On taas ilmoja pidellyt... Kuten tuossa joku aika sitten kirjoitin, meidän talo toimii oikein hyvin niin kauan kun lämpötilat pysyvät -10 asteen yläpuolella. No nyt on sitten ollut useamman päivän ajan kunnon pakkasia, ja ainakin minun pakkasrajani alittui jo kymmenen astetta sitten... Aika ottaa taas lämpötilakatsaus.
Eilen ja tänään oli aamulla ulkona n. -27°C. Illatkin ovat menneet -15 asteen alapuolella eli kylmää on. Vajaa viikko sitten vastasin kommenteissa kysyjälle, että meillä on yläkerrassa lämpötilat 19,5-20,5°C välillä. Eilen illalla oltiin asteen pienemmissä lukemissa. Illalla kuuden aikaan kun menin huoneeseeni tietokoneelle, näytti mittari pöydällä +18,6°C ja ulos -17°C. Tämä paikka on talon viileimpiä. Ollaan talon pohjois-länsi nurkassa ja kahden ikkunan risteyksessä. Eikä tietokonekaan lämmitä kuin muutaman tunnin päivässä, ja silloinkin vain reilun 100 watin teholla :) Tyttömme huoneessa (talon etelä-länsi nurkassa) mittari näytti illalla 18,4°C kun hänet laitettiin nukkumaan. Huone oli illan tyhjillään kun vaimo kävi lasten kanssa uimahallissa, eli lämpöä tuli vain se mitä ilmanvaihto toi ja mitä nousee ovesta vastatuuleen. Varmaan vaikutti jonkin verran myös, kun talosta puuttui illalla kaksi juoksevaa lämmönlähdettä :)
Mutta onko meillä nyt sitten kylmä sisällä? Hyvä kysymys, koska itse en kokenut huonettani illalla kylmäksi. Ei ollut villasukkia jalassa, ja päällä normaalit kotivaatteet(=verkkarit ja collegepaita), ei mitään erityisen lämmintä. Alakerrassa on kuitenkin n. 21-22°C, ja portaiden kohdalla takan vieressä toki enemmän kun takkaa taas illalla lämmitin. Luulisi, että tuo 3-4 asteen lämpötilaero tuntuisi enemmänkin, mutta eipä sitä huomaa kuin silloin kun nousee yläkertaan kun vastaan tulee kylmempi ilma. Mutta kun istuu huoneessa en ainakaan itse kärsinyt kylmästä. Lapset eivät kylmästä valita (vaikka kysyisikin) ja he haluavat itsepäisesti olla t-paidassa kotona eikä heillä tunnu olevan kylmä, vaikka toissapäivänäkin leikimme poikamme huoneessa jossa mittari näytti silloin n. 19°C. Illalla sänky toki tuntui kylmältä, mutta nopeasti se lämpenee, eikä peiton alla ollut kylmä. Eikä tullut aamulla noustessakaan mitenkään kylmä kun peiton alta nousin. Ehkä tämä on nyt sitten vain tottumiskysymys? Tai sitten olen saanut jostain luolapeikon geenin kun muutenkin viihdyn hämärässä ja näköjään myös viileässä :D
"Viileää" ilmaa enemmän minua häiritsee ilman kuivuus. Tyohuoneen mittari näytti illalla ilmankosteudeksi 15%, ja hain heti ilmankostuttimen pöydän viereen. Kuiva ilma tuntuu ainakin minulla kurkussa ja silmissä ja ilmankostutin nosti kosteusprosentin parin tunnin aikana 28%:iin. Alakerrassakin on vähän turhan kuiva ilma, kun ei ole oikein löytynyt sopivaa paikkaa ilmankostuttimelle. Laittaa sen mihin tahansa, niin ilmanvaihto vie kosteuden "väärään suuntaan". Ja parhaille paikoille ei voi laittaa lasten takia... Selvittelin jo tuossa aiemmin saisiko ilmanvaihtokoneeseen ilmankostutinta, mutta eipä tuntunut löytyvän ainakaan pientalomalleihin... Parketitkin ovat huomanneet kuivan ilman, ja natisevat paikoin ja paikoin huomaa myös niiden mennneen vähän kasaan, ainakin takan edessä on lattiassa saumat suurenneet. Jos jollain on hyvä ratkaisu kuivaan sisäilmaan (muu kuin ilmankostuttimet joka huoneessa 24/7 päällä), niin mieluusti otetaan vinkkejä vastaan :)
Mitäs VILPille sitten kuuluu näillä keleilla? Suunnilleen pelkällä sähköllä tässä vettä lämmitetään... Viime viikon alhaisin kulutuslukema oli 31 kWh/pv. Eilisen lukema (luettu tänä aamuna klo 7) oli 96 kWh. Eli VILP ei pahemmin lämmitä vaan sähkövastukset ovat käytössä. VILPin pakkasraja on -20, ja -15 alapuolella yläkattilan vastus käy välillä VILPin apuna. -15 asti kattila pysyy yleensä n. 42-45 asteisena pelkän VILPin voimalla. Mutta ei ole lämmin vesi vielä loppunut, eli hyvin tuo kattila tuntuu toimivan riippumatta siitä mistä sitä lämpöä sinne tulee. Ensi viikon tiistaina on seuraava sähkönkulutuksen tilastointipäivä. Katsotaan miltä kokonaislukemat sitten näyttävät.
Kevät polkaistu käyntiin
8 vuotta sitten
6 kommenttia:
Tottumiskysymyshän tuo huonelämpötila on. Opiskeluaikana asuin kerrostalossa enkä välittänyt energiansäästöstä tuon taivaallista. Silloin huonelämpötila olikin lähellä 25 astetta, ja se tuntui siedettävältä. Kun muutimme rintamamiestaloon, joka on luonnostaan vähän vetoisa ja viileä, totuimme viileämpään. Talvella n. 21 astetta on minulle ihan passeli. Appivanhemmilla on oleskelutiloissa 24-25 astetta, kun anoppi lämmittää leivinuunia jatkuvasti. Siellä minulla onkin tapana hikoilla, vaikka olisin verkkareissa ja T-paidassa. Muuallakin kyläillessä hieman haittaa se, että sisällä pidetään korkeaa lämpötilaa. Ulkona liikkumista varten joutuu kuitenkin pukeutumaan hyvin (aluspaita+alushousut), eikä niitä viitsi riisua pois vieraana ollessa :)
Minulla on myös tapana pitää villasukkia sisällä kesät-talvet. Talvella lämpimät sukat ovat mukavat, ja kesällä villasukka hengittävänä materiaalina vähentää hikoilun tuntua. Näin ollen en kaipaa kuumia lattioitakaan, jopa päinvastoin, eli lämmin lattia ei minusta tunnu hyvältä.
Menee sitä täälläkin: 14.2.2011 keskilämpö -23.7 astetta. Kokonaissähkönkulutus 78 kWh. Takkaa ei ole lämmitetty viimeiseen kuukauteen.
Sisälämpö tönöttää +22 asteessa ja kosteissa tiloissa pari astetta enemmän.
Tapani... ymmärrät varmaa että passiivitalossa lämpö pysyy jonkin aikaan, kiitos hyvän eristyksen. Mutta, millä tuotat vajaavaisella järjestelmällä lämmön silloin kun sitä tarvitaan? En tiedä paljonko rakennuskustannuksesi on ollut, mutta tuon yläkerrän lämmitysjärjestelmällä et olisi sitä kaatanut. Pois jättämisellä olet aiheuttanut enemmän ongelmia, joita nyt "korjailet" virittämällä järjestelmää, mistä sinulla ei oikeasti ole ymmärrystä. Tämän jälkeen järjestelmä ei toimi niin kuin pitäisi, mutta itse olet tyytyväinen tekemiisi virityksiin (vrt. pahvinen säätöpelti, ylipaine vs. alipaine jne.)
Tulevaisuudessa jos ja kun myytte taloa, miten perustelette mahdolliselle ostajalle taloa puolikkaalla lämmitysjärjestelmällä?
Nämä ihan rakentavasti pohdittavaksi.
Viimeisimmälle anonyymille tietäjälle, kustannukset ja muut löytyvät blogista (kts. vasemman laidan vinkkejä linkin takaa budjettiosio). Kuten myös se, että yläkerran lämmitysjärjestelmän poisjättämisestä tuli arviolta 10-15k€ säästöä, mikä oli ihan merkittävä kun muutenkin mentiin 100k€ yli budjetin. LVI-suunnittelu petti, ja kun en silloin ymmärtänyt kaikkea, niin en osannut epäillä suunnitelmia. Nyt yritän ymmärtää, ja korjata parempaan suuntaan. Tällä hetkellä yläkerran sisälämpötila on n. 2-3 astetta korkeampi kuin joulukuun pakkasilla, eli kyllä niillä tehdyillä virityksillä ja korjauksilla on ollut vaikutusta (Sen pahvisen säätöpellin kyllä poistin jo turhana). Ilmanvaihtolämmitys on periaatteessa toimiva ratkaisu, meillä se on vain toteutettu huonosti.
Jos joskus talo myydään (mikä ei ole suunnitelmissa), ja yläkerran tilanne on sama kuin nyt, niin sen saa korjattua helposti sähköpattereilla.
Mielenkiintoisia pohdintoja sinulla takasta, lämmityksestä yms. Seuraillaan täällä teidän projektia, vaikka emme aina jätä merkkiä.
Rehellisesti.. tämä virittelijä on ihan pihalla tekniikasta...
Lähetä kommentti
Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.