tiistai 2. lokakuuta 2012

Sähkönkulutus syyskuulle 2012


Tässä olisi sähkönkulutuslukemat ajalle 1.9-30.9.2012, suluissa edellinen kuukausi:
IVLP: 295,8 kWh (129,7 kWh)
IV: 41,5 kWh (45,4 kWh)
Taloussähkö: 168,0 kWh (167,6 kWh)
Yhteensä: 505 kWh (343 kWh)

Syksy iskee päälle ja IVLP joutuu tekemään enemmän töitä veden lämmittämiseksi. Syyskuun aikana jouduin jo pistämään IV-koneen jälkilämmityksen ja varaston lattialämmityksen päälle. Niin kauan kun ulkona on yli 10 astetta niin IV-koneen LTO-kenno saa tuloilman pidettyä 21 asteisena. Varaston lämpömittari alkoi näyttää 10 astetta joten se oli merkki siitä, että lisälämpöä tarvitaan.

Voi olla että tänä vuonna tämä lämmityskausi käynnistyi aiemmin kuin viime vuonna. Ainakin vuosi sitten oli IVLPn kulutus ollut syyskuussa pienempi. Takkaa en ole vielä lämmittänyt, ja talon sisällä lämpötilat ovat pysyneet n. 21 asteen tuntumassa. Olohuoneen lattialämmitys on termostaatin takana ja seuranta näyttää ettei siellä ole pahemmin vesi kiertänyt vielä.

17 kommenttia:

Heikki kirjoitti...

Täällä meni 626,21kWh. MLP:n osuus jotain vajaa 300kWh (tarkat luvut toisen koneen syövereissä). Vähän lipsahti lämmöt turhan kovalle kun ei ole termostaatteja vielä ja nyt talossa on sitten 23-25C lämmintä vähän paikasta riippuen. Toivon mukaan tällä viikolla saisi lämmityksenohjausjärjestelmän käyttöön. 23C tosin ajattelin siltikin pitää, mutta yli sen on jo liikaa ja alakerta kun on vielä raksana niin siellä voi hyvin olla jotain 18-20C. Nyt siis sielläkin reilu 23C.

Tasauslaskelman mukaan (tiiveydeksi arvattu 0,5) Syyskuun säätiedoilla olisi pitänyt suoralla sähköllä pelkkään lämmitykseen mennä 1163kWh näillä sisälämmöillä, joten ihan kivasti tuntuu härvelit pelittävän.

Pekka Lillstrang kirjoitti...

On teillä pienet kulutukset :) Meillähän tuppaa tuota ihan taloussähköä menemään ainakin tuplasti noihin teidän taloussähkö määriiin. Pitäisi varmaan tarkastaa omia kulutustottumuksia...

talo195 kirjoitti...

Uutena vierailemassa blogissa, monta postausta olen jo lukenut, mutta monta vielä jäljellä. :) Meillä taloprojekti vasta alkutekijöissä.

Arto Määttä kirjoitti...

Minuakin ihmetyttävät noin pienet kulutukset. Meillä meni kesäkuukausinakin yli 500 kWh sähköä kuukautta kohden. Syyskuussa menikin jo reippaat 900.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Minä vain raportoin mitä kulutusmittarit kertovat :) Meillä on kaikki valot joko (pien)loisteputkia tai LEDejä, mikä varmaan osaltaan auttaa taloussähköön. Saunassa käydään suht harvoin mikä voi olla himosaunojalle iso kulutuslisä. Tietokoneet ovat kannettavia tai pienikulutuksisia. Kaikista noista saisi varmaan helposti reilusti lisää kilowatteja mittariin. Pienistä puroista kertyy jokia jne.

Heikki kirjoitti...

Käyttöveden lämmitys on myös varmaan yksi juttu missä Tapanilla menee varsinkin kesällä huomattavasti vähemmän sähköä kuin monella muulla. Syinä lämpiminä kesäilmoina hyvällä hyötysuhteella jauhava IVLP ja pieni vedenkulutus... Jos veden lämmittää suoralla sähköllä ja vieläpä käyttää sitä runsaammin niin se tekee aikasta ison eron.

Omassa taloudessa menisi lämpimään käyttöveteen (2 aikuista) suoralla sähköllä reilu 10kWh/vrk kun nyt menee MLP:lla reilu 2kWh/vrk. Eli jos päivässä tulee ~8kWh säästöä niin onhan se kuukaudessa jo 240kWh. Noin siis omalla kohdallani. Tapanilla kun vettä menee reilusti vähemmän niin säästö on tietysti isompi. MLP ja IVLP taitaa olla aika samoilla linjoilla kesäkaudella lämpimän veden teossa. IVLP varmaan vähän parempikin.

Lisäksi IV-koneen kulutuksesta päätellen ilmanvaihto taitaa olla melkeinpä minimillä (sikäli mikäli Valloxin datalehden tehonkulutuslukemat pitää paikkaansa). Ei kyllä tosin ainakaan tarkistuskäynnillä ollut mitenkään tunkkaista. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän noihin lukuihin kuka vain pääsee, toinen asia on sitten asumismukavuus. Jos lämpötilat sisällä ovat pakkasilla luokkaa 16 astetta, onko se sitten asumismukavuutta? Kuten Tapanikin, minäkin vain raportoin faktoja, joten turha kenenkään vetää herneitä nenään :)

Anonyymi kirjoitti...

Oliko tämä se talo, missä ei toimi yläkerran lämmitysjärjestelmä? Se varmaan selittää noita kulutuslukemia.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Yläkerrassa ei ole lämmitysjärjestelmää, eikä sitä ole paria poikkeusta lukuunottamatta tarvittukaan. Sisälämpötilat ovat talvella pysyneet ylhäällä n. 20 asteessa, mikä on tavoite. Tyttömme huoneessa lämpötilat laskivat alemmas, ja sinne hommattiin sähköpatteri. Sitä en tiedä miten tuo huone on poikkeuksellisen kylmä.

Ja en näe miten tämä vaikuttaa syyskuun sähkönkulutukseen. Olohuoneen termostaatin takana oleva lattialämmitys ei ollut pahemmin syyskuussa käytössä. Tarkistin juuri sen logista, että viimeisen 24h:n aikana tuo on ollut enimmillään 23% teholla. Takkaa en ole tänä syksynä lämmittänyt, ja juuri nyt yläkerran mittauspisteissä näyttää olevan 20,7-21,4 astetta.

IV koneen asetuksiakin on tullut moneen kertaan avattua, mutta normitilassa tuo pyörii 37% teholla. Poissa-tilassa minimiteholla (12%). Ei ole oma eikä kenenkään muunkaan nenä valittanut huonosta ilmasta :)

Anonyymi kirjoitti...

IV:n tehot...ei varmaan nenään tunnu, mutta miten rakennusteknisesti? Pullotalo ja IV minimissä, tulee mieleen öljykriisi ja pullotalot. Turha enää on tehostaa sitä IV:tä, haitat olet jo ehtinyt aiheuttaa rakenteisiin.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Betoni ja uretaani eivät tietääkseni homehdu, ja kun tuo betoniseinä on myös todella tiivis niin en näe miten talon ilmanvaihto tai sen vähäisyys noita rakenteita vaurioittaisi. Kerro toki jos tiedät toisin.

Arto Määttä kirjoitti...

Heikki, ei kai MLP tee 5:n cop:lla käyttövettä? Sitähän tuo tarkoittaisi, jos 10 kWh:n suorasähkökulutus muuttuu 2 kWh:iin MLP:llä. En ole MLP:n asiantuntija, mutta olen nähnyt yleisesti väitettävän, että se tekee käyttövettä 2-3 cop:llä.

Meillä menee VTT:n normien mukaan vajaa 3000 kWh sähköä käyttöveden lämmittämiseen vuodessa. Tästä tulee reilut parisataa kWh/kk, eli selittää varmaan osan erosta Värjölään. Meillä sähköä vie vanhahko pöytämallinen tietokone, joka on paljon päällä. Iso putkitelkkarikin on, ja sitä katsottiin myös kesällä. Vieköhän se paljon?

IV:stä sen verran, että nykyaikainen määräysten mukaan mitoitettu IV-kone tuottaa pienelläkin asetuksella moninkertaisen ilmanvaihdon verrattuna perinteiseen painovoimaiseen ilmanvaihtoon, joka ei kesällä vaihda ilmaa käytännössä ollenkaan. Isoon taloon pitää pistää iso kone, kun määräykset niin vaativat, mutta käytännössä ilmaa kannattaa vaihtaa vain tarpeen mukaan. Toki mieluummin vähän liikaa kuin liian vähän.

Heikki kirjoitti...

Arto: Sitähän se meinaa jos noilla luvuilla laskee. Käytännössä varmaan kuitenkin tarkoittaa sitä, että joka kerta ei tule käytyä tismalleen yhtä pitkässä suihkussa ja muukin käyttöveden kulutus vaikuttaa jne. Luvut perustuvat myös oletukseen, että kunnan verkosta tulee 5C vesi, en ole mitannut.

Kuitenkin innostuin noista lämpöpumpuista sen verran, että ostin painemittarisarjan ja sillä mitaten painetasot on suurimman osan ajasta käyttövettä tehtäessä sellaiset, että COP on siinä 4,3 paikkeilla (sis. kiertovesipumput). Paljon korkeampihan tuo on kuin yleensä sanotaan, mutta olenkin viritellyt pumpun startin normaalia alemmas. Eli pumppu starttaa vasta kun suihkussa on jo oltu jonkin aikaa. Tällöin vesi tehdään matalassa lämpötilassa, jolloin COP on korkea (lauhtumispaine matala). Kun suihkuttelu loppuu niin masiina nostaa vielä lämpötilan sinne 56C paikkeille. Tämä nosto toki tehdään pienemmällä lämpökertoimella (jakson lopussa COP siinä 2,6 paikkeilla). Lisäksi tämä mun viritys ottaa osan energiasta jäteilmasta. Eräänlainen MLP:n ja PILP:n hybridi siis. Tuo starttilämpötilan laskeminen tuo säästöä kaikilla pumpputyypeillä ja käyttöveden tekojakso kannattaisi suorittaa silloin kun on voimakasta lämpimän veden kulutusta eli vaikka suihkussa käynti. Energiansäästömielessä siis on tuhlausta tehdä lämmin vesi valmiiksi esim. saunakeikkaa varten. Parempi tehdä lennosta jos vaan tehot riittää. Olen kirjoitellut maalämpöfoorumille aiheesta (nimimerkki Xargo) ja se on varmaan sopivampi paikka jatkaa tätä keskustelua.

Itse pidän muuten kotona ollessa yli normi-ilmanvaihtoa, mutta olenkin allergikko. Tänään saatiin alakerran termarit paikoilleen eli tästä eteenpäin tulee lämmiteltyä kellaria sitten vähemmän kun se on vielä raksana.

Anonyymi kirjoitti...

Jännän talon olet rakennuttanut pelkästä betonista ja uretaanista. Useassa talossa on muitakin materiaaleja.

Iikka kirjoitti...

Pidätkö Tapani sen yläkertasi takia IV:n tuloilman lämpötilan noin korkeana. Itse ainakin yritän tässä löytää sitä rajaa, milloin sähköpatterille antaisi luvan käynnistyä. Tähän asti on meillä ainakin menty pelkällä LTO:lla ja tietojen mukaan viime yönäkin tuloilma oli vielä +18 astetta (ulkoilma noin -1, sisäilma noin +22). Lämpöähän kannattaa ennemmin tehdä MLP:llä tai IVLP:llä kuin IV koneen sähköpatterilla. Meillä on yläkerran lattialämmöt olleet viellä kiinni. Nyt avasin pohjoisen puolen makkarista yhden piirin kun siellä alkoi lämpötila tippumaan alle 20:nen. Tuo huone on tällä hetkellä yhtenä isona makkarina (19 neliötä), mutta on rakennettu siten, että voidaan jakaa kahtia, joten siellä on kaksi IV:n tuloventtiiliä ja kaksi lattialämpöpiiriä. Muut makkarit pysyvät vielä noin 22-23 asteen tienoilla, vaikka IV:n tuloilma onkin pelkällä LTO:lla.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Moi Ilkka. IV-koneen jälkilämmitys toimii vedellä, eli IVLP sitä lämmittää. Koneessa on myös sähköpatteri tuloilman esilämmitykseen jonka tarkoituksena on estää LTO-kennon jäätyminen, mutta sitä tarvitaan käytännössä vasta kun ulkolämpötila menee noin -10 asteeseen. Meillä on tällä hetkellä alakerta n. 21 asteessa ja yläkerta 20-21 asteessa huoneesta riippuen.

Iikka kirjoitti...

Ok. No sitten kuulostaa ihan järkevältä lämmittää sitä patterilla. Meillä jälkilämmitys on vain sähköpatterilla ja aäsiten annan mieluummin tuloilman jäähtyä vähän kylmemmäksi ja lämmitän lattialla... Meillä kävi tuossa kuuden asteen pakkasella tuloilma hieman alle kahdeksassatoista asteessa joka tuntuisi olevan vielä ihan ok. Huoneiden lämpötilat olivat yläkerrassa vielä ihan ok, mutta lattia muutamassa paikassa alkoi olla epämiellyttävän kylmä ja siten laitoin lattialämmön niissä piireissä päälle.

Lähetä kommentti