla eristetty aaltopellillä ja kipsilevyllä, ja söi sähköä todella paljon.
Talo tuntuu pitävän lämpöä varsin hyvin sisällään. Aamulla vilkaisin työhuoneeni ikkunalla olevaa lämpömittaria, joka näytti ulkolämpötilaksi 5 astetta ja sisälle 20,6. Ja mittari on siis ikkunassa kiinni huoneen puolella, ulkoanturi tiilen päällä. Ja huoneessa ei ole mitään lämmitystä. Talon ikkunat ovat muuten huurussa joka aamu, hyvien ikkunoiden merkki kun lasin ulkopinta viilenee noin paljon ;)
Blogin kuolleistaherätys
4 vuotta sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.