torstai 7. heinäkuuta 2011

Lämpötilakatsaus kesäpäivälle

Edellisen jutun kommenteissa tuli kysymys sisälämpötiloista, joten ajattelin vastata hieman laajemmin :) Talvella seurasin tarkasti lämpötiloja kun yritettiin pitää huonelämpötila  n. 20-21 asteessa. Kesällä taas pitäisi saada taloa viilenemään. Koskaan ei siis ole Suomalaisella hyvä olla :)

Takana on kaksi aurinkoista päivää, mikä näkyy taas sisälämpötiloissa. Vaikka sälekaihtimet ovat kiinni tulee lämpöä sisälle jo varmaan seinienkin läpi kun aurinko lämmittää taloa koko päivän. Juuri tällä hetkellä lämpömittarien lukemat ovat välillä 23,5-25,3 °C. Viileintä alakerrassa, ja lämpimin piste on tässä työhuoneessa tietokoneen ja auringon yhdessä lämmittämässä nurkassa. Mutta noin 24 asteessa enimmäkseen ollaan siis ja ulkona n. 27-30°C (pohjois-eteläpuoli taloa).

Talon jäähdytykseen ei ole käytössä mitään muuta laitetta kuin ilmanvaihto. IV-kone osaa käyttää LTO-kennoa kesällä talon viilentämiseen, eli näin päivällä kun on kuuma on LTO käytössä (jolloin tuloilma viilenee poistoilmasta) ja yöllä kun lämpötila laskee niin LTO-kenno ohitetaan, jolloin viileää ulkoilmaa tuodaan suoraan sisälle. Toki ullakolla on myös n. 25°C, eli siellä putkissa ilma toki vielä lämpenee, eikä näitä betoniseiniä ihan helpolla jäähdytetä muutenkaan.

Ilmanvaihdon tehon säädön olen virittänyt riippuvaiseksi ulkoilmasta. Tämäkin onnistui KNX:n avulla, tosin ei ihan niin kuin olisi halunnut. Jos pystyisin, niin säätäisin tuon tehon säätymään IV-koneen mittaaman tuloilman mukaan. Eli haluaisin koneen säätyvän kovemmalle jos tuloilma on alle säätöarvon. Tämä ei kuitenkaan onnistu (tai minulla ei ole sopivaa komponenttia joka tuon osaisi). IV-koneessa ei tuollaista toimintoa ole, ja Berkein kosketusnäytön logiikkaohjelmoinneissa ei ole mahdollisuutta toimia jonkun raja-arvon mukaan. Se ymmärtää vain on/off logiikkaa.

Mutta onneksi ulkolämpötila ja valoisuusanturi (Berkerin sekin) tarjoaa toiminnon tähän. Eli nyt on homma säädetty niin, että kun mitattu ulkolämpötila laskee alle 22 asteen menee IV-kone kovemmalle (37% teho), ja jos yli tuon niin tiputetaan IV minimiin (12 %). Tässä ainoa ongelma on se, että lämpömittari on kiinni autotallin eteläseinässä. Vaikka mittari on koko päivän katoksen varjossa pitää betoniseinä sen verran lämpöä itsessään, että tuo mittari valehtelee aurinkoisina päivinä aina vähän. Suunnitelmissa on siirtää mittari räystäslaudoitukseen, mutta sitä ennen olisi järkevää maalata ne laudat. Ja siihen olisi kiva saada hieman viileämpi tai ainakin pilvisempi päivä.

9 kommenttia:

Heikki kirjoitti...

Kiitos tästä infosta. Kiinnostavaa luettavaa erityisesti nuo IV-koneen ohjaukseen liittyvät asiat. Meillä on porakaivoon kytketty viilennyspatteri (ei vielä käytössä) ja monethan pitää sen tehoa riittämättömänä. Oman logiikan mukaan hyvin eristetyssä talossa myös viilennystehon tarve on normaalia pienempi ja sitä kautta toivon viilennyksen riittävän.

Kuitenkin sen lisäksi olen ajatellut samantyylisiä säätöjä kuin mitä näköjään olet toteuttanut. Eli tuo IV:n tiputus helteen ajaksi (toisaalta helteillä saataisiin viilennyksellä siirrettyä tehokkaasti lämpöä maahan). Mietityttää miten tuon vaan toteuttaisi. Lämpötila-anturit on jo mietitty (1-wire) ja ihan PC:lla sitten päätöksentekologiikka. Sitten vaan pitäisi miettiä tapa käskyttää IV-konetta.

Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että ei hyviä eristeitä kannata laittaa ainoastaan pakkasia varten. Eristeet ne on jääkaapissakin. Mukava nähdä, että olet saanut pidettyä lämpötilat alempana kuin ulkolämmöt näin helteellä.

mlp kirjoitti...

@ Heikki

Iv-koneen nopeudentiputukset yms. ovat tehotonta vatulointia, johon ei kannata tuhlata ajatustyötä.

Tuo sun viilennyspatteri on tietty tuollaisenaan tehoton värkki, koska koko ajatus ilmanvaihdon lisäämisestä kylmän toivossa on toivoton. Mitä suuremmalle laitat koneen -> sitä enemmän viileää ilmaa karkaa talosta ja helteistä ilmaa yritetään viilentää.

Jotta saisit tuosta kylmä'patterista jotain irti, tulee sinun toteuttaa seuraavanlainen viritys:

Raitisilmaputkeen (josta imetään koneelle ulkoilmaa) haara, joka imee sisätiloista sitä ilmaa. Tähän haaraan sähköluukku, jota säädät ulkolämpötilaan sidottuna.

Helle: luukku auki ja kone täysille, kone kierrättää enemmän sisäilmaa

Välikeli: luukku kiinni

Kova pakkanen: luukku hieman raolleen

Toteutuksesta riippuen ei varsinaista ulkoilmakanavaa tarvitse helteillä "tulpata", koska sisähaarassa pitäisi olla pienempi virtausvastus.

Sulla ei taida olla omaa blogia, joten olemassaolevilla tiedoilla ei pysty oikein enempään...

"Kommentti näytetään hyväksynnän jälkeen"

Siis täh?

Anonyymi kirjoitti...

@heikki

Jäihän tämä stoori vähän lyhyeksi...eli tietty pitää poistoilmakin ohjata taloon takaisin notta kierto toimii...

Parilla haaralla helppo toteuttaa, joille kannattaa ainakin tehdä valmius.

Iikka kirjoitti...

@ heikki,

Meille tulee maalämpöpiiriin kytkentty puhallinkonvektori (esim. http://www.scanoffice.fi/products/37/113/venticlima-csv22n-puhallinkonvektori-kattokasettimalli/). Tällöin saa jäähdytystehoa huomattavasti enemmän, ja sisältä talteenotettu lämpö voidaan siirtää kallioon odottamaan seuraavaa talvea. Miksette tee näin, jos teillä on vielä kohde rakenteilla?

Heikki kirjoitti...

@ mlp,

Pitääkin laittaa muistiin. Meillä putket kulkee lämpimässä tilassa alaslaskussa niin tuo on jälkeenpäinkin toteutettavissa. Katson kuitenkin ensin riittääkö "maakolea". Putket on jo vedetty jne. niin ei tässä vaiheessa kiinnosta maksaa lisätöistä hunajaa. Blogia ei tosiaan ole, mutta tarkoitus olisi sellainenkin laittaa pystyyn tässä jossain vaiheessa kesää.

@ Iikka,

Törmäsin puhallinkonvektoreihin vasta siinä vaiheessa kun suunnitelmat olivat jo valmiit ja projekti liikkeellä. Fiksu ratkaisuhan tuo varmasti on, varsinkin kun meillä melkein koko yläkerta on yhtenäistä tilaa (makuuhuoneita lukuunottamatta).

Tähänkin suhtaudun tässä vaiheessa samoin kuin tuohon mlp:n ehdotukseen, eli idea on hyvä ja toteutan jommankumman/kummatkin jos totean IV:lla toteutetun viilennyksen riittämättömäksi.

Tässä vaiheessa kuitenkin koitan saada talon muuttokuntoon ja sittenhän se rakentaminen vasta alkaa =)

Yksi juttu mitä pidän "maakoleassa" hyvänä puolena, on maksimoitu lämmön siirtyminen maahan. Eli olen ajatellut niin, että jos viilennys riittää, niin tällä tavalla saan mahdollisimman hyvin varattua lämpöä kaivoon. Jos taas ei riitä, niin otan rinnalle jonkun toisen järjestelmän, vaikka puhallinkonvektorin.

Heikki kirjoitti...

Tulipa eilen sateen jälkeen tuuletettua taloa kun ulkolämmöt olivat tippuneet alle parin kympin. Nopeastihan se ilma vaihtui kun availi kaikki ovet ja ikkunat, mutta sitten parin tunnin tuulettelun jälkeen mittailin huvikseni ulkoseinien sisäpintojen pintalämpötiloja IR-mittarilla.

Hyvin näkyi betonin lämmönvarauskyky käytännössä. Sisälämpötilamittari näytti olohuoneeseen ~20°C, mutta pintalämmöt olivat kovimmillaan seinästä mitattuna ~25°C. Loogistahan tuo, mutta en ole aivan tottunut siihen, että talo käyttäytyy näin kun olen puutalossa kasvanut. Tänään on näköjään taas viileämpää. Pitääkin mennä tuulettamaan taas.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Moi Heikki. Tuo on niitä kivitalon hyviä puolia, seinät tasaavat lämpötilavaihteluita. Pari hellepäivää ei vielä riitä nostamaan seinien lämpötilaa, mutta toki viilentäminenkin kestää sitten. Meillä on nyt kaikki ulkoseinät 25-26 asteessa pintalämpömittarilla. Huonelämpötilat 23-25.

Anonyymi kirjoitti...

Moi Tapani.

Laitoin kommenttia Plazalle ao. -ketjuun.

T: Garret (yhdellä 't:llä')

Puutalo / kivitalo kirjoitti...

Kiinnostava sivu sulla. Oon selannut nyt nettiä edes ja takaisin ja yrittänyt fiilistellä, pitäisikö sitä tässä ryhtyä suunnittelemaan oman mökin rakentamista.

Se mikä huolestuttaa on, että sen projektin kanssa on sitten ikään kuin naimisissa... Onko musta miestä siihen, en ole vielä varma :D Siksi muun muassa sun sivu on ollut loistava löytö. Pääsee vähän tunnustelemaan, että millaista se voi olla... Mieluummin harkitsen huolella tällaiset aika isot elämänvalinnat kuin hyppään suoraan hommaan. On nimittäin parikin kaveria painanut itsensä rakennushommissa burn outin partaalle. Ei huvita se. Toisaalta sitten on just se, että itse pakerretun kämpän kuistilla istuminen on yks sellasista Isoista Haaveista tietty.

Tässä sitä nyt sitten veivataan Hamlet-tyyliin :D Tontti olis katottuna Kuhmoisista, Isojärven rannasta. Ois täydellinen paikka. Rauhallinen, karu alue. Hirviä, susia , muikkuja ja hillaa piisais. Täydellistä sinällään...

Mulla on harkinnassa jo sekin, että mikä olis mun rakennusaine. Vaikka puu on tietty luonteva vaihtoehto mökille, olen miettinyt myös tiiltä. Se voi olla luonnollisen näköinen maastossa ja siitä tulisi tukeva. Tykkään ajatuksesta, että vielä mun lapsen lapset (jos sellaisia siunaantuu joku päivä) voisi vain pienin kunnostustöin istumaan samaisen mökin kuistilla... Noh...

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.