lauantai 29. elokuuta 2009

Tontin raivaus aloitettu

Tänään alkoi sitten tontin raivaaminen. Urakoimme isäni kanssa n. 3,5 tuntia tontilla, ja saimme kaadettua tusinan verran puita, paloitetulta ne, ja pinottua ne tontin takareunalle. Tämä oli toki vasta alkua, mutta nyt on monet suurimmista puista kaadettu, ja loput ovat pienempiä koivuja ja pari pientä kuusta. Ja siihen päälle vielä enemmänkin pensaiksi luokiteltavaa siivottavaa kasvustoa. Keskiviikko iltana olisi tarkoitus sitten jatkaa.

Seuraavaksi kiertokäynti tontilla videomuodossa, ja muutamia kuvia tontilta.





Tilanne tontilla "luonnontilassa". Tuohon sen talon pitäisi tulla.

Tältä tontilla näytti aluksi



Ja tältä 3,5 tuntia myöhemmin

Metsurit tauolla

Kaadetut puut kasassa. Kasa ei ole korkea, mutta aika leveä ja syvä. Kaikki ei siis näy kuvassa :) Tämän kasan lisäksi on vielä kaksi isoa kasaa mihin on kerätty oksia ja muita risuja ja pikkukantoja mitä on siivottu tontilta.

perjantai 28. elokuuta 2009

Hankintasopimus allekirjoitettu

Nyt on sitten talo tilattu. Kävin tänään allekirjoittamassa hankintasopimuksen Lujan myyjän kanssa. Rakennesuunnittelu alkaa ensi viikolla, ja heti kun se on tehty alkaa talousrakennuksen pystytys. LVI ja sähkösuunnitelmien luonnoksia ei ole vielä näkynyt, mikä hieman huolestuttaa. Soitin tänään molemmille suunnittelijoille, ja luonnokset luvattiin ensi viikolle. Toivottavasti pitää aikataulut paikkansa, koska parin viikon päästä niitä tarvitaan elementtisuunnittelussa...

Huomenna pitäisi aloittaa tontin raivaaminen. Maanantaina olisi sitten reissu pankkiin lainasta neuvottelemaan, ja keskiviikoksi on sovittu tapaaminen urakoitsijan kanssa tontille. Eli vauhdilla eteenpäin, ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, on marraskuun puolivälissä tontilla talo pystyssä säältä suojaan tasolle tehtynä.

torstai 27. elokuuta 2009

Ja voittaja on...

Eipä ollut todellakaan helppo päätös tämä runkotoimittajan valinta. Todella pitkään mietin kumpi olisi lopulta parempi ratkaisu, täystiilitalo vai betonielementit. Tiilitalosta löytyi paljon hyviä puolia, ja hintaero oli lopulta aika pieni tiilitalon eduksi. Lujan tarjous elementtitoimituksesta nousi kahdesta elementtiratkaisusta parhaaksi, joten lopullinen taisto käytiin Lujan Kivisydän rakenteen ja Wienerbergerin täystiilitalon kesken. Ilta meni asiaa pähkäillessä, mutta lopulta tulosta ei ratkaissut tekniikka, vaan aika.

Betonielementtitalo nousee tontille nopeasti, mutta toisaalta elementit eivät ole varastotavaraa, ja toimitusta joutuu odottamaan. Tiiliä toisaalta saa suoraan varastosta, joten töihin olisi päässyt nopeammin, mutta kun tiiliurakoitsija antoi alustavasti aikatauluksi rungon valmistumiselle tammikuun, ja Lujan myyjä marraskuun alun, niin kisa ratkesi sitten tällä edulla Lujan hyväksi. Nyt pitäisi talo olla sitten säältä suojassa ennen kuin talvi kunnolla iskee, vaikka eipä näistä talvista enää nykyään tiedä alkavatko ne lokakuussa vai helmikuussa...

Eli meidän talomme tulee olemaan Lujan Kivisydän tekniikalla toteutettu betonielementtitalo. 120 mm betonia, 190 mm polyuretaaneristettä (SPU), ja sitten tiilijulkisivu poltetusta tiilestä. Talousrakennusta ei tehdä elementeistä, vaan niihin käytetään Lujan valuharkkoja. Tämä ratkaisu osoittautui selkeästi halvemmaksi.

Perjantaille on sovittu sopimuksen allekirjoitus, ja rakennesuunnittelu käynnistyy ensi viikolla. Viikonloppuna alkaa tontin raivaus. Ennen sitä pitäisi ottaa vielä kuvat tontista luonnontilassa, niin saadaan sitten vuoden päästä hyvä ennen/jälkeen vertailu :)

tiistai 25. elokuuta 2009

Kisa kovene...

Runkotoimittajien kanssa on nyt käyty kovaa vääntöä sopimusten sisällöstä, ja tiukaksi menee. Hintoja on tingitty ja kaikki myyjät kehuvat kilpaa omiaan. Niin kuin pitääkin :)

Huomiseen mennessä pitäisi olla kaikilta lopulliset tarjoukset, ja sitten se päätös pitää tehdä. Materiaaleista kärjessä ovat betonielementti ja täystiilitalo (poltettu tiili). Kaikilla hinnat suunnilleen samoissa, mutta kenen viimeinen tarjous on sitten paras? Se selviää huomenna :)

Hinta, laatu ja myyjien puheet käyvät kovaa kisaa keskenään. Saa nähdä pitääkö tulos heittää nopalla...

lauantai 22. elokuuta 2009

Runkotarjousten vertailu...

Nyt on sitten runkotarjoukset kasassa. Aikamoinen palapeli tämä tosiaan on jotta saisi kaikille tarjouksille vertailukelpoisen hinnan. Joistain tarjouksista puuttuu julkisivu, toisesta eristeet, toisissa työ on eritelty, tai on erillinen urakkatarjous. Yhdessä on kolme eri urakkatarjousta, uskaltaisiko ottaa halvimman vai ei...

No lopulta kaikki palat näyttäisivät olevan mukana. Lopputuloksena se, että halvimman ja kalleimman tarjouksn hintaero on 100 000€. Tarjouskisaan syntyi kaksi selkeää hintaluokkaa. Kaksi n. 150 000 euron tarjousta, ja kolmessa muussa hinta on välillä 220 000-260 000€. Herää epäilys mitä noista halvoista vielä puuttuu, vai puuttuuko mitään. Ja ovatko kallimmat tarjoukset sitten materiaalilta selkeästi parempi, ja ovatko ne niin paljon parempia, että siitä kannattaisi maksaa 70 000 - 100 000 euroa extraa...

Ja sitten täytyy vielä huomioida, että elementtirakenteista talo nousee kahdessa viikossa, ja kahdessa muussa tarjouksessa pystytysaika on luokkaa 2 kk. Ja syksy tulee ja talvi lähestyy. Ei ole helppoa tämä valinta...

torstai 20. elokuuta 2009

Rakennuslupa saatu

Rakennuslupa saapui tänään postissa! Ja tuli jopa viikkoa aikaisemmin kun hakemusta jätettäessä arvioitiin. Nyt olisi sitten lupa aloittaa rakentaminen, mutta muutamia suunnitelmia pitää vielä saada kasaan ennen sitä.

Runkotarjouksia puuttuu enää kaksi. Ja nekin on luvattu toimittaa huomenna. Eli viikonloppuna pitäisi sitten katsoa tarjoukset läpi ja mietti keiden kanssa aletaan tinkimään hintaa. Katsotaan meneekö arvonnaksi...

maanantai 17. elokuuta 2009

VIelä yksi runkotarjous

Vielä viime hetkellä mukaan runkokisaan tuli yksi peluri lisää. Lammi-Kivitalot toimitti vielä tänään yllättäen tarjouksen. Rakenneratkaisuna ei olekaan perinteinen harkkotalo, vaan 150 mm runkoharkolla toteutettu runkorakenne, johon liimataan 160 mm eristettä päälle. Eli suunnilleen vastaava rakenne muiden toimijoiden kanssa, tosin hieman paksummalla rungolla.

Mielenkiinnolla odotan lopullisia tarjouksia jotta pääsee tekemään hintavertailua, ja miettimään mikä rakenne olisi paras (mikä ei tule olemaan helppoa...)

Runkorakenteen valinta

Yksi tärkeimmistä valinnoista taloa rakennettaessa on se mistä talo tehdään. Ja se on kyllä varmaan myös vaikein valinta, jos asiat haluaa tehdä kunnolla.

Koska tarkoitus on rakentaa passiivitalo, on runkoratkaisun valinta vielä merkittävämpi, koska rungon pitää olla erittäin energiatehokas ja tiivis. Näistä syistä (ja parista muustakin) puurunkoa ei ole koskaan edes kunnolla mietitty, vaan alusta asti on jo ollut selvää, että talo rakennetaan kivestä jossain muodossa. Kivirakenteissa onkin sitten reilusti valinnanvaraa. Betoniharkot, kevytsoraharkot, poltettu tiili, Kahi-tiili, siporex, betonielementit ja varmaan joku vielä unohtuikin...

Yksi rajoittava tekijä rungossa on myös julkisivu. Puuseinät pitää maalata n. 15-20 vuoden välein. Rappaustakin saattaa joutua korjaamaan "jo" 30 vuoden päästä. Tiili on käytännössä ikuinen, joten julkisivurakenteeksi on valittu tiili huoltovapauden ja energiataloudellisuuden vuoksi. Jos kantavana rakenteena olisi harkot, olisi tiilijulkisivu hankalampi toteuttaa, sillä tiilijulkisivu lisää automaattisesti 115 mm seinän paksuuteen. Jos harkko on jo 400 mm leveä, alkaa seinän paksuus olla aika paljon.

Lopulliseen kisaan jäi sitten kaksi kilpailevaa rakenneratkaisua: Tiilirunko, ja betonielementit. Ja näistä vaihtoehdoista on nyt molemmista kaksi tarjouspyyntöä vetämässä. Alustavat tarjoukset sain viime viikon lopulla, ja jokaisesta löytyi jotain viilattavaa. Lopullisten tarjousten pitäisi saapua alkuviikon aikana, joten sitten alkaa erittäin hankala vertailu ja pohtiminen mistä se talo oikein rakennetaan...

Runkorakennekisassa mukana ovat (aakkosjärjestyksessä, ei nimetä suosikkeja :P ) :

  • Brick House Studio (Wienerberger): Poltettu tiili
  • Luja Kivitalot: Betonielementti
  • Maxit/Bassotalot: Kahielementtirunko (tiilirunko)
  • VaBe: Betonielementti

sunnuntai 16. elokuuta 2009

Tästä se alkaa...

Tervetuloa seuraamaan omakotitaloprojektimme etenemistä. Tähän päiväkirjaan tullaan tallentamaan projektin edetessä kuvia, videoita ja merkintöjä projektin vaiheista. Vielä ei ole paljoa nähtävää, mutta eiköhän tämä tästä kun projekti pääsee syksyllä kunnolla alkamaan.



Lyhyesti: Rakennamme Nurmijärven Klaukkalaan omakotitaloa, jonka pitäisi täyttää passiivitalo määritykset, ainakin melkein. Lisää tietoja ym. sivuilta.

Niin ja jos haluatte tukea projektiamme, niin saa tutustua blogin mainoksiin. Ei maksa mitään ;)