keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Ulkona pakkasta, sisällä lämmintä

Kävin lainaamassa kirjastosta pintalämpötilamittarin (Fortumin sponssaama), ja kävin mielenkiinnosta mittailemassa miten lämmintä talossa on kun ulkona on -15 astetta. Lämmöneristyksen suhteen talossa on nyt vielä muutamia isoja aukkoja. Katossa IV-putkien läpiviennit, joissa on putki, mutta aukkoja ei ole vielä eristetty tai teipattu, sekä piipun reikä joka on täysin avoin aukko joka on vain katolla hieman peitetty. Lisäksi ovet puuttuvat, mikä tarkoittaa kolmea isoa aukkoa. Kaksi oviaukkoa on tukittu eristelevyillä, ja yksi on tukossa öisin, mutta päivisin tuossa aukossa on vain muovin pala ovena. Lämmityksen on hoitanut yksi alakerrassa oleva lämmitin, jossa termostaatti 10 asteessa.

Kun pakkasesta tulee sisälle, voi heti ottaa pipon ja hanskat pois. Iltapäivällä, kun ovesta on kuljettu koko päivän, oli lämpötila alakerrassa laskenut nollaan. Heti kun meni rappuset ylös tulikin sitten lämmin. Yläkerrassa lämpöä oli n. 11 astetta. Mielenkiintoisena havaintona ulkoseinä on ihan yhtä lämmin kuin sisäseinä, eli ilmeisesti eristys toimii :) Ikkunan kohdalla uretaanisauma näytti vielä 10,5 astetta, mutta karmin kohdalla lämpö tipahti pari astetta. Eli aika hyvin ikkunakin lämpöä pitää kun ei tuon enempää tippunut. Ullakolla lämpöä oli 13 astetta. Verrokkina mittaustulokset tästä 80-luvulla tehdystä kerrostaloasunnosta jossa nyt istun: Huonelämpötila 21, Ulkoseinä 18, ikkunan karmi 15 astetta. Ja tuossa on lämmin patteri ikkunan alla...

Niin ja väliseinät nousevat hyvää vauhtia. Kolme seinää on jo valmiina, ja loput yläkerran seinät puolessa välissä. Alakerrassa on alkanut seinien paikkojen mittailu ja merkkailu.

Blogin kävijälaskuriin tuli 1000 kävijää täyteen tiistaina. Mukava nähdä, että projekti kiinnostaa näin monia. Kävijäseuranta näyttää, että sivuilla käy joka päivä 10-20 eri henkilöä. Toivottavasti saatte blogista hyödyllistä tietoa ja ideoita. Blogikirjoituksia voi muuten kommentoida, tai toki voi pistää sähköpostia tuossa vasemalla näkyvään osoitteeseen jos haluaa antaa palautetta tms. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.