Nyt on sitten talo ohjelmoitu käyttökuntoon. Tänään päivällä DJS Automationin Riku Kurki kävi tekemässä KNX-väylän ohjelmoinnin, ja nyt on talossa viimenkin täysin toimiva sähköistys. Valokatkaisijat toimivat, ja iso osa lampuistakin on paikallaan. Talon hallintakeskus, eli aulassa oleva kosketusnäyttö, on myös saannut alustavan ohjelmoinnin sisäänsä, mutta sitä viilataan vielä myöhemmin lopulliseen muotoon. Muutenkin katsotaan parin viikon asumisen jälkeen josko ohjelmoinnissa olisi heti jotain muutostarpeita.
Putkimies sai myös omat hommansa valmiiksi, tai ainakin siihen kuntoon että muuttolupa pitäisi tulla. Eli nyt sitten vaan aamulla katsotaan keksiikö rakennustarkastaja jotain syytä miksi taloon ei voisi muuttaa...
Sähkärin kanssa myös juttelimme tuosta aiemmin mainitusta aulan ongelmallisesta valokatkaisijasta. Löysimme aulan pukuhuoneen puoleiselta seinältä paikan, mihin tuon rasian voisi siirtää. Pitäisi vaan saada seinään reikä läpi ja rasialle kolo. Tässä tuli taas esiin yksi KNX-väylän mahdollistama etu: Helppo muunneltavuus. Valokatkaisija pitää vaan saada kytkettyä väylään kiinni, ja sen jälkeen siitä voi ohjata mitä valoja tahansa. Ja tuossa seinän takana on pukuhuoneen valokatkaisija, josta saa helposti johdon vietyä eteenpäin. Jos olisi talo tehty perinteisellä sähköistyksellä, niin eipä olisi tuota katkaisijaa enää helpolla siirretty sen läpi kulkevien johtojen takia... Katsotaan miten operaatio onnistuu kun löydetään sopiva työkalu reiän tekoon :)
Blogin kuolleistaherätys
4 vuotta sitten
6 kommenttia:
Osaatko heittää lonkalta villiä arviota kustannuksista KNX-ohjattu vs. "perinteinen" sähköistys? Kiinnostaisi kovasti itseäkin tuon tyyppinen talotekniikka, mutta kustannukset tietenkin mietityttävät.
Meillä KNX-urakka tulee maksamaan n. 40 000 €. Pyysin syksyllä sähköurakoitsijaa heittämään arvion mitä olisi maksanut perinteisellä, ja hänen arvionsa oli n. 25 000-30 000€.
Tsemppiä tarkastukseen, hyvin se menee!
Tuntuu noiden kustannukset olevan 5-10ke "normaalikokoiseen" taloon. Ongelmana lähinnä ollut löytää järjestelmä, joka vastaisi tarpeita. Sivuilta ei löydy kuin ylimalkaisia selityksiä ominaisuuksista, eikä niihin aina osata edes kysymällä vastata. Yksi vaatimuksista kun on ohjelmoitavat valokatkaisijat, jotka toimivat haluttuina aikoina eri tavalla. Hankala kun olen :P
Itsekin jouduin parissa kohtaa pettymään Berkerin komponenttien rajoitteisiin. Varsinkin tuo kosketusnäyttö-ohjauspaneli on turhan kankea. Kun kaikki on ohjelmallista, pitäisi kuvailemasi ohjauksen olla helposti toteutettavissa. En ole 100% varma, mutta tuo saattaisi olla toteutettavissa juuri tuon kosketusnäytön ominaisuuksilla. Tosin vaatii aikamoisen virityksen...
Tota noin ainakin Jungin tiettyihin painonappeihin saa eri aikoina eri tavalla toimivat painikkeet. Taitaa vaatia KNX-kellon, että saa kellon väylään tai sitte kosketusnäytön josta saa kellonajan. Muuten sen ei pitäisi vaatia kosketusnäyttöä. Esimerkki. On toimisto, jossa aamulla vaikka 05-07 siivooja käy siivoomassa. Painonappiin voidaan tällöin laittaa kaikki valot päälle ja pois kaikkiin nappeihin. Eli mikäli painikkeessa on 8 nappia voidaan valot sytyttää mistä vain tai sammuttaa mistä vain.
Lähetä kommentti
Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.