perjantai 17. joulukuuta 2010

Parempaan suuntaan menossa

Talomme lämpenee. Eikä ole uusia lämmittimiä hankittu :)

Tällä hetkellä talossamme käy yksi ylimääräinen sähkölämmitin, joka lämmittää ullakolla IV-koneen vieressä. Tämä on nostanut tuloilman lämpötilan n. 21-22 asteeseen, mikä on osaltaan auttanut varmaan lämpötiloja ylöspäin. Minun on pitänyt jo pitkään käydä laittamassa sähkönkulutusmittari tuohon kiinni katsomaan miten paljon se syö, ehkä viikonloppuna muistaisin tuonkin...

Ilmanvaihto tuntuu myös nostavan lämpöä paremmin yläkertaan. Tai ainakin siltä tuntuu. Paha tietysti sanoa miten paljon huonelämpötilojen nousu johtuu ilmanvaihdon tuloilman lämpenemisestä ja miten paljon IV-säädöistä, mutta ainakin porrasaukossa seistessä tuntuu siltä, että alhaalta tulee enemmän lämmintä ilmaa ylöspäin.

Yksi ongelma talossa lämmityksen suhteen tällä hetkellä on varmaan se, että kaikki talon kivirakenteet ehtivät viilentyä turhan paljon kun lämmitys ei heti toiminut kunnolla. Tämä tarkoittaa toki sitä, että ilman lisäksi pitää myös seinät lämmittää uudelleen. Mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa, koska lämpötilat ovat hiljaisessa mutta selkeässä nousussa joka puolella.

Edellinen kirjoitus herätti paljon ja hyviä kommentteja, kiitos niistä! Olisi muuten kiva jos kommentoijat uskaltaisivat käyttää omaa nimeä tai edes nimimerkkiä kommenteissa. Olisi kiva nähdä esim. kun samat henkilöt kirjoittelevat useampia kommentteja. Kommentit ovat hyviä, ja arvostan niitä suuresti, olisin vaan kiva nähdä kuka niitä kirjoitaa ;)

Maalämpö vs. IVLP on ehdottomasti mielenkiintoinen vertailu, koska periaattessa noissahan on sama tekniikka sisällä, erona vaan se tuleeko lämpö koneeseen maan alta vai ulkoilmasta. Jos joku asuu samankokoisessa talossa jota lämmittää maalämpöpumpulla, niin olisi mielenkiintoista kuulla miten paljon sähköä pumppu vie näillä pakkasilla. Keskiviikkona on minulta tulossa taas uudet sähkönkulutuslukemat, joten vaikka sinne kommentteihin :)

4 kommenttia:

Arto Määttä kirjoitti...

Jos tuloilman lämpötilan nostaminen parilla asteella auttaa, niin isosta asiasta ei ole kyse. Ymmärtääkseni erityisesti kivitaloissa ensimmäisen vuoden lämmityslasku on myöhempiä suurempi, koska rakenteita pitää kuivattaa. Päteeköhän tämä myös betonielementtitaloon, joka teillä on?

Tapani Värjölä kirjoitti...

Kyllä olen näin käsittänyt, että menee ainakin vuosi ja yksi lämmityskausi, ennen kuin betonirakenteet kuivuvat kunnolla. Kesä ei käsittääkseni kunnolla kuivata, kun ilmankosteus on niin suuri.

mlp kirjoitti...

Tältä saat maalämmön vertailulukuja. Olen vielä poltellut nyt yläkerran takassa puitakin. Kohde on liki sun kokoinen 2x130m2 ja tehty wanhoilla 2004 määräyksillä.

Virva kirjoitti...

Ihmettelin minäkin, että miksi pitää kommentoida anonyyminä. Vaikka edes laittaisi jonkinlaisen nimimerkin, niin olisi mukavampaa :)

Harmillista, että teillä on ollut noin paljon ongelmia tuon iv-puolen kanssa! Olette olleet kovasti meillä mielessä!

Lähetä kommentti