torstai 13. elokuuta 2020

Aurinkopanelien ensikokemuksia

Pitkän hiljaiselon jälkeen voisi taas löytyä blogiin lisättävää. Maaliskuun alussa talomme katolle asennettiin aurinkopanelit. 14 panelia á 320 kWp, eli yhteensä kokonaisteho 4,48 kWp. Tämä tarkoittaa siis tuottoa optimiolosuhteessa, jossa aurinko on parhaassa kulmassa ja lämpötila ja ilmankosteus täydellinen. Panelit katolle asensi Suomen Aurinkotekniikka Oy, ja heidän kauttaan tuli myös Green Energy Finlandin tuotannonseuranta, eli pääsen selaimella tai mobiilisovelluksen näkemään panelien tämän hetken tuotannon, ja tuotantohistorian. 

Eli uutena harrastuksena on nyt sitten panelien tuotannon seuranta :) Maaliskuun alussa lumisateet vielä häiritsivät, mutta jo silloin oli aurinkoisella säällä panelien antama teho yli 3 kW. Kesän lähestyessä tuotanto kasvoi, ja jo huhtikuussa alkoi hyvällä säällä päivän tuotanto ylittämään 20 kWh lukemia. Aurinkosähkön kanssa suurin haaste on tietysti se, että sähkön tuotanto ja kulutus ei täysin kohtaa, kun eniten sähköä kuitenkin yleensä tarvitaan iltaisin, mutta paras tuotto on keskipäivällä. Koronakevät toki teki nyt tähän hyvän poikkeaman, kun koko perhe oli kotona etätöissä tai etäkoulussa. Tietokoneet olivat jatkuvasti päällä, joten aurinkosähkölle löytyi käyttöä.

Toinen hyvä käyttökohde aurinkosähkölle löytyy autotallista. Ostin viime syksynä Prius Plug-In hybridin, jonka lataaminen tyhjästä täyteen vie n. 6,5 kWh sähköä. Täydellä akulla pääse sitten olosuhteista ja ajonopeudesta riippuen 40-65 km. Sähköllä ajetut kilometrit ovat muutenkin halvempia kuin bensalla ajetut, ja kun auto on ladattu aurinkosähköllä, niin alkaa olla melkein ilmaisia kilometrejä. Aika hyvin olen pystynyt ajoittamaan auton lataamisen sellaiseen aikaan, milloin aurinkopanelien tuotosta jää sen verran yli, että autonkin saa ladattua omalla sähköllä. Auton oma tilasto näyttää, että 80% ajosta on ollut sähköllä, eli aika vähän on tarvinnut käydä autoon bensaa tankkaamassa.

GEF:n tilaston lisäksi kaikki olennaiset lukemat on toki tallennettu omaan taulukkoon, koska pitäähän sitä nyt nähdä tarkalleen miten paljon on missäkin kuussa sähköä tuotettu, kulutettu ja ostettu. Nyt on taulukossa lukemia viideltä kuukaudelta, joten tässä nyt pientä tilastoa. Lukemat kWh.

Kuukausi

Tuotettu

Kulutus

Myynti

Käytetty

Heinäkuu

594,6

153,6

441,1

25,83 %

Kesäkuu

709,5

178,1

531,4

25,10 %

Toukokuu

679,9

256,8

423,1

37,77 %

Huhtikuu

512,4

267,1

245,3

52,12 %

Maaliskuu

287,7

187,5

100,2

65,17 %

Lukemista voisi ehkä päätellä myös miten aurinkoinen on sää ollut. Panelien tuotto laskee kun lämpötila nousee. Tämän näkee hyvin kun selasin tilastosta kuukausien parhaat päivätuotannot: Huhtikuussa 28 kWh, toukokuussa 32 kWh, kesäkuussa 31 kWh ja heinäkuussa 30 kWh. Eli vaikka aurinko on korkeammalla ja päivä pidempi kesällä, ei se suoraan tarkoita parempaa tuotantoa. Heinäkuussa ei itseasiassa ollut yhtään täysin pilvetöntä päivää, millaisia aiemmilta kuukausilta löytyi useampia.

Onko tuohon luvattuun kokonaistehoon sitten päästy? Hetkellisesti kyllä, ja ylikin on menty. Panelit on kytketty 5 kW invertteriin, ja parhaimmillaan se on ilmoittanut 5 kW tehosta. Toki nämä lukemat ovat yleensä kestäneet vain kymmeniä sekuntteja. Huhtikuussa kun lämpötila oli paneleille suotuisampi, on keskipäivän tuntien tuotanto ollut 3,7-4 kWh. Hetkelliset lukemat pyörivät tuolla 4,5 kW tuntumassa, mutta keskiarvot eivät. Kesällä lämpötila on sitten syönyt tehoa, ja keskipäivän tuntien tuotanto on pyörinyt 3,2-3,5 kWh haarukassa. Mutta kyllä se oli ihan tiedossa, että tuohon maksimitehoon ei tulla pääsemään, ja myyjäkin tämän asian ihan hyvin toi esille.

Kesä- ja heinäkuussa panelien kokonaistuotanto ja myös sähköyhtiölle myyty ylijäämätuotanto oli suurempi kuin meidän kuukauden sähkönkulutus. Silti jäi laskua maksettavaksi, koska enemmän sitä joutuu ostosähköstä maksamaan, kuin mitä myydystä sähköstä maksetaan. Parhaan rahallisen tuoton toki saa, kun pystyy käyttämään sähkön itse, eikä tarvitse ostaa niin paljon sähköä sähköyhtiöltä. Heinäkuussa koko kuukauden kulutus oli tasan 400 kWh, eli 246 kWh piti ostaa sähköyhtiöltä sähköä. Yhteensä näiden viiden kuukauden aikana olen saanut myydystä sähköstä 42,76€, ja laskennallinen säästö oman tuotannon käytöstä on 116,27€.

Eli taloudellisesti tämä "sijoitus" ei tule varmaan koskaan pääsemään voitolle, paitsi jos sähkön hinta nousee merkittävästi lähivuosina. Paikallinen sähköyhtiö siis maksaa heille myydystä sähköstä sähköpörssin Spot-hintaa miinus 0,60c/kWh. Mutta eipä tätä hankintaa nyt sen takia tehtykään, että tällä pääsisi rikastumaan. Suunnittelin aurinkopanelien hankintaa itseasiassa jo 10 vuotta sitten kun taloa rakennettiin, mutta ei tuntunut tekniikka silloin vielä riittävän valmiilta.

Paremman omakäyttöprosentin saisi toki hankkimalla jonkinlaisen akkujärjestelmän taloon, mutta niiden hinnat ovat vielä sen verran korkeita, että eipä niitä hirveästi edes kuluttajille kaupata. Mutta tuki akuille löytyy tuosta meidän invertteristä, ja ehkä muutaman vuoden päästä voi sellaisen hankinta olla jo ihan järkevääkin.

Samaan aikaan panelien kanssa taloon asennettiin myös ilmalämpöpumppu, päätarkoituksena talon viilentäminen kesähelteillä. Parina viime kesänä oli sen verran pitkiä hellejaksoja, että alkoi talon sisällä lämpötilat nousta tukaliksi. Tänä kesänä onkin sitten ollut viileämpää, joten ihan hirveästi ei ole tuota laitetta käytetty. Mutta eiköhän sille vielä käyttöä löydy.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miltä tämän hetken tiedon mukaan paneelien järkevyys näyttää? Mikä oli hankintahinta järjestelmälle? Paljon on ollut vuotuinen tuotto? Itse laitoin tänään paneelit tilaukseen heleniltä hintaan 9000€ 6.5kwp systeemistä. Täkynä oli 6kk maksuvapaa joka kuluton/maksuton luotto, eli kesäkauden saisi panelien tuotot itselle. Kesällä taisi pörssisähkö liikkua mukavissa lukemissa.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Voisinkin kirjoittaa uuden jutun tämän jatkoksi. Kulunut vuosi on ollut aika poikkeuksellinen sähkön hinnan suhteen, joten panelien rahallinen tuotto on ollut ihan eri luokkaa kuin aiempina vuosina. Tänä vuonna on tullut sähkön myynnistä rahaa 424€. Järjestelmä maksoi asennettuna 7750€. Eli menee tässä vielä yli 10 vuotta ennen kuin järjestelmä on maksanut itsensä takaisin, vaikka sähkön hinta pysyisikin korkeana.

Anonyymi kirjoitti...

Päivitys olisi mielenkiintoinen. Itse ajattelin että panelien hinta vähennykset huomioiden heleniltä olisi 7500€. Sitten jos huomioi 6kk maksuvapaan ja saisi tuloja kesäkauden yli esim. 6.5kwp*0.8*0.75×(0.145c+0.08c)=877€, jolloin todellinen nettohinta paneeleille olisi 6600€. Sitten jatkossa tuotto olisi vuosittain 6.5kwp*0.8*(0.145c+0.08c)=1170€. Tällöin paneelit maksaisi itsensä 5.6 vuodessa. Onko tuo liian optimistinen, eli vaatisi kaiken tuotetun sähkön korvaamaan omaa kulutusta. Toki välillä se pörssisähkökin on ollut arvokasta. Meillä on mennyt kesällä 1000-1500kwh kuukaudessa, joten säästöpotentiaali lisäksi voisi kulutusta kohdentaa panelien tuotoillekin , eli lämminvesivaraajan ainakin.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Vähän turhan optimistiselta tuo tuntuu. Minun 4,5 kwp panelit ovat tuottaneet vuodessa n. 3500 kWh sähköä. Tuosta on omaan käyttöön mennyt n. 38%. Mutta jos sähkön hinta pysyy korkealla, niin toki se auttaa. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa :) Kirjoitan uuden jutun tästä kun saan marraskuun sähkölaskut. Tuli vielä kuitenkin sähköä alkukuusta ennen kuin lumi peitti panelit.

Lähetä kommentti

Mainoskommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.