perjantai 4. tammikuuta 2013

Sähkönkulutus joulukuulle ja vuodelle 2012


Tässä olisi sähkönkulutuslukemat ajalle 1.12-31.12.2012, suluissa edellinen kuukausi:
IVLP: 1378,8 kWh (694,2 kWh)
IV: 126,7 kWh (47 kWh)
Taloussähkö: 561,0 kWh (201,1 kWh)
Yhteensä: 2066 kWh (942 kWh)

Tavallista kylmempi joulukuu näkyi sähkönkulutuksen tuplautumisella marraskuusta. Taloussähkön rajua kasvua selittää se, että meillä on ollut parhaimmillaan (tai pahimmillaan) neljä ilmankostutinta päällä 24/7 kuivan sisäilman vuoksi. Ilmankostuttimet ovat niitä perinteisiä höyrystäviä malleja, eli yhteenlaskettu sähkönkulutus on varmaan 1 kWh luokkaa... Viime talvena meillä oli vain kaksi ilmankostutinta, nyt hankin kaksi lisää. Ilmankosteus laskee meillä pakkasilla alle 15%:iin jos ei ole ilmankostuttumia käytössä, ja alle 25% arvot alkavat jo tuntua kurkussa, ainakin minulla.

Lasketaanpas yhteen vuosi 2012. Suluissa vuosi 2011:

IVLP: 8556,1 kWh (7582,5 kWh)
IV: 731,1 kWh (1208,2 kWh)
Taloussähkö: 2713,1 kWh (2581 kWh)
Yhteensä: 11900 kWh (11372 kWh)

Jos katsoo IVLP:n kulutuksia kuukausitasolla, niin ainoa isompi heitto oli joulukuu, jolloin meni 900 kWh enemmän kuin vuonna 2011. Muuten lukemat ovat suht samoissa.

IV-koneen talviasetusten säätäminen näkyy huimana pudotuksena kulutuksessa. Kun tammikuussa 2011 IV-kone söi 421,2 kWh, meni tammikuussa 2012 vain 76 kWh. Ja molempien keskilämpötila näyttää olleen -5.1°C. Ensimmäisen talven aikana/jälkeen säädin ilman esilämmityksen rajaa paljon matalammalle kuin mitä tehdasasetukset olivat. Tarkoittaa sitä, että sähkövastus tulee käyttöön paljon alhaisemmassa lämpötilassa, eikä säädöstä huolimatta LTO kenno ole päässyt jäätymään. Eli säätäjä voitti :)

Taloussähkö on pysynyt suht samoissa, vaikka joulukuu yrittikin nokittaa. Kuukausitasolla ei näy muita erityisiä piikkejä kuin tämä joulukuu.

Puuta on takassa toki palanut jonkin verran Vuositason kulutusta en taaskaan osaa tarkalleen sanoa, mutta arvioisin 2-3 m3. Koska en punnitse jokaista sisäänkannettua halkolaatikkoa on arviointi vaikeaa, ja eipä tuo puu mitenkään tasalaatuista ole. Puolimädistä puunrungoista kuiviin koivuhalkoihin ja kaikkea siltä väliltä löytyy kasasta. Lisäksi nyt syksyllä poltin paljon pelkkiä risuja, joita varastoon kertyi useampi pahvilaatikollinen kun siivosimme syksyllä tuota pihan isoa risukasaa.

Ja kiitos kysymästä, sisällä ei ole paleltu ;) Ensimmäisen talven pahat lämpöongelmat ovat jääneet menneisyyteen. Nyt joulukuussa kovienkin pakkasten aikaan yläkerrassa joka huoneessa oli n. 20°C, joka on tavoite huonelämmölle. Alakerrassa on ollut n. 22°C. Alakerrassa oli itseasiassa aluksi ongelmana kylmä lattia, koska termostaatin mielestä lattialämmitystä ei tarvittu. Sen takia nostin siellä säätöarvon 21°C=>22°C, jotta lattia ei kylmenisi liikaa. Varastossa ja autotallissa on lämpötila ollut n. +10°C, mikä on sinne juuri sopiva.

Hyvää uutta vuotta 2013 kaikille blogin lukijoille :)


3 kommenttia:

Heikki kirjoitti...

Täällä meni Joulukuussa 1322,72kWh. MLP haukkasi 777kWh, josta n. 100kWh käyttöveteen ja loput lämmitykseen. IV taas varmaan sen 120kWh eli taloussähköön n. 426kWh. Pahvilaatikoita on taas polteltu takassa. Lisäksi laudanpätkiä muutama pesällinen, että saa pahvit kunnolla palamaan.

Kosteus (taisiis kuivuus) ollut meilläkin ongelmana. Tippuu sinne 10% paikkeille pakkasilla. Hommattiin tossa syksyllä höyryimuri (se muuten syö melkosesti sähköä kun höyryttää ja imuroi samaan aikaan (2,8kW)) ja sillä kun siivoilee niin ilmankosteus nousee vähäksi aikaa 20% paikkeille, mutta laskee taas suht vauhdilla.

Auttaisi tietysti tohon jos pitäisi IV:ta pienemmällään, mutta mieluummin valitsen raikkaan sisäilman vaikka olisikin kuivempaa. IV on siis normisäädöissä. Joskus on tullut tipautettua pykälällä jos olen ollut poissa.

Pitäisi varmaan ilmankostutin itsekin hommata tuonne makkariin. IVLP:n kanssa muuten kovilla pakkasilla ilmankostuttimet tuskin sinäänsä lisäävät sähkönkulutusta, koska IVLP:n lämpökerroin varmaan pyörii lähellä ykköstä, jolloin ilmankostuttimilla tuotettu lämpö on "saman hintaista". Energianseurannassa toki näkyy eri rivillä.

Vuoden 2012 kulutukseksi tuli 7193kWh. Tänä vuonna menee kyllä enemmän. Viime vuonna ei kuitenkaan asuttu tässä kuin puolen vuoden ajan. Lämmitys oli kuitenkin koko lämmityskauden päällä eli siihen ei tule lisäystä. Jos laskee "ei asuttuihin" kuukausiin elämiseen menevän sähkön lisää niin vuoden kulutukseksi tulee reilu 8300kWh. Toukokuun jälkeen sitten näkee mitä meni todellisuudessa vuoden asumiseen. Niin ja lämpimiä kuutioita on kuutisensataa.

Talotekniikkaa on täälläkin säädetty. Vaikka raksa-aikanakin tuli haettua asetuksia lämpöpumppuun niin eipähän ne samat asetukset tietenkään asumiskäytössä toimineet vaan tuli liian kuuma. Eli siinä mielessä lämmityskuluista voi ehkä ensi lämmityskautena hieman nipistää pois kun säädöt on paremmin hanskassa.

Anonyymi kirjoitti...

Miten lämmität autotallia/varasto?

Tapani Värjölä kirjoitti...

Talousrakennuksessa on vesikiertoinen lattialämmitys.

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.