tiistai 3. tammikuuta 2023

Aurinkopanelien tilastokatsaus

Aurinkopanelit ovat nyt olleet talomme katolla kolme kesää, joten olisi varmaan aika vilkaista tilastoista miten on sähköä tullut ja mennyt.

Asensin tosiaan 2020 maaliskuussa talomme katolle 14 aurinkopanelia, yhteisteholtaan 4,48 kWp. Ylijäämäsähkö menee myyntiin paikallisen sähköyhtiön kautta pörssisähköhintaan, mikä on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen korkea.

Panelien tuotto vuositasolla on ollut keskimäärin 3,5 MWh/vuosi. Vuonna 2022 tasan 3,52 MWh. Tästä 38,3% meni omaan käyttöön, ja loput myyntiin. Oman kulutuksen prosenttiosuus on ollut joka vuosi hyvin lähellä tuota lukemaa, tarkemmat lukemat taulukossa alla. Mutta siis hyvin tasaista on ollut vuositasolla aurinkosähkön tuotto ja käyttö.

Talomme kokonaiskulutus vaihtelee talvipakkasten voimakkuuden mukaan, mutta vuonna 2022 sähköä meni yhteensä 14 954 kWh. Tästä summasta 9% tuli aurinkopaneleista. Eli tuon verran ovat panelit suoraan vähentäneet sähkölaskua. Sähkönkulutuslukeman yhteydessä on hyvä mainita, että autotallista löytyy sähköauto (Toyota Prius PHEV). Vaikka auto onkin plug-in hybridi, kulkee se oman tilastonsa mukaan n. 80% kilsoista sähköllä. Eli lisää talon sähkönkulutusta, mutta vähentää bensalaskuja.

Tässä tarkat lukemat kuluneelta kolmelta vuodelta, ja mukana myös panelien tuottama rahallinen hyöty:

Vuosi Tuotanto
kWh
Kulutus
kWh
Oma käyttö  Osuus   kaikesta Hyöty €
2020 3749,5 1409,6 37,6 % 12,2 % 227,08 €
2021 3408,1 1339,8 39,3 % 8,2 % 290,52 €
2022 3520,5 1349,8 38,3 % 9,0 % 613,64 €

Tästä näkee hyvin miten poikkeuksellinen vuosi kulunut vuosi oli sähköpörssissä. Hyöty-sarakkeeseen on laskettu yhteen sähkön myynnistä saadut tulot, ja mitä itsetuotetun sähkön ostaminen olisi maksanut. Minulla kävi hyvä tuuri sähkösopimuksen kanssa, kun kahden vuoden määräaikainen sopimus päättyi maaliskuun lopussa. Silloin sai vielä järkevän hintaisia uusia määräaikaisia sopimuksia, ja nyt on seuraavalle kahdelle vuodelle edullinen sähkön hinta lukittu. Eli vaikka varsinaista rahallista säästöä ei tullut hirveästi lisää, myyntitulot kolminkertaistuivat. Hyötyä paneleista tuli viime vuonna enemmän kuin kahtena ensimmäisenä vuonna yhteensä, juuri myyntitulojen ansiosta. Kun vuonna 2021 vain heinäkuussa oli myyntitulot isommat kuin sähkölasku, niin vuonna 2022 näin oli kesä-elokuussa.

Vaikka korkea pörssisähkön hinta onkin mukava asia näin sähkön myyjän kannalta, niin tokihan se olisi kiva yleisellä tasolla, että sähkön hinta palaisi takaisin aiempaan. Aurinkopanelien takaisinmaksuaikaa on nyt vaikea arvata tässä tilanteessa, mutta oma arvauskaava tilastotaulukossa arvelee vuotta 2036. Ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen, mutta jotenkin arvelen, että ihan tuohon ei kuitenkaan tulla pääsemään.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei. Kirjoitin aiemmin 6.5kwp panelihankinnasta. Pikainen yhteenveto, huhtikuun kulutus n.50% edelliseen vuoteen, toukokuu menossa n. 30% edelliseen vuoteen. Huhtikuussa 5. Pv-> paneelit tuotti 800kwh ja toukokuussa 28. Pv asti 983kwh. Omaan käyttöön on mennyt panelituotannosta toukokuussa 64% ja Huhtikuussa 56%. Lämminvesivaraajan laitoin digitaalisella kellokytkimellä toimimaan päiväsaikaan, eli aurinkoenergialla riippuen keleistä. Tällä oli mielestäni iso vaikutus.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Hyvältähän tuo vaikuttaa, ja lukemia on ainakin omasta mielestä kiva seurata :) Meillä tuli huhtikuussa 662 kWh, josta 65% meni omaan käyttöön. Huhtikuu oli aika aurinkoinen, kun tuli 25% enemmän sähköä, kuin viime vuonna. Toukokuussa on tullut tähän mennessä 637 kWh, mutta on tosiaan 2 kWp vähemmän paneeleita.

Anonyymi kirjoitti...

Ok. Oletko petrannut oman kulutuksen kohdentamisessa paneeleille? Aiemmin taisi olla 37-39%? Itse mietiskelin, että nykypaneeleillani voisi saada talon energiakulutuksen lähes nollaan jos olisi 15-20kwh akku tasauksena. Eli käytännössä tulisi olla sähköauton akku, joka voisi esim tasata varaustasoilla 70-100%(72kwh). Tämä sähköautokuvio voisi olla järkevä myös muistakin syistä kuin paneeleiden omakäytön optimoinnista katsoen. Toki omakäytön optimointi ja jopa lisäpaneeleiden tuomat aurinkosähköajokilometrit toisi tullessaan vielä mehukkaammat laskennalliset panelisäästöt.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Vuoden vaihteessa paikallinen sähköyhtiö otti käyttöön tuntinetotuksen, eli nyt summataan myydyt ja ostetut watit tuntitasolla. Tämä johtaa siihen, että oman käytön osuus nousee. Minulla on suunnitelmissa vaihtaa tuo nykyinen plug-in hybridi (jota yritän ladata aurinkosähköllä aina kuin mahdollista) täyssähköön lähiaikoina, mutta se voisiko sitä käyttää talon akkuna riippuu myös siitä, tukeeko auto tällaista käyttöä. Mieluummin hankkisin ehkä kuitenkin talolle oman akun, joka on luultavasti halvempi vaihtaa uuteen kuin auton akku, sitten kun kulutus alkaa syömään siitä tehoja.

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.