keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Sähkönkulutus huhtikuulle 2012


Tässä olisi sähkönkulutuslukemat ajalle 1.4-30.4.2012, suluissa edellinen kuukausi:
IVLP: 796,3 kWh (1240,2 kWh)
IV: 55,6 kWh (46,1 kWh)
Taloussähkö: 166,4 kWh (194,3 kWh)
Yhteensä: 1018 kWh (1481 kWh)

Tämän kuukauden kulutuslukemat eivät sitten ole millään tavalla vertailukelpoisia, koska IVLP:ssämme oli vikaa melkein koko kuukauden ajan. Maaliskuun loppupuolella huomasin ensimmäisen kerran, että IVLP:n ulkoyksiköltä oli tullut hälytys matalasta paineesta. Pari kertaa tietty kuittailin hälytystä toivoen vian olevan tilapäinen, kunnes sitten soitin LVI-asentajallemme. Parin viikon päästä kone sai vähän valohoitoa ("herkistettiin venttiiliä"), mikä ei auttanut. Viime viikolla lopulta lämpöpumpun toimittajan edustaja (Callidus) tuli tutun asentajamme kanssa korjaamaan laitetta.

Ongelma oli tosiaan sellainen, että aina kun pumppu teki kennon sulatuksen, laski jokin paine koneen sisällä hälytysrajan alle, ja ulkoyksikkö ei suostunut käymään ennen kuin hälytys kuitattiin. Tämä aiheutti tietysti sen, että lämminvesivaraajaa lämmitettiin sähkövastuksilla, vaikka ulkoa olisi ollut saatavilla energiaa aika hyvällä COPlla... Ongelman aiheuttajaksi selvisi sitten lopulta tyyppivika, ja tehtaalta tilattiin korjaussarja. Kuukauden odottelun jälkeen varsinainen korjausoperaatio sujui sitten vartissa... Tämän vian voisi laskea maksaneen meille n. 300-400 kWh sähköä kun vertaa viime vuoden maalis- ja huhtikuuhun, mikä tekee rahassa n. 40-50€... Tuskimpa tuosta nyt kuitenkaan voi lähteä pahemmin reklamoimaan...

Näiden ongelmien vastapainona huhtikuun aikana on lämmityskuormaa laskettu sillä, että talousrakennuksesta on pistetty lämmitys pois, eikä olohuoneen lattialämmitystä ole viimeisen parin viikon aikana enää pahemmin tarvittu (kun siis katsoo termostaatin logia). IV-koneen jälkilämmityksenkin kytkin myös pois, sillä LTO-kennon ansiosta kone saa tehtyä 0 asteisesta tuloilmasta 18 asteista, mikä varmaan vielä lämpenee asteen pari ullakon ja välikaton putkistoissa.

6 kommenttia:

Heikki kirjoitti...

Jeps, tuosta taas näkee sen, että lämpöpumppujen kanssa saa olla tarkkana tai voi tulla yllätyksiä sähkölaskuun... Lähinnä meinaan, että kuinkakohan monessa talossa juuri esim. ilpin/vilpin kenno on umpijäässä talvella kun sulatus ei toimi ja on niitä ongelmia maalämpöpumpuissakin. Itse olen viime talven seuraillut oman MLP:n touhuja melkoisen tarkkaan ja eipä sekään tehdasasetuksilla toiminut läheskään niin hyvin kuin pienen säädön jälkeen.

Mutta hyvä, että sulla valmistajan edustaja otti hommasta vastuun ja vika korjattiin.

Itse huomasin tuossa viime kuussa kun asennettiin energiamittari alakerran lattialämmityskiertoon (seuraa siis veden mukana liikkuvaa energiaa), että yläkerrasta siirtyy merkittävä energiamäärä alakertaan silloin kun lämpöpumppu vetää huilia. Eli mulla näyttäisi toimivan niin, että lämpö tasaantuu ympäri taloa aika kivasti lattialämmityksen avulla. Kellari on kyllä talvellakin jonkin verran viileämpi kuin yläkerta vaikka lämmönjako on tasapainotettu (tosin vain laskennallisesti). Pikkuhiljaa alkaa kyllä tekninen tila muistuttamaan pienimuotoista laboratoriota, mutta niinhän se pitääkin olla... =)

Sitten vielä Huhtikuun sähkönkulutukset:

MLP: 315,15kWh (pelkkä kompura)
Kaikki sähkö etämittarilta: 553,4kWh

Anonyymi kirjoitti...

Kilowatti weijo (202 as.neliöä): 1320KWH, suora sähkö vesikierrolla + takka (tosin harvakseltaan poltettu enään huhtikuussa)

mlp kirjoitti...

Huhtikuu 2012:

Kokonaissähkönkulutus (Vattenfall online): 1103kWh
Keskilämpö: +1,21 astetta (Vattenfall)

PV-sähkö 732,8 kWh
YÖ-sähkö 370,2 kWh

Ei puita tai muita lämmön lähteitä. Laita vaan Tapani poltetut puutkin rohkeasti esille :)

Tapani Värjölä kirjoitti...

Ei niitä puita jaksa kokoaikaa laskea :) Huhtikuussa ei taidettu enää poltella takkaa kuin ihan alkukuusta. Ei tullut merkattua kalenteriin milloin viimeisen kerran lämmitin takkaa.

Iikka kirjoitti...

Millä seuraat sähkönkulutusta eri laitteilla? Saako sen suoraan KNX:stä, vai oletko asentanut jotain erillisiä mittareita piireihin?

Tapani Värjölä kirjoitti...

Minulla on sähkökeskuksessa omat mittarit IVLP:lle ja IV-koneelle. Noilla ei ole mitään KNX-liitäntää, eli pitää käydä katsomassa numerot näytöltä. Talon kokonaiskulutuksen näen Nurmijärven Sähkön online-palvelusta (etäluettava mittari), eli taloussähkö on kaikki-IV-IVLP.

Lähetä kommentti