Kovien pakkasten taas lähestyessä piti ottaa käyttöön kovat keinot: Sähkölämmitin :)
Meillä oli tuossa aiempien pakkasten aikana myös yksi lämmitin käytössä. Eli yksi siirrettävä sähköpatteri, jolla sai lämmitettyä yhtä huonetta kerrallaan. Kävin viime viikolla hakemassa Clas Ohlsonilta toisen lämmittimen, kun totesin että pakko jotain tehdä.
Mutta lämpöä on nyt yläkertaan saatu paremmin, eikä pelkästään sähköllä, vaan nyt viikonloppuna on takkaa lämmitetty kaksi kertaa päivässä, aamulla ja illalla. Tätä ei tietenkään ole voitu arkisin tehdä, ja tuolla oli varmaan myös iso vaikutus. Mutta iso oli myös vaikutus, kun pistin tuon uuden lämmittimen ullakolle IV-koneen ympäristöä lämmittämään. Ullakon lämpömittari nousi 18 asteesta 20 asteeseen, ja samoin tuloilman lämpötila on noussut n. 2°C. Tämä jo yksinään auttoi nostamaan lämpötiloja niissä huoneissa missä ilmanvaihto toimii edes jotenkin. Ja sitten tuo yksi huone missä IV:n lämmöstä ei ole mitään iloa on pidetty lämpimänä tuolla toisella sähköpatterilla. IVLP:n toimintaa olen myös säätänyt (mm. lämmitysvesi ei enää nouse yli 29°C), ja se tuntuu toimivan huomattavasti paremmin nyt kun ulkona on -15°C.
Mutta nämä kaikki keinot yhdessä ovat tehneet yläkerrasta oikein mukavan lämpöisen. Tässä työhuoneessa ikkunalaudalla oleva mittari näyttää sisälle +17,4°C ja ulos -14,5°C. Huoneen toisella laidalla mittari näyttää +19,9°C. Ja suunnilleen samoja lukemia näyttävät myös muut yläkerrassa olevat mittarit. Eli ihan hyvä. Sähköä tietty kuluu kun talossa on kaksi "ylimääräistä" 750W lämmitintä. Onneksi nuo eivät kuitenkaan jatkuvasti käy kun on termostaatit noissakin. Ja puita riittää vielä ainakin toistaiseksi poltettavaksi :)
Mutta varmaan tässä on kohta pakko hankkia jotain kiinteitä sähköpattereita, tai IV-hormiin lisälämmitin. Ei näistä -15°C pakkasista muuten selvitä...
Blogin kuolleistaherätys
4 vuotta sitten
8 kommenttia:
Hyvään lopputulokseen pääsee myös kun laittaa muutaman hehkulampun kattoon :) Saa samalla valaistuksenkin "kaupan päälle". Kyllähän nuo lämmittimet kannattaa korvata puhallinkonvektorilla tai useammalla, joita VILP lämmittää.
Toisaalta portaikon yläpäähän sijoitettu ILP hoitaisi lämmityksen ja myös kesällä sitten viilennyksen paremmalla hyötysuhteella.
Virallinen mantrahan kuuluu ettei passiivitalossa tarvita lämmitystä. No joo, kuten tuossa jo aikaisemmin totesit niin yhtälö on tietysti mahdoton A+ luokan kodinkoneineen.
Toinen "mantra" on ettei passiivitalossa voi polttaa puita takassa, vaan pitää olla joku vesitakka tai vastaava, jotta ylilämpöä ei synny.
Mites tuo teidän takka? Aika hurjalta tuntuu että talossa, jota ei pitäisi juurikaan lämmittää - lämmitetään takka kahdesti päivässä? Onko teillä alakerrassa 30 astetta lämmintä?
Voisitko ajatella että antaisit takan kylmentyä ja lämmittäisit pelkällä VILPillä + pattereilla. Ottaisit kWh unnit ylös parin päivän ajan ja laskisit W/lämmitettävä neliö?
Uskoisin että tuo tieto olisi varsin tärkeä monelle passiivitaloa suunnittelevalle. Tietysti vielä parempi olisi että saisit talon suorasähkön päähän (VILP:ssä vastus?) pariksi päiväksi. Tällöin spekuloinnin VILPin hyötysuhteen osalta voi jättää pois.
Kiva näitä on lukea kun oma järjestelmä on viilattu asetukset ml. loppuun asti (mlp).
Alakerrassa meillä on tällä hetkellä n. 21-23 riippuen miten lähellä takkaa mittauspiste on. Takan vieressä (n. 10 cm takan pinnasta) betoniseinän pinnassa oleva mittari näyttää n. 28°C :) Takan kivipinnan pintalämpötila juuri lämmitettynä on n. 40-50°C. Yläkerran lämmitys vie varmaan sen verran "tehoa" tuolta takalta, että ei ole alakerta päässyt liikaa lämpenemään. Johonkin se lämpö siitä katoaa. Mutta nyt onkin tarkoituksella haettu takasta maksimitehoa. Eikä tuota viikolla kuitenkaan pystytä kahta kerta päivässä lämmittämään kun ei ole ketään kotona...
Ei uskalla nyt lähteä tässä taloa hirveästi kylmettämään kun on juuri saatu lämpimäksi ja kylmä viikko tulossa. Varaajassa on toki sähkövastukset varalla, mutta en nyt haluaisi turhaan niitä käyttää niin kauan kun VILP lämmittää. Nyt on pakkasrajana -17, sitten menee vastukset automaattisesti päälle. Täytyy katsoa sitten kun saa tilanteen tasaantumaan, niin voisi vaikka kokeillakin sähkönkulutusta VILP vs. sähkö. Eiköhän tässä talven aikana vielä tasaisia pakkasviikkoja tule.
En usko tuohon ILP:n lämmitystehoon tässä yläkerrassa, kun huoneet ovat kuitenkin ylipaineisia ilmanvaihdon takia. En usko, että lämpö sinne kunnolla pääsisi, kun ei pääse nytkään tuohon yhteen huoneeseen, jossa tuloventtiili on heti oven vieressä.
Kokeileppas nostaa sen varaajan lämpötilaa sähköllä korkeemmaksi, eli sinne normaalivaraajan 60 c paikkeille, niin huomaat että myös ilmanvaihtopatterille riittää lämpöä. (ja todennäköisesti muuallekkin mihin sitä on tarkoitettu) Onhan se täysin selvä että ilmanvaihtolämmitys ei toimi jos sinne ilmanvaihtopatterille ei tule lämpöä. Niitä yläkerran tuloventtiilejä voi varmaan pyöräyttää siten että ilmavirta virtaa huoneeseen päin, eikä ovelle.
Todella harmistuneena luen tätä kirjoittelua, koska toimimattomalla lämpöpumppuratkaisulla pilataan koko Passiivitalo idean maine. Ainakin tuolla oleva Passiivitalo toimii kuten normaalikin talo (tosin 1/4 osalla energiankulutuksella) ja lämpöä taatusti riittää: http://www.passiivitalo.net/index.php/passiivitalo-2 Sieltä löytyy myös linkit energiankulutukseen ja kosteusmittauksiin.
Lämpöpumpun teho ei ole ongelma. Ilmanvaihdolla lämmityksessä ongelmana on se, että ilma viilenee ullakolla liikaa. Jos ilma lähtee koneelta 28 asteisena, tulee se huoneeseen 22 asteisena kun ullakolla on nyt n. 20°C. Varmaan passiivitalon saa toimimaan helposti jos on asiantuntevat suunnittelijat sitä tekemässä. Minulla ei ollut varaa sellaisiin...
Kuinka iso tila tuo ullakko on? Oletteko huomioineet sen lämmitystarpeen laitteiden mitoituksessa? Tuolla Oulun talossa lämmittävä ilma lähtee koneelta jopa 40 asteisena ja siihen tarvii varaajan veden lämpotilan olla yli 50 astetta (jatkuvasti). Kuinka suuri on talonne lämmin kuutiotilavuus, siis ullakko mukaan lukien? Onko tuo ilmanvaihtokone kytketty lattialämmityspiiriin?
Hyviä kysymyksiä. Vastaan blogikirjoituksella vähän myöhemmin :) Parempi ehkä hieman avata tarkemmin tuota lämmitysjärjestelmää ja taloa.
Hienoa, että kirjoitat myös ongelmista. Kirjoituksistasi on todella paljon hyötyä muille, jotka suunnittelevat tai tekevät passiivitaloa (ml. meille). Toivottavasti saatte lämmityksen pelaamaan. En jaksa uskoa, että laitteista sinänsä teho loppuu kesken. Eiköhän se ole säätökysymys.
"Ainakin tuolla oleva Passiivitalo toimii kuten normaalikin talo (tosin 1/4 osalla energiankulutuksella) ja lämpöä taatusti riittää: http://www.passiivitalo.net/index.php/passiivitalo-2 Sieltä löytyy myös linkit energiankulutukseen ja kosteusmittauksiin."
Hyvä linkki, mutta se mitä itse kaipaisin olisi todelliset suorasähkökulutukset näillä passiivitaloilla. Monikaan ei halua rakentaa usean sadantuhannen euron ikuista "halkotyömaata" itselleen. Aurinkokeräimet + muut härpykkeet ovat ylläpitoa tarvitsemattomina ihan jees.
Passiivitalo****** (jotkut kutsuu huijaukseksi) kertoo meille mantraa että passiivitalo kuluttaa NIIN vähän ettei "erillistä lämmitysjärjestelmää tarvita", " ei vikaantumisherkkää lämpöpumpputekniikkaa" jne.
Eli jos satsaat eristyksiin niin on aivan sama lämmitätkö sen vähän tukankuivaimella tai taulutelkkarilla.
Nyt Tapani lämmittää taloaan usean kilowatin voimin (takka + sähkölämmittimet + VILP), joka on ihan jees sekin, mutta EIHÄN SEN TÄTÄ PITÄNYT OLLA mainoslauseiden mukaan, vai pitikö?
P.S Eilinen MOT näyttää mihin mennään(kö): http://areena.yle.fi/video/1532289
Lähetä kommentti
Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.