sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Mitä kaikkea rakennuttajan pitää osata?

Aloitin tämän jutun kirjoittamisen jo viime talvena, ja päivittelin juttua kevään aikana. En kuitenkaan halunut sen sisällön takia vielä silloin sitä julkaista. Ja sitten muuttokiireissä juttu tietysti hautautui ja unohtui. No, nyt taas muistin tämän kun toisen jutun kommenteissa heräsi asiaan liittyvää keskustelua :)

Talon rakentaminen on iso projekti. Ja kaikesta on päävastuullisena kodin tulevat omistajat, eli rakennuttajat. Jos talosta haluaa kunnollisen, niin riippumatta siitä rakentaako itse pitkästä tavarasta vai tilaako avaimet käteen-paketin, tulisi rakennuttajan ennen hommaan lähtemistä omata asiantuntemusta vähintäänkin seuraavissa asioissa:

 • Arkkitehtisuunnittelu
 • Rakenne- ja elementtisuunnittelu
 • LVI-suunnittelu
 • Sähkösuunnittelu
Ja tämä siis kattaa vasta suunnittelupuolen. Sitten kun päästään tontille olisi syytä vielä osata ainakin:
 • Valitun runkorakenteen fysikaaliset ominaisuudet, sekä asennustekniikka.
 • LVI-järjestelmä ja eri laitteiden ominaisuudet pitää tuntea yhtä hyvin kun ne suunnitellut insinööri
 • Sähkötöiden työnjohto (jos ei ehdi hankkia asennukseen pätevyyttä)
 • Jos talossa on käytössä joku muu kun perinteinen sähköistys, pitää tuntea valittu järjestelmä syvällisellä teknisellä tasolla.
 • Sisustuspuusepänpätevyys sisätöihin
 • Painonnostokokemuksesta hyöytä
 • Asianajajan pätevyys sopimusneuvotteluihin ja riitojen ratkomiseen
 • Yleinen projektinjohtotaito
 • Siivous ja roskien kuljetus
 • Roope Ankan kitsaus ja rahavarat
Kuulostaa varmaan hauskalta, mutta valitettavasti tämä on hyvin totta. Rakennuttajan pitää olla talonrakentamisen asiantuntija, koska hänen pitää pystyä ymmärtämään joka ikinen asia, jotta voi vahtia niiden palkattujen asiantuntijoiden työtä. On nimittäin erittäin todennäköistä, että ne valitsemasi asiantuntijat eivät kuitenkaan tee työtä kunnolla, vaan vähän sinne päin. Kaikilla on kuitenkin liikaa töitä ja kiireitä, että ehtisi kunnolla paneutua juuri sinun taloosi, joten työt tehdään samalla kaavalla kun on tehty viimeiset 10 vuotta vaikka sinulla olisi miten hienoja uusia visiota ja ideoita. Ja vain harvat henkilöt viitsivät tehdä toisen työmaalla yhtä laadukasta työtä kuin mitä he tekisivät jos olisivat itselleen rakentamassa.

Meillä on ainakin ollut koko rakennusprojektin ajan ongelmia urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden kanssa. Arkkitehtisuunnittelu sentään sujui hyvin kun hoidin sen kuvien puhtaaksipiirtämistä vaille itse, enkä joutunut riitoihin itseni kanssa. Rakennesuunnittelijalla (joka teki myös elementtisuunnittelun) oli sitten taas kiire, ja meinasi unohtua elementtikuvista mm. yksi ikkuna. Sähkö ja LVI-kuviakaan kaveri ei osannut (lue: halunnut) katsoa. On se vaikea katsoa jos IV-kuvassa menee seinän läpi 160 mm putki että pitäisiköhän siihen kohtaan laittaa betonielementtiin reikä? Lisäksi tuli hieman ongelmia raksalla kun rakennesuunnittelija pisti sitten teräspalkit kahteen kohtaan IV-putkien kulkuväylän tukkeeksi. Joutui kiertämään ullakon kautta...

LVI-ja sähkösuunnittelusta on tullut jo kirjoitettua paljon ennenkin. Pieleen menivät nekin. Koska en ymmärtänyt LVI-suunnittelua, sain huonot suunnitelmat. Tai ei suunnitelmissa välttämättä ollut vikaa, mutta niistä ei tullut sellaista kun olisin halunut kun en osannut esittää asioita oikein tai kysyä oikeita kysymyksiä. Ja varmaan ongelmia lisäsi myös LVI-urakoitsija joka teki asioita osin eri tavalla kun suunnitelmissa oli (mm. IV kone on eri kuin suunnitelmissa kun tämä oli kuulemma parempi). Sähkökuvista tajusin enemmän, ja sain sitten tapella niitten korjaamisen kanssa, ja virheitä jäi kuitenkin. Ja pahimmat mokat sähkösuunnittelijalta menivät elementtikuviin, mistä tuli sitten isot ongelmat kun virheet huomattiin vasta tontilla (kun niitä lopullisia kuvia ei koskaan minulle näytetty...)

Runkourakoitsijan kanssa meni sukset ristiin useampaan kertaan. Sitten kun sopimukset oli allekirjoitettu, alkoi kummasti löytyä kaikia pikkujuttuja mitkä yllättäen kuuluivatkin minulle. Sopivia lisähommia erillisveloitettavaksi tietysti. Meni hermot useaan kertaan. Ja jos piti muistuttaa jonkun homman loppuun tekemisestä ajallaan tai kunnolla niin sitä mies ei kestänyt yhtään, ja monta kertaa sain luurin korvaan kun jostain asiasta huomautin. Minun syyni tietysti kun menin muistamaan asioita mitä oli hän oli epähuomiossa mennyt lupaamaan. Työmiehet olivat sentään muut asiallisia ja runkopystytys teknisenä suorituksena sujui ongelmitta ja aikataulussaan, mutta olisi pitänyt tässä kohtaa olla se lakimies vääntämässä urakan yksityiskohtia...

Sähköurakoitsijan kanssa oli varmaan suurin ongelma se perinteinen: Ei tule paikalle silloin kun lupaa. Tai jos tulee, ei tee läheskään kaikkea siitä mitä oli sinä päivänä luvannut. Tosin ei se työnlaatukaan ihan priimaa ollut. En tiedä johtuiko huonoista suunnitelmista vai huonosta työstä, mutta paljon oli ongelmia, joista kaikkia ei edes huomattu ennen muuttoa. Yksi paha oli sellainen, että jostain syystä kaikki alakerran pistorasiat olivat yhden sulakkeen takan. Sulakkeessa oli vielä vähän huonosti kytketty johto, mikä sitten aiheutti sulakkeen napsahduksen herkästi kun oli vaikka telkkari päällä ja pisti mikroaaltouunin päälle tms. Työhuoneen valokatkaisija on 15 cm sivussa, mutta kun en sitä huomannut riittävän aikaisin niin eipä sitä enää siirretä. Ja paljon oli huonoja kytkentöjä pistorasioissa ja jopa antennirasioissa.  Ja urakan loppua kohti alkoi niitä hommia unohtua vaan enemmän. Muuttokuntoon talo saatiin nipin napin ajallaan (päivää ennen muuttotarkastusta), ja sitten alkoikin loputon kysely milloin tullaan tekemään loput hommat. Puolisen vuotta kesti saada loput ulkovalot ja muut hoidettua. Taisi olla liian pieni urakan loppusumma sopimuksessa. Ja vaikka ne fyysiset hommat saatiin tehtyä, niin edelleen jäi puuttumaan esim. lähiverkkopisteiden merkitseminen (nyt saa arpoa mikä piuha menee mihinkin, ja niitä on 20). Lopullisia sähkökuviakaan en ole nähnyt, vaikka sellaiset piti olla tulossa...

LVI-urakoitsija on sukulaismies, joten luottomiehen luulisi tekevän hommat kunnolla, eikö niin? No enimmäkseen näin kävikin, tosin kummallisia unohduksia sattui tällakin rintamalla. Syksyllä ihmettelin kun IV-koneen jälkilämmitys ei toimi. No ei varmaan toimi kun vesipatterin ja vesiputken välissä oli nelisen metriä ilmaa välissä... Eli oli unohtunut tehdä homma loppuun ja en ollut taas tätäkään huomannut riittävän ajoissa. Muutamia muitakin sählinkejä kävi, ja ne voi pistää huonon suunnittelun (myös töiden suunnittelun) piikkiin. Olisi pitänyt itse taas tietää enemmän tästäkin puolesta. Töiden huoltotakuu on muuten toiminut hyvin, eli jotain iloa siitä, että on tuttu mies muutenkin :)

Sisustustöissä meillä oli pääasiallisina tekijöinä isäni ja yksi erittäin pätevä ja tarkka puuseppä. Hän teki oikeasti hyvää jälkeä, ja välillä tuntui vähän liiankin tarkalta. Hänestä ei paljon pahaa sanottavaa löydy. Tosin olisi tässäkin auttanut se, että olisi itse tienyt etukäteen tiettyjä asiota näistäkin hommista. Meni monesti aikaa ihmettelyyn ja selittelyyn kun piti opiskella tämäkin ala pikaisella oppisopimuksella. Urakan loppuvaiheella mukaan kuvioihin tuli kaksi sisustuskaverimme tuttua Virolaista duunaria, joilla oli yksi työmaa loppunut ja tarvitsivat pariksi kuukaudeksi hommia. Näistä toinen oli lähes yhtä tarkka kuin varsinainen puuseppämme, mutta toinen teki sitten kahden edestä sutta ja sekundaa. Ja arvatkaa kenen vastuulla oli työn jäljen vahtiminen... Siinä sai sitten olla silmä tarkkana kun ensimmäisen kerran huomattiin väärin päin asennettu varjolista. Niitä kun löytyi enemmänkin. Jalkalistoja oli myös laitettu välillä miten sattuu, ja muutamia mokia ei edes huomattu ennen kuin vasta muuton jälkeen...

Kun on onnistuneesti selättänyt yhden talonrakennusprojektin, voi varmasti sanoa olevansa rakennusalan pätevä asiantuntija. Ainakin kovasti näyttää siltä, että tällä hetkellä osaan talon suunnittelun ja monet rakentamiseen liittyvät toimet paremmin kuin meidän taloa tehneet kaverit. Eli joko alansa osaajat eivät opi mitään tai eivät ymmärrä mitä he tekevät, tai sitten he eivät vaan viitsi tehdä kunnollista työtä. Se on varma, että jos nyt lähtisin tekemään toista taloa tulisi siitä monella tapaa parempi kuin tästä. Enkä nyt tarkoita vaan epäonnistunutta lämmitysjärjestelmää, vaan niitä monia pikkuasioita, joita "ammattilaiset" eivät omassa työssään tajunneet... 

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eksyin lukemaan blogia toisen linkin kautta, ja kun aloin lukemaan tätä "rakennuttajan vaatimuslistaa", en meinannut uskoa silmiäni.

Allekirjoitan likimiten jokaisen kohdan tässä kirjoituksessa. Selkäpiissä meni kylmät väreet lukiessa, kun rakentamisajan haavat aukenivat uudestaan.

Tänä päivänä, ainakin pk-seudulla, ensi kertaa taloa rakentava on täysin avuton ammattitaidottomien(?) tai sitten tietoisesti kusettavien(?) suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa. Itse en voi suositella oman projektin tekijöistä yhtäkään, pois lukien sisäkiviseinien tasoittajan ja pienin varauksin maaurakoitsijan. Muiden töiden soisin loppuvan, jos se jonkun viattoman asiakkaan rahat ja hermot säästää.

Talo on pystyssä (joten kuten), lainaa ihan riittävästi (pelastuimme velkavankeudelta vain sillä, että sisäseinien rungoista eteenpäin "ensin opettelin ja sitten tein" kaiken itse) ja kokemus sellainen, ettei koskaan enää uudestaan.

t.rakentaja Espoosta

Heikki kirjoitti...

Komppaan, komppaan... Vaikka ei nyt varsinaisesti ole hirveästi asioita pieleen mennyt kiitos rakennusalaa tuntevien sukulaisten niin onhan tässä kaikenlaista nähty.

Tuli mieleen heti runkovaiheessa tapahtunut vastuunjako. Olin siinä käsityksessä, että kun runko asennetaan asiakkaan (minun) itsensä tekemän anturan päälle niin siihen sisältyy sitten myöskin se, että runko mitataan paikoilleen asentajien toimesta. Noh.. eipähän ollut asentajilla kuitenkaan rullamittaa kummempaa mittalaitetta mukana saati sitten minkäänlaisia koordinaatteja talon nurkkapisteille jne...

Ei siinä sitten auttanut muu kun itse laskea joka ikisen elementin nurkkakoordinaatit paikan päällä hirveellä kiireellä jonkun sopivan paperin nurkkaan (en ollut asiaan mitenkään varautunut) ja mitata nurkat paikoilleen työpaikan takymetrillä. Lähinnä tuli mieleen, että mitähän oltaisiin tehty jos itselläni ei olisi ollut maanmittarin koulutusta... Onneksi en tehnyt laskuvirheitä ja elementit osuivat käytännössä täydellisesti paikoilleen. Kasasin tästä vielä hauskan asennusvideon jonka voi katsella täältä:

http://xargo.1g.fi/kuvat/Talotouhut/elemasennus.avi

Tuo holtiton notkuminen epämääräisen puuviritelmän ääressä on siis sitä kun lasken taloa paikoilleen...

Yläkerran kanssa oletin, että kun alakerta on hienosti paikoillaan niin siitä on helppo jatkaa ja asentaa yläkerta mittatarkasti, mutta eipä se sitten niin putkeen mennytkään ja yläkerran virheitä ollaankin sitten omin kätösin taas korjailtu.

Eli kyllähän sitä säätöä tuntuu joka raksalta löytyvän aivan riittävästi.

Täytyy kyllä tätäkin blogia kiittää siitä, että on osannut varautua erinäisiin sudenkuoppiin.

Anonyymi kirjoitti...

Konkretisoinpa tuota ensimmäistä kommenttiani muutamalla esimerkillä;

Kvv-suunnitelmassa talon pääviemäri oli piirretty menemään suoraan tontin kulmassa olevan sähkölaitoksen isohkon kytkentäkaapin "läpi", tai ilmeisesti "ali" (lapiolla tunneli?). Kun tästä suunnittelijalta kysyin, sain luurin korvaani. Noh, viemäri vietiin tietysti toista kautta ja kvv-tarkastaja piirsi uuden reitin papereihinsa.

Yläkerran suurelementtiasennusta edeltävänä päivänä mittasin vielä itse pakettia paikalleen asennusryhmän mukanaan tuomien papereiden mukaan, ja huomasin, että alaohjauspuut on piirretty kellarikerrokseen nähden alkamaan "tyhjän päältä", siis reunaharkkojen ulkopuolelta. Hups, eipä ollut rakennesuunnittelija ja talotoimittajan suunnittelija olleet selvin päin, ei ainakaan samaan aikaan. Noh, tehtiin lisävalu kellarin reunoihin samalla lykäten pakettitoimitusta.

Ontelolaattoja nostellut nosturikuski asetteli nostintansa kohtuutasaisella tiellä asemiin pikkaisen vajaa puolitoista tuntia, about 15 minuutin homma. Suostuin maksamaan asettelusta puoli tuntia, pitkän ja uuvuttavan taistelun jälkeen.

Esimerkkejä on kymmeniä lisää.

t.rakentaja Espoosta

mlp kirjoitti...

"Kun on onnistuneesti selättänyt yhden talonrakennusprojektin, voi varmasti sanoa olevansa rakennusalan pätevä asiantuntija."

Tässä on se hauska juttu että sitten kun lähipiirissä rakennetaan ja tarjoat apuasi (ja kokemustasi) niin yllättävän moni ei halua neuvojasi :)

Vähän sääliksi käy kun katselet kuinka kaveria viedään....mutta kun ei tartte auttaa, niin ei sitten. Pidän siis tunkkini.

Kannattaa käyttää maalämpöfoorumia, lampopumput.info, rakentaja.fi suomi24.fi yms foorumeita hyväkseen. Jo niitä lukemalla sinusta tulee varsin valveutunut rakentaja.

Anonyymi kirjoitti...

Tapani kirjoitti paljon ja kaikki asiaa. Itse olen aihetta muutamaan otteeseen sivunnut/kommentoinut.
Mlp osui myös naulankantaan, kaverille ei apu kelpaa. Rahaakin voisi ottaa pari tonnia ja toinen säästäisi vähintään viisi, mutta sekään ei käy (vaikka olisi virallisempaa).
Tapani totesi myös, että pitää tuntea kaikki laitteet ja järjestelmät on yhtälailla fakta. Valmistajat kehuvat kaikkea, mutta laitteen liittäminen järjestelmään on sitten jo eri juttu. Sitä kun ei valmistajan näemmä tarvitse miettiä, varmaankin siinä on joku rajapinta...
Esim. Enervent Pingvin asennusohje on "naurettava" varsinkin kun kone tulee yleensä kaapiston päälle lähelle kattoa. Siitä riittäisi juttua ja kuvaa, mutta todetaan että pitkän kaavan mukaan ja pienillä pitkillä viisinivelisillä sormilla olisi ollut käyttöä.
Oman rakennusprojektin "tapahtumista" tulisi jo paksu kirja ja lisäksi meille on toimitettu kaikki "maanantaikappaleet".
Putkimies-osasto on oma juttunsa (hermonmenetys ollut useamman kerran lähellä), joka toivottavasti päättyy keväämmällä onnellisesti siihen kun koko lämmitysjärjestelmä (n.1200L) tyhjennetään, huuhdellaan ja rakentajan ohjauksessa täytetään oikein ilmattomaksi. Aurinkokeräimiin laitetaan uudestaan "ohjeen mukaiset" nesteet ettei mene taas jäähän. Pakkasnestemittari pitänee hankkia itselle kun sitä ei "ammattilaisilla" ole.
Positiivisena asiana näissä voisi pitää sitä, että kun rakentaja ei ole ymmärtänyt kysyä niin eihän kukaan ole osannut vastata...

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on hanke vielä kesken, mutta tässä alkaa olla jo jonkinlainen ammattilainen yhteen sun toiseen. Kaikesta pitää olla selvillä, kaiken toimiminen ja limittyminen on omalla vastuulla ja ikinä en ole rakentanut mitään aikaisemmin.

On meillä sentään lämmin sisällä.

34343 kirjoitti...

Sellainen kysymys vaikka ei suoranaisesti liity tuohon osaamiseen niin paljonko teillä meni rahaa sisätöihin (katot, lattiat, maalaukset jne.)?

Tapani Värjölä kirjoitti...

Kiitoksia kommenteista. Hyvä, että osuin naulankantaan, tulihan sitäkin harjoiteltua :D Tämän blogin kautta on kyllä tullut huomattua, että tarvetta tiedolle on. Aika moni blogin lukija on kysellyt kommenteissa tai sähköpostitse asioita ties mihin liittyen. Nuo mlp:n mainitsemat foorumit ovat hyviä, mutta Suomi24.fi on mielestäni sellainen peikonpesä, että sitä välttäisin oikean tiedon lähteenä. Rakentajablogit ovat myös aivan erinomainen tiedonlähde ;)

34343:lle: Sisustustöihin meni rahaa n. 60 k€+todella paljon omaa työtä.

Harri kirjoitti...

Asiaa. Tosin meillä on toistaiseksi kaikki sujunut yllättävänkin hyvin (kopkop), mutta eipä talokaan kyllä ole vielä valmis. Olemme teettäneet paljon asiota tuntitöinä, jolloin ei ole tarvinnut tapella urakkarajoista ja se on ollut iso helpotus.

Marko kirjoitti...

Niin tuttua, niin tuttua...... Pitäisi itse olla jokaisen rakennusalaan liittyvän asian ammattilainen, että asiat menisivät aina kerralla oikein. Oikeasti pitäisi olla valvojana paikan päällä kaiken aikaa, jotta työt sujuisi aikataulussa ja tuntitöitä ei laskutettaisi ihan miten sattuu. Urakoiden hinnoissa voi helposti olla hirvittäviä hintaeroja (esim. toinen tuplaten kalliimpi), mutta mitä ne loppujen lopuksi sisältääkään? Onko rakennusalalla juurikaan enää ammattiylpeyttä? Taisipa joku kerran sanoa, että ei oikein uskalla enää sanoa olevansa rakennusalalla töissä, kun siellä tehdään niin paljon sutta ja sekundaa. No ihme ja ihmiset ovat vihasia.

Jos urakoitsija sanoo, että "me otetaan tämä työmaa haltuun", niin se ei tarkoita, että he kokonaisvaltaisesti hoitaisivat projektia eteenpäin, vaan että sinulle soitellaan vähän väliä ja pyydetään hankkimaan tai tuomaan jotain työmaalle muutaman tunnin tai max. päivän varoitusajalla (esim. iso nosturi).

Itse olen meidän vielä keskeneräisellä projektilla ihmetellyt, että onko raksamiehillä taskuissa reikiä vai heittelevätkö he, jotenkin merkitäkseen reviirinsä, nauloja ympäriinsä työmaata? Ihan käyttämättömiä nauloja kun löytyi ympäri pihaa uskomattomia määriä ja kuinka paljon niitä vielä löytyy lumien sulamisen jälkeen?

Tämmöistä meillä.

Arto Määttä kirjoitti...

Meilläkin noita nauloja on joka paikka täynnä. Olen kuitenkin ajatellut niin, että jos esimerkiksi telineeltä lähdetään hakemaan tippunutta naulaa, menee työaikaa enemmän kuin naula itsessään maksaa. Sen vuoksi niitä ei kannata poimia talteen. Sitä en ole kuitenkaan keksinyt, että miksi niitä nauloja tippuu niin paljon.

Virva kirjoitti...

Juuri näin! Oikeasti tosiaan parasta olisi, jos itse pystyisi olemaan paikalla 24/7. Muuten niitä asioita korjaillaan, huomataan liian myöhään ja kärsitään. Ja tosiaan pitäisi olla osaamus kaikesta rakennusalan jutusta, mitä ikänä täällä rakentaessa vaan kohtaa. Oikeasti aika järkyttävää!

Toisaalta sanotaan, että vastaava mestari on se, kuka katselee perään, mutta kun ei hänkään ole paikalla jokaisessa neuvottelussa, jokaisessa sähköpostikeskustelussa, jokaisessa puhelinkeskustelussa, niin ei hänkään tiedä kaikkea - ei ainakaan meillä.

Ja juurikin niin, että kukaan ei ota vastuita virheistä. Ja virheitä pyöritellään ympäriinsä. Lopulta asiat jää rakentajan maksettavaksi, vaikka ne virheet ei hänen vikansa ole!

Jarmo kirjoitti...

Hyvin kiteytetty tässä mitä rakennuttajien täytyisi osata. Nykyään kuulee todella paljon negatiivisiä palautteita eri rakennuttaja firmoista ja heidän työnjäljestä..

Nii-i kirjoitti...

Oliko sinulla vastaavatyönjohtaja ja pääsuunnittelija palkattuna kun aloit suunnittelemaan kotiasi? Kuulostaa siltä, ettei ollut...
Heidän palveluksensa maksaa n.5000€.

Janne kirjoitti...

Mä olen omassa projektisa tasapainoillut sen kanssa että milloin kannattaa tehdä itse ja milloin teettää. Jos monesti raksalle tullessa heittää ketutuksella ja pahimmillaan saa purkaa ja tehdä itse uusiksi niin menee maku maksaa siitä. Toki its etehden kestää kauemmin ja omat hommat seisoo.
Hyvä esimerkki listoitus, päästin toisen tekeen pätkän ja tulos on jälkiä siellä täällä valmiissa pinnassa joita itse varoin kuin kipeää vehjettä.

Anonyymi kirjoitti...

Tähän vanhempaan kirjoitukseen en voi muuta kommentoida, kuin että edelleen pitää paikkansa! Rakennuttajan pitää osata kaikki ja vahtia joka ikistä asiaa. Rakennuslupahallinto ei tunne lainsäädäntöä, arkkitehtikään ei sitä tunne eikä tee töitään. Suunnittelijaa ei saa kiinni. Tavarantoimitukset eivät toimi tai tavaraa ei saa tai sitä ei enää tehdä. Työmiehet eivät osaa arvioida työhön tarvittavaa aikaa, eivät suostu tekemään kaikkea hommaan kuuluvaa (kantavat kyllä alas tavaraa mutta eivät ylös, näin esimerkkinä) ja jättävät hommat kesken kun seuraava urakka painaa päälle. Hommia ei tehdä suunnitelmien eikä ohjeiden mukaan eikä niihin varatuilla materiaaleilla (mikä johtaa siihen, että piirustuksia täytyy muuttaa, mikä taas vie aikaa ja rahaa). Muurari ei tule paikalle, eikä toinenkaan. Kolmas tulee ja jälki on aivan sutta ja sekundaa ja paranee vähitellen kun huomautat. Ja silti unohtuu rakennustekniikan kannalta tärkeitä juttuja. Putkarit käyttävät vääriä osia ja tekevät älyttömiä mutkia vaikka suoraankin olisi voinut vetää. Ylipäätään viesteihin tai puhelimeen ei vastata ennen kuin soitat eri puhelimesta tai tuntemattomasta numerosta. Jälkiä tai roskia (tai niitä ympäri pihaa viljeltyjä nauloja tai tupakantumppeja) ei kukaan siivoa. Itse en kehtaisi tehdä töitäni tavalla, joka rakennusalalla on ilmeisen yleistä. Ja jos itse jättäisin menemättä töihin, menettäisin kyllä paikkani. Mutta ilmeisesti rakennusalalla millään ei ole mitään väliä. Ja tilaaja maksaa.
t. rakennuttaja Espoosta

Markus kirjoitti...

Kieltämättä aika kova juttu että loppuenlopuksi vastuussa kaikesta (myöe eri asioiden yhteensovittamisesta) on rakennuttaja eli se ainoa taho joka tuossa kuviossa on nk maallikko. Mutta kyllä me maallikotkin voidaan tehdä jotain: Eli aletaan antaa hyvää palautetta niistä rakennusalan firmoista ja henkilöistä joista meillä on hyviä kokemuksia. Pikku hiljaa saataisiin selvää kilpailuetua niille firmoille ja henkilöille jotka hoitavat oman hommansa hyvin.

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.