Aamulla kasin aikaan työhuoneeni ikkunalla oleva mittari näytti ulos -15,6°C ja sisälle +15,6°C. Tuo mittari on siis sisäpuolella ikkunalaudalla kiinni ikkunassa. Huoneen toisella laidalla oven vieressä oleva mittari näytti +17,5°C, eli vähän turhan kylmäksi tämä yläkerta nyt menee.
Yläkerran ongelmana on nyt se, että mistään ei tule tänne lämpöä. Ilmanvaihto on suunniteltu päin p:tä, ja sitä ei nyt sitten saatu säädettyä paremmaksi ennen näitä pakkasia. Ilmanvaihdon ongelma on se, että yläkerta on ylipaineinen alakertaan nähden. Eli tarkoittaa sitä, että yläkerrasta ilmanvaihto tunkee kylmää ilmaa alakertaan niin kovalla teholla, että lämpö ei pääse nousemaan sieltä ylös. Tämän huomaa hyvin seisomalla rappusissa kun takkaa lämmitetään. Tiettyyn pisteesen asti takasta säteilevä lämpö vielä tuntuu, mutta sitten iskee naamalle kylmä ilmavirtaus ylhäältä. Ja yläkerran aulassa rappusaukon vieressä oleva mittari näytti eilen 18.8°C kun takka oli lämmitetty ja luukut avattu. Alakerrassa on ihan hyvä lämpötila, ja siellä on lattialämmitys kuitenkin aika pienelle teholle säädetty.
Ullakolla on n. +18°C, ja siellä kulkevat IV putket viilenevät sen verran pahasti, että IV-koneelta lähtevä lämpö ei pääse huoneisiin asti kunnolla. Jos IV-koneelta lähtee ilma +28°C, niin huoneeseen se tulee +20,6°C. Ja tuo ei nyt riitä tekemään huoneista normaalilämpöisiä. Osasyy perjantaina alkaneeseen IVLP ongelmaan on ilmeisesti juuri tässä: IV-koneella vesipatteri on jatkuvasti täysillä, mikä syö aivan liikaa lämpöenergiaa verkostosta. Tosin oli tuossa muutakin pientä säätövikaa mitä korjasin putkimiehen opastuksella.
Viime viikolla kun lämpötila ulkona oli yli -10°C sai IVLP helposti pidettyä kattilan +48 asteisena. Tänä aamuna näyttää siltä, että kattilan lämpö ei nouse yli +41°C. Eli pakko pistää sähkövastus päälle jos haluaa ilalla lämpimään suihkuun...
Onko näistä meidän seinistä nyt sitten pitämään pakkanen ulkona? Sanoisin kyllä, kunhan saadaan sisäilmasto kuntoon. Kiertelin juuri taloa pintalämpömittarin kanssa kun ulkona on n. -14°C. Alakerrassa olohuoneessa lämpömittari näytti 21,2°C, ja pintalämpömittari antoi samasta pisteestä lukemaksi 21,8°C. Suoraan kolmen metrin päässä tästä on ulkoseinä, joka antoi lukemaksi 21,2°C. Alakerran ulkoseinien pintalämpötila oli väillä 20,8°C-21,4°C. Yläkerrassa työhuoneessa lännen puoleinen ulkoseinä näytti 18,3°C kun sisäseinä antoi 18,6°C. Pohjoisseinä 17,6°C, ja huoneen/talon ulkonurkassa mittari näytti 17°C. Referenssinä vielä lattia: 19,6°C.
Toivotaan, että IV-urakoitsijamme pääsisi alkuviikosta säätämään ilmanvaihtoa parempaan suuntaan ja eristämään kunnolla tuloilman putken. Ja toivotaan myös, että tuo korjaus riittää nostamaan yläkerran lämpötilat n. +20 asteeseen, mikä olisi tavoite, koska muuten ei auta kun hankkia sähköpatterit tällaisten pakkasten varalle...
Blogin kuolleistaherätys
4 vuotta sitten
4 kommenttia:
Normaalitaloissa varmaan rakenne antaa anteeksi enemmän? Passiivitalossa pelataan niin pienillä toleransseilla, että jos joku yksittäinen asia on pielessä, niin se vaikutus kumuloituu nopeasti. Perinteisessä talossa esim. ilmanvaihdolla ei vielä ole niin suurta roolia lämmityksessä, että se vaikeuttaisi talon hallintaa.
Ihan uteliaisuudesta kysyn, että paljonko on liian vähän eristystä iv-tuloputkien ympärillä? Meillä on tulossa putkistot pääasiassa kylmään tilaan välikatolle, ja kylmänarkana ihmisenä en todellakaan halua saada niskaani jotain +15 asteista ilmaa talvipakkasilla...
Alunperin IV-putkissa ei ollut mitään eristystä. IV-urakoitsijamme kävi laittamassa noiden päälle normaalia(?) putkieristettä, eli pari senttiä villaa ja alumiinikuori. Mutta eristeet loppui kesken ja jäi pitkä pätkä eristämättä. Sitä en sitten osaa sanoa miten paljon pitäisi saada eristystä jos ollaan ihan täysin kylmässä tilassa.
Moi Tapani
Sinun pitäisi hirttää LVI-suunnittelijasi (kirjaimellisesti). Koko lämmitysjärjestelmäsi on fiasko.
Ensiksikin VILPpisi tekee liian kuumaa vettä, joka tuhoaa laitteen hyötysuhteen. Tämä vielä menisi, ellei se joutuisi kokoaikaa puskemaan kuumaa vettä IV-koneellesi.
Oliko sinulla vesikiertoinen lattialämmitys? Jos on niin käytä sitä lämmittämiseen ja kytke IV-koneen vesipatteri lattialämmityksen kaveriksi, jolloin se tuottaa +16-20 asteista ilmaa. Tällöin lämmitys ja ilmanvaihto eivät ole "naimisissa" keskenään ja IV:n nopeuden lasku ei vaikuta talon sisälämpötilaan.
Teillä on kanssa naperoita ja kuumaa vettä varmaan menee...VILP on sen tuotannossa viho viimeinen peli, joten hanki vaikka 100 litran suorasähkövaraaja, johon tulevan veden VILP esilämmittää (esim. 35 asteiseksi) ja loppu suorasähköllä.
Näin saat VILPistä paljon enemmän tehoa itse talon lämmittämiseen.
Tuon ilmanvaihdon säätö varmaan auttaa jotain sekin, mutta niiden putkien eristäminen on vuodon tukkimista purukumilla, periaate ei vain toimi.
Puolen miltsin taloon laitetaan jotain VILPpejä ja palellaan talvella sekä hikoillaan kesällä:)
Onneksi sulla on rossipohjatalo, niin saat maalämpökaivosta tulevat liuosputket tekniseen tilaan ja vedät samalla haaran puhallinkonvektorille, jolla viilennät sitten jotakuinkin ilmaiseksi kesät ja lataat kaivoa talven koitoksia varten.
Jani
P.S Sullahan on niitä miekkojakin näköjään ja taito niiden käyttämiseen. Kutsu LVI-suunnittelija kylään ;)
P.S.S Halvempi: Portaikkoon asennettu hyvälaatuinen ILP tasaisi keilaamalla ylä- ja alakerran lämpötilaeroja, ja sillä saisi lämmitettyä kohtuullisemmalla hyötysuhteella talvella + kesäviilennys edullisesti. Ota sellainen, joka toimii pienellä osateholla (toshiba?), eikä siis esim. mitsua.
Kiitos Jani kommenteista. VILPin teho riitti ihan hyvin veden lämmittämiseen kunnes tuli -15°C pakkaset. Ei ole vielä tullut tilannetta jossa lämmin vesi olisi loppunut, ja sähkövastuksia ei ole käytetty.
Meillä on alakerrassa vesikiertoinen lattialämmitys, yläkerrassa ei ole mitään. Siksi IV-lämpö on siellä suuressa roolissa. Tänään LVI-urakoitsijamme kävi eristämässä putket, mutta säädöt ovat vielä tekemättä. Onneksi tuli nyt vähän lämpimämpää välillä :)
Täytyy miettiä noita maaviilennyksiä rossipohjaan sitten ensi kesänä jos näyttää tarpeelliselta. Hyvin selvittiin tämän kesän helteistä ilmankin.
Kyllähän se taitaa olla muutenkin niin, että ensimmäisen vuoden aikana taloon haetaan säädöt kohdalleen lämmitykseen ja ilmanvaihtoon. Harjoitteluvuosi, tai jotain ;)
Lähetä kommentti
Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.