sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Sähkönkulutus joulukuulle ja vuodelle 2011

Tässä olisi sähkönkulutuslukemat ajalle 1.12-31.12, suluissa edellinen kuukausi:
IVLP: 873,7kWh (630,4 kWh)
IV: 36,8 kWh (42,1 kWh)
Taloussähkö: 268,2 kWh (140,5 kWh)
Yhteensä: 1179 kWh (813 kWh)

Lämmityksen kulutus on noussut kolmanneksella, mikä ei yllättä kun ilmat kuitenkin ovat vähän viilenneet marraskuusta. Ilmanvaihdon kulutus oli yllättäen laskenut vaikka ollaan oltu varmaan enemmän kotona joulukuussa. Isoin yllätys on taloussähkön osuuden lähes tuplaantuminen. Toki iltaisin varmaan on nyt valoja käytetty enemmän, mutta ihan noin kovaa muutosta en olisi odottanut. Ulkona palaa yksi LED jouluvalosarja pimeään aikaan ja sisällä joulukynttilät, mitkä toki ovat osasyyllisiä tuohon. Tosin laskennallisesti noiden yhteiskulutus pitäisi olla noin 16 kWh, eli ihan koko nousua nuo eivät selitä. Joulukinkun paisto vei toki osansa, mutta aika paljon tuosta jää vielä mysteeriksi...

Mutta lämmintä on ollut joulukuussa. Klaukkalan Sääaseman tilasto antaa keskilämpötilaksi +1,9°C, kun marraskuussa oli +4,3°C. Viime vuoden joulukuussa olikin sitten kunnon pakkasia ja keskilämpötila oli -8,9, ja vastaavasti kuukauden kokonaiskulutus oli tuolloin 2708 kWh, eli aika paljon pienemmällä on päästy kuin vuosi sitten :)

Lämmin kausi on aiheuttanut muutamia haasteita lämmityksen säädön kanssa. Takassa olen poltellut puita suunnilleen pesällisen päivässä, ja tuo on pitänyt alakerran sen verran lämpimänä, että lattialämmityksen termostaatin mielestä ei ole tarvinnut lämmittää. Tästä on seurannut sitten välillä vähän viileät lattiat alakerrassa. Ulkovaraston ja autotallin osalta on ollut vastaava ongelma. Siellä lattialämmitys on käsisäädöllä, ja se on ollut säädettynä niin pienelle kuin mahdollista. Ongelmana vaan se, että silti lämpötila on helposti noussut 13-15 asteeseen kun tavoite on +10°C. Eli välillä olen sitten laittanut kierron kokonaan kiinni ettei tuo ulkorakennus turhaa lämpene. Ei ollut viime talvena näitäkään ongelmia. Yläkerrassa huonelämpötilat ovat liikkuneet +20-21 asteen välissä, mikä on mielestäni sopiva. Eikä meillä kukaan ole kylmästä valittanut vaikka t-paidoissa kaikki sisällä pääasiassa liikkuvat. Yöllä on edelleen joutunut välillä avaamaan peittoa kun on tullut lämmin. Tosin vaimo sitten nukkuu villasukat jalassa kesät talvet :)

Ensimmäisen asumisvuoden sähkönkulutuksia laskin yhteen kesäkuussa. Nyt voisi sitten katsastaa kalenterivuoden 2011 kokonaiskulutukset. Suluissa kesäkuussa lasketut vastaavat lukemat:

IVLP: 7582,5 (8801,4 kWh)
IV: 1208,2 (2017,1 kWh)
Taloussähkö: 2581 kWh (3411,5 kWh)
Yhteensä: 11372 kWh (14230 kWh)


Jos näillä lukemilla nyt laskee kulutusta neliöille, niin "energiatodistuslukemaksi" tulee 32 kWh/brm2/vuosi ja lämmitysenergian kulutukseksi 22 kWh/brm2/vuosi. Polttopuun kulutusta tuossa nyt ei ole mukana kun ei viime talvena tullut tuota laskettua. Syksyn aikana puuta tuli poltettua noin 0,7 m3, joten olisiko se sitten tuonnut n. 1000 kWh lämpöenergiaa, joka nostaisi lukemat tasolle 35 / 24. Eli määritelmien mukaisissa passiivitalolukemissa tässä suunnilleen liikutaan.

8 kommenttia:

Heikki kirjoitti...

Elikkäs tässä vertailudataa:

MLP: 470kWh
Loput: 202kWh
Yhteensä: 672kWh

MLP:n kulutus on laskettu käyntituntien mukaan, jossa ottotehona on käytetty tyypillisen käyntijakson aikaista ottotehoa (mitattu). Kokonaiskulutus on napattu etäluettavan mittarin seurannasta. Takassa poltettu muutama pesällinen laudanpätkiä. Eli Marraskuuhun verraten lämmitykseen on mennyt 1,52 kertainen määrä sähköä. Työkaluja, valoja sun muita sitten käytelty 1,72 kertaa enemmän kuin Marraskuussa. Eipä nuo rahassa mitattuna suuria eroja ole, mutta prosentuaalisesti kylläkin. Varsinkin kun lämmitystarveluvun mukaan eroa pitäisi (lämmityksessä) tulla vain 23%

IV on ollut nyt koko kuun päällä eli se voi selittää paljonkin mun tapauksessa. Tosin voisi kuvitella, että tuuletusasennossa oleva ikkuna olisi haaskannut enemmän energiaa kuin IV-kone...

Jos hyvin käy niin tulevalla viikolla saadaan energiamittarit MLP:hen ja IV-koneeseen niin loppuu käyntiajan mukaan laskeminen ja saa tuosta IV:sta paremmin tolkkua.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö voida todeta, että IVLP toimii matalissa lämpötiloissa verrattain hyvin, mutta pakkasten kiristyessä hyöty ei olekaan niin iso verrattuna suoraan sähköön? Olen seurannut oman taloni kulutusta (rak. 2011, asuinneliöt 202 m2 kahdessa tasossa, puurunko, vesikiertoinen sähköllä, Lahti)ja näyttää siltä että leudoilla keleillä (Loka-Joulu 2011) pääset 43% pienemmällä kokonaiskulutuksella (värjölä=~2700kwh, omani 4800kwh). Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan Tammi-Helmi-Maalislukemia.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Juuri näinhän tuo on. Varsinkin kun tuossa meidän IVLP:ssä kiertää vesi ulkona niin sen pitää pakkasilla kokoajan pyörittää vettä ettei putket ja ulkoyksikkö jäädy, mikä syö lämpöä kattilasta... -5 asteessa tuossa pitäisi olla vielä suht hyvä hyötysuhde, mutta alle -10:ssä alkaa teho hiipua ja alle -15 alkaa sähkövastus auttaa ja -20 ollaan sitten suunnilleen pelkästään sähkövastuksen varassa. Nämä lukemat siis omalla CTC EcoAirilla todettuja. Muut pumput voivat toki toimia paremmin/huonommin pakkasilla.

mlp kirjoitti...

Täällä on mennyt:

Marraskuu 2011:
Keskilämpö: 0,65 astetta
Kaikki sähkö: 1233 kWh

Joulukuu 2011
Keskilämpö: 0,24 astetta
Kaikki sähkö: 1307 kWh

KAIKKI SÄHKÖ VUONNA 2011 13159 kWh
(KAIKKI SÄHKÖ VUONNA 2010 14300 kWh
Tammikuun ekalla viikolla tulet takassa, muutoin ei ole puita polteltu.

2011 oli 16% lämpimämpi Keski-Suomessa kuin vuosi 2010. Sähkönkulutus laski 7,9%.

Tämä oli kaikkien aikojen pienin vuosikulutus tässä talossa, johon syynä on varmaan se että talo on tyhjillään arkipäivät.

Meillä menee kyllä jotain ihan eri luokkaa tuota käyttösähköä :(

Nytkin menee 11.3kW paraikaa...eikä edes kiuas päällä. Tää on aivan paras: http://www.currentcost.com/product-envir.html

Tapani Värjölä kirjoitti...

Kiitos lukemista mlp. Mukava saada vertailuarvoja. Näillä keleillä IVLP tuntuu pärjäävän hyvin vertailussa MLP:uun. Aika kova hetkellinen kulutus tuo 11kW. Luulisi, että jossain pitäisi olla iso sähkövastus päällä jos tuollaista näyttää...

Käyttösähkön kulutus on onneksi sellainen asia mihin pystyy suht helposti vaikuttamaan vaihtamalla sähkösyöpöt laitteet parempiin, hehkulamput pois jne. Meillä on talossa lähes kaikki valot LEDejä ja (pien)loisteputkia mikä varmasti näkyy tuossa. Ja nämä meidän tietokoneetkin ovat suht vähäruokaisia :)

mlp kirjoitti...

Ei se muuta tarvitse kuin APK + pyykinpesukone + kuivausrumpu + MLP:n käyntijakso tuohon päälle. Pohjakuormana se normi 1-1.5 kW talvi-illan kuorma. Tämän talon sellainen pohjakuorma

Eilen siis meni 59 kWh (kokonaiskulutus). Pienin koskaan mitattu päivän kulutus 7,94kWh = 330W jatkuva teho.

Mää en kyllä ymmärrä miksi poltat puita nyt nollakeleillä kun VILP:kin toimii kohtuu hyvin? Itse säästäisin ne siihen kun pakkaset tulee.

Tietty jos ilmaiseksi, siis ihan ilmaiseksi saa, niin sitten sen ymmärtää. Kyllä kai ne raksajätteetkin joskus loppuu, vaikka ne itsellä on jo 10 vuotta kestäneet :)

Tapani Värjölä kirjoitti...

Meillä meni eilen 47 kWh, ja pesällinen puita :) Puita tosiaan riittää omasta takaa ja sitten kun nuo omat loppuvat niin vanhempien kautta löytyy sitä ilmaista puuta ihan riittävästi. Ei tuo yksi pesällinen vielä hirveästi taloa lämmitä, mutta vähän nyt kuitenkin. Ja pysyy ainakin takassa peruslämpö kokoajan eikä tarvitse ihan kylmästä aloittaa sitten kun niitä kunnon pakkasia tulee.

Anonyymi kirjoitti...

Katselin laittamiasi lukuja ja arvot ovat oikein lompakon eli ostoenergian osalta, mutta energiatodistuksessa lasketaan rakennuksen todellinen kulutus. Yleisesti IVLP:n COP on luokkaa 2 eli oikeasti se lienee tehnyt 7582,5 ostoenergialla 15165 kWh. Nämä luvut kun laitetaan yhteen (myös puutavara), saadaan sinun kaavalla vastaaviksi lukemiksi 43/54 kWh/brm2/a. Passiivitalomääritelmän mukaan tuo menee kokonaiskulutuksen osalta hyvinkin alle, pelkän lämmitysenergian osalta luvuista pitänee vähentää lämmin käyttövesi (jonkun kaavan mukaan kolmasosa) jolloin saadaan 30/54kWh/brm2/a eli määritelmä täyttyy hyvinkin.

Oma matalaenergiaratkaisu näyttää ajan kanssa missä mennään, tämän hetken kulutustietojen perusteella näyttäisi siltä että kokonaiskulutuksen osalta pyöritään lähelle omaa laskennallista arviota 100kWh/brm2/a. Lompakon osuus on onneksi vain 75% tuosta...

Lähetä kommentti