sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Ensimmäinen pakkasyö

Alkaa talvi tehdä tuloaan. Aamulla herätessä pohjoisenpuoleisen seinän lämpömittari näytti -3 astetta pakkasta, ja vieläkin näkyisi olevan -0.7°C. No ei onneksi ole pakko ihan heti aamusta ulos lähteä, mutta pitäisi varmaan autoihin laittaa sisälämmittimet ja lämmitysjohdot kuntoon arkiaamuja varten :)

Autotallissa ja ulkovarastossa oli eilen päivällä n. +13 lämmintä, ja vielä en ole sinne lattialämmitykseen pistänyt virtausta päälle. Täytyy käydä tänään katsomassa millaista "vahinkoa" pakkasyö on tuolla tehnyt, ja joko olisi syytä pistää lämmöt päälle. Tavoitelämpötila noihin tiloihin on siis +10°C.

Mutta pihahommiin pitäisi tässä vielä lähteä. Nurmikko pitäisi vielä leikata, varmaankin viimeisen kerran tänä vuonna. Pihalla on myös monta astiaa mihin on kerätty sadevettä kasteluun. Ei ole tarvittu kasteluvesiä vähään aikaan, joten kaipa nuo voisi tuosta nyt johonkin tyhjentää ja pistää astiat nurin talvea odottamaan. Muutenkin pitäisi katsoa pihaa talvikuntoon. Grillin voisi viedä autotallin perälle odottamaan ensi kesää, ja saman voisi tehdä terassikalusteillekin. Taas kerran hyvä juttu että on säilytystilaa. Ulkovarasto on jo suht täyteen ahdettu tavaraa, mutta autotalliin mahtuu vielä hyvin. Tallilla kun on pituutta 7 metriä, niin sinne mahtuu auton lisäksi aika hyvin tavaraa, kuten talvi/kesärenkaat jne.

Sisällä ulkona olevaa pakkasta ei huomaa. Lämpötilat olivat tänä aamuna siinä samassa missä ne ovat olleet jo pitkän tovin. Aloitin eilen takan lämmittämisen yhdellä pienellä pesällisellä. Parempi kuulemma aloittaa tuo aina varovasti kesän jälkeen. Kyllä siinä pinta lämpeni sen verran hyvin että on vielä aamulla lämmin. Nyt kun ilmat selkeästi kylmenevät niin täytyy varmaan taas aloittaa tuonkin jatkuva lämmittäminen. Polttopuuta pitäisi olla riittävästi.

3 kommenttia:

Heikki kirjoitti...

Mites muuten, tuleeko sullakin kulutukset tonne Nurmijärven sähkön seurantaan vähän kummallisilla viiveillä? Esim. tällä hetkellä mulla näkyy eilisen kulutus puoleen päivään asti jne. Yleensä edellisen päivän kulutus on tullut seuraavana päivänä vähän ennen puoltapäivää.

Toinen juttu oli toi pakkasyön lämmitysenergien kulutus. Mä nimittäin nostelin viime viikolla sisälämmöt kahteenkymppiin niin nyt olis täälläkin vertailudataa.

Mulla pumppu jauhoi tuona la-su yönä 12h jakson välillä 20:00-8:00 8,76kWh. Lämmityskäyrän ohjaus siis pohjoisseinälle asennetun ulkolämpötilamittarin mukaan ja kyseessä siis maalämpöpumppu. Sähkönkulutus ynnäilty etäluettavan mittarin ilmoittamien tuntipohjaisten kulutusten palkeista. Tämänhetkisillä asetuksissa talossa vallitsee +19,9-20,5°C lämmöt huoneesta riippuen. Ei vielä termostaatteja. Näiden kokemuksien mukaan vähän näyttää, että ei olisi moisille edes tarvetta, mutta laitetaan nyt kun on hankittu.

IV:ta ei ole vielä päällä lämpöä hukkaamassa eikä lämmintä käyttövettäkään eli ei vielä aivan vertailukelpoista tavaraa, mutta jotain nyt kuitenkin.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Vähän vaihtelevalla viiveellä nuo tulevat. Tällä hetkellä näkyy kulutus eiliseen klo 16 asti. Meillä oli koko talon sähkönkulutus tuolle ajalle 10,13 kWh. Mukana myös illan TV-katselut ja tietokoneen käytöt :) En osaa nyt eritellä tuosta IVLP:tä erikseen kun en ole sen päiväkulutuksia tarkemmin nyt seurannut. Yöllä on kolme huomionarvoista kulutuspiikkiä: klo 0-1 0,8 kWh klo 3-4 1,24 kWh ja klo 5-6 1,15 kWh. Muuten on ollut n. 0,2 kWh. Klo 7-8 meni 1,54 kWh, ja jos nyt en ihan väärin muista niin tuohon taisi osua jo aamupalan laittoa eli puuron ja veden keittämistä, mutta varmaan on IVLP pyörähtänyt myös vettä lämmittämään.

Heikki kirjoitti...

Sähkön käyttö on tietty hyvin henkilökohtaista, mutta jos erottaa tuosta sun lukemasta mun kerrostalokämpän kulutuksen samalta ajalta (tässä vuokraläävässä myös saman lafkan etäluettava mittari) niin hyvin samoissa mennään. Televisiot, tietokoneet ja lieden käytöt osui meilläkin tuohon väliin. Näinhän se pitäisi ollakin kun IVLP:n ja MLP:n keruulämpötilat eivät eroa kovin paljoa vielä näillä ulkolämpötiloilla.

Mulla kulutuspiikit tulevat suoraan MLP:n käyntijaksoista ja koska ne ovat alle tunnin mittaisia niin ne keskiarvoistuvat välillä kahdelle tuntipalkille ja välillä sattuvat osumaan paremmin yhden tietyn tunnin kohdalle. Isoin palkki kuitenkin tuolla välillä klo. 4-5 1,28kWh. Toiseksi isoin klo 23-24 0,98kWh. MLP:n lisäksi laturit sun muut vievät jatkuvasti hukkavirtaa tms. 0,08kW.

Tuli myös sellainen asia mieleen, että näyttäisi tuo lattialämmityksen paluulämpö reagoivan _todella_ hitaasti kun pumpataan lämpöä laattaan. Tämä on tietysti hyvä asia, koska se pitää lauhtumislämpötilat pumpulla matalina, mikä pitäisi johtaa hyvään hyötysuhteeseen. Mutta tuli vaan mieleen, että siltä kannalta taitaa olla yksittäisen yön lämmitystarkastelu aika turhaa. Laatta imee niin pienellä aikavälillä tehokkaasti lämmön. Eli lämpöä varataan laattaan sillä ajatuksella, että jatkossakin on yhtä kylmää. Sitten kun ilmat taas lämpenee päiväksi niin pumppu ei lähdekään käyntiin kun laatta on jo lämmin.

Ilmanvaihtoon perustuva lämmityshän on siinä mielessä parempi, että lämpötiloja voidaan vaihdella nopeammin. Itselläni olisi tarkoitus yrittää viritellä jonkinlainen hybridi. Esim. jos huonelämmöt karkaa liiallisen varaavuuden takia turhan korkeiksi niin IV-koneen jäähdytinpatterilla voidaan sitten repiä huoneilman lämpötilaa alas. Saas nähdä kuinka toimii.

Niin ja yksi tuuletusikkuna on kokoajan auki, että sentään vähän ilma vaihtuisi. Ikkunassa ei ole LTO:ta =)

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.