maanantai 14. kesäkuuta 2010

Hyvä esimerkki huonosta sähkösuunnittelusta

Meidän talomme suunnittelussa pahiten epäonnistui sähkösuunnittelija. Sähkösuunnittelijan virheitä on kiroiltu jo monta kertaa talolla, mutta pistetään nyt tännekin yksi todella paha moka. Alla kuva talomme eteisestä ja pääovesta. Pääoven vieressä on valokatkaisija, josta ohjataan aulan valojen lisäksi kaikkia ulkovaloja ja talon kotona/poissa tilaa.


No mikä kuvassa on vikana? Se, että valokatkaisija on n. 30 cm päässä oven karmista. Hieman hankaloittaa käyttöä. Mutta ei tässä vielä kaikki. Avataanpa kodinhoitohuoneen ovi:


Valokatkaisija jää tyylikkäästi oven taakse piiloon. Todella kätevää! Ja varsinkin kun aula on muuten aika pimeä, ja KHH:n eteläseinän ikkunasta tulisi ihan mukavasti valoa aulaan. Mutta koska aulan valokatkaisija on piilotettu oven taakse, pitää ovi pitää varmaan sitten aina suljettuna...

Ja miten tähän virheeseen päädyttiin. Omassa alkuperäisessä sähkösuunnitelmassa katkaisija oli pääoven toisella puolella. Vieressä pukuhuoneen ovi, jota ei varmaan ole tarvetta pitää auki, varsinkin kun se tukkisi käytävän. Sähkösuunnittelija piirsi omaan versioonsa katkaisijan nykyiseen paikkaansa. Kun siitä huomautin piti asia korjata. Kun huomautin toisen kerran, oli vastaus luokkaa "onko sillä nyt niin väliä kummalla puolella se on". Ja tuohon se sitten jäi. Mutta pahin virhe on sitten tapahtunut kun hän on merkannut elementtikuviin sähkörasiat ja putket. Silloin on nimittäin katkaisijan lopullinen paikka hakattu kiveen. Kun näin kyseiset kuvat, huomautin tästä ja monesta muusta asiasta. Yhtäkään niistä ei korjattu, ja toisen kerroksen sähköistettyjä kuvia en sitten koskaan nähnytkään, ja monta virhettä niihinkin jäi.

Mutta tämä on nyt sitten yksi elementtirakentamisen (ja varsinkin betonielementti) huonoja puolia. Kun tehtaalla on elementtiin tehty jotain, on sitä pirun hankala enää talossa muuttaa. Varsinkaan kun tämän virheen vakavuutta ei voinut tajuta ennen kun tuo kodinhoitehuoneen ovi tuli paikalleen... Meidän talossamme on sitten pari muutakin valokatkaisijaa, jotka ovat väärissä paikoissa sähkösuunnittelijan takia. Ja yksi kasa sähköpistorasioita yhdessä makuuhuoneessa, jne... Mainitaan nyt sitten syyllisen nimikin tässä, vaikka se tuolta muualta löytyykin. Sähkösuunnittelijana meillä oli Martti Fahlenius / Fahlcon Oy. En suosittele...

17 kommenttia:

Harri kirjoitti...

Harmittava takaisku.. voisko eteiseen laittaa liiketunnistimella varustetun valon, sehän voisi olla kätevä?

Virva kirjoitti...

Todellakin! Suunnittelu on todella tärkeää! Ja suunnittelijan kanssa asioiden toimivuus. Meillä ongelmana on/oli lvi-suunnittelu.

Unknown kirjoitti...

Jaksamista sinne! :)

Tapani Värjölä kirjoitti...

Jos ongelmana olisi vain eteinen, niin liiketunnistin olisi varmaan ihan toimiva "korjaus". Ongelmana vaan on se, että tuo on yksi talon tärkeimmistä valokatkaisijoista ulkovalojen ja kotona/poissa tilan takia...

TomiS kirjoitti...

No johan on suunnittelun kukkanen...
Kaverin asuntoon oli laitettu normaali pistorasia keittiön ikkunan yläpuolelle, vaikka piti tulla alas jalkalistan päälle :)

Anonyymi kirjoitti...

Korjaukseksi käy esim. johdottomasta löytyvä langaton (rf) kytkinlähetin ja nykyisen katkaisijan paikalle tai rasiaan sijoitettava vastaanotin. Kytkimen voit sijoittaa sen jälkeen minne haluat. http://www.johdoton.fi/ohjaimet

Tapani Värjölä kirjoitti...

Muuten hyvä, mutta katkaisijassa on kahdeksan painiketta, ja tuo Johdottoman tuote ei taida KNX väylään istua. Mutta ongelma saatiin jo ratkaistua tekemällä reikä pukuhuoneen vastaiseen seinään, vetämällä pukuhuoneen katkaisijalta väyläliitäntä eteisen puolelle, ja katkaisija siihen kiinni. Hankalin homma tuossa oli tehdä betoniseinään rasian kokoinen kuoppa :)

Anonyymi kirjoitti...

Meillä huonoja kokemuksia samasta suunnittelijasta. Ei kovastikaan jaksa perehtyä projektiin ja suhtautuu ylimielisesti asiakkaisiinsa. Tästä on aiheutunut paljon lisätyötä muille osapuolille kun on joutunut paikkailemaan sähkösuunnittelijan virheitä. Ilmeisesti töitä kuitenkin riittää kun ne voi hoitaa näin persiilleen ...

Anonyymi kirjoitti...

EnOcean on langaton ja paristoton ohjaussysteemi mm. valaistukselle ja taloautomaatiolle. Integroituu kivasti myös KNX:ään. Tässä artikkeli asiasta:
http://tinyurl.com/2whm5e9

Tapani Värjölä kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Vaikutti aika lupaavalta tuo EnOcean. Täytyy pitää mielessä jos tulee laajennustarpeita :)

Anonyymi kirjoitti...

En voi kyllä suositella minäkään, todellisia laiminlyöntejä ja aivottomuuksia suunnitelmissa. On sellainen, että vaatii maksua etukäteen, mutta toimittaa suunnitelmat sitten myöhässä ja puutteellisina.

MIIA METSO BLOG kirjoitti...

Moi! Pakko kommentoida. Jäätävää sähkösuunnittelua liikkeellä myös meidän projektissa..taisteltu jo kuluttaja-asiamiehen kautta että saadaan edes rahalle vastinetta. Vaan jos tästä tulisi fiksummaksi :)

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole sähkösuunnittelija yksin syyllinen. SähköASENTAJAN pitää ymmärtää laittaa katkaisija oikeaan paikkaan ja lisäksi se kuuluisi ovenkahvan puolelle. Siis nyt on myös ammattataidoton asentaja asialla.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Kun kyseessä on betonielementtiseinä ei siinä enää tuossa vaiheessa voi asentaja yksin hirveästi tehdä kun seinässä on tuossa kohtaa reikä ja siihen tulee putki johtoa varten. Mutta ongelmahan nimenomaan ratkaistiin sillä, että tehtiin pukuhuoneen ja eteiseen väliseen betoniseinään reikä johon saatiin katkaisija asennettua. Eli oikeastaan sähköasentajan kanssa yhteispelillä saatiin suunnittelijan ongelma kierrettyä :)

Anonyymi kirjoitti...

Voi että, kyllä se suunnitelu lähtee pohjapiirustuksesta, jossa
päätetään oviaukko koot ja kätisyydet.
Näyttää siltä, että alkuperäistä suunitelmaa on muutettu.
Pitää työmaalla olla valvoja, joka hereillä rakennusvaiheessa, ettei tule
virheellisiä muutoksia.
terveisin siltainsinööri

Tapani Värjölä kirjoitti...

Kuten tekstissä todetaan, halusin alunperin katkaisijan toiselle puolelle ovea, mutta sähkösuunnittelija itsepäisesti laittoi sen väärälle puolelle. Ovet ovat talossa juuri niin kuin alkuperäisissä suunnitelmissa oli piirretty.

Sähköportaali kirjoitti...

Voi ei, onpa ikävä tilanne. Tuo on aika jännä suunnittelijoiden kanssa, että "onko sillä nyt väliä kummalla puolen".. --> sillä on tosi iso merkitys, mutta sitten taas ei jaksaa vääntää ihan jokaisesta pikkujutusta. Itse rakennutin oman taloni viime kesänä ja kyllä paljon sai pitää omia puoliaan ja moni asia ei olisi mennyt niin hyvin ilman omaa läsnäoloa työmaalla ja mukana suunnittelussa.

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.