torstai 2. helmikuuta 2012

Sähkönkulutus tammikuulle 2012

Tässä olisi sähkönkulutuslukemat ajalle 1.1-31.1.2012, suluissa edellinen kuukausi:
IVLP: 1436 kWh (873,7 kWh)
IV: 76 kWh (36,8 kWh)
Taloussähkö: 314,1 kWh (268,2 kWh)
Yhteensä: 1826 kWh (1179 kWh)

Talvi alkoi kunnolla tammikuussa, ja helmikuu alkoi heti paukkupakkasin. Jostain syystä Klaukkalan sääaseman tilastoista ei näy tammikuun keskilämpötilaa, joten ei pysty vertaamaan viime tammikuuhun, mutta lämmityksen kulutus on lähes sama kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. (Päivitän lämpötilat tähän jos ne jostain vielä saan)

Tammikuu oli hieman poikkeuksellinen kuu sen takia, että olin käytännössä koko kuun päivisin kotona. Tuo näkyy tietysti kasvaneena kulutuksena ilmanvaihdossa ja taloussähkössä kun on ollut IV-kone "kotona" teholla ja tietokone käytössä. IV:n kulutusta kasvattaa toki myös pakkaset, jolloin esilämmityspatteri lämmittää tuloilmaa enemmän. Ilmankostuttimet on myös kytketty päälle, mikä näkyy taloussähkössä. Toki kotona olo on varmaan vähentänyt bensalaskuja enemmän kuin kasvattanut sähkölaskua, ja eipä ole tarvinnut paljoa tuota toista autoa lämmitellä kun ainoa käytössä ollut auto on lämpimässä tallissa :)

Pakkanen näkyy valitettavasti myös sisälämpötiloissa. Joulukuussa oltiin mukavissa 19,5-20,5 lukemissa yläkerrassa, mutta tammikuussa alkoi olla lukemat asteen pienempiä. Tänä aamuna kovan pakkasyön jälkeen lämpömittarit laskivat ensimmäistä kertaa alle 19 asteen. Alakerrassa on toki lämmintä, n. 21,3-22 astetta riippuen siitä miten takka lämmittää, mutta tosiaan yläkertaan tuo lämpö ei vieläkään nouse ilmanvaihdon kierrättämänä, vaikka yläkerran pitäisi olla selkeästi alipaineinen. Käytönnössä tuo viileys on näkynyt siinä, että on pitänyt alkaa käyttämään pitkähihaista paitaa sisällä, kun viime viikkoon asti olen ollut hyvin pitkälti t-paidassa sisällä :)

Mutta pakko se on todeta, että ei tällainen passiivitalo selviä suomen olosuhteissa koko vuotta ilman yläkerran lämmitystä, vaikka pari passiivitalomyyjää ja "tietäjää" oli kovasti sitä mieltä silloin kun taloa suunnittelin... Pahin on tilanne tuossa tyttömme huoneessa jossa yöllä mennään jo alle 18 asteen. Muissa huoneissa lämpötila on kuitenkin vielä suht siedettävä, mutta tuonne pitää varmaan pistää lisälämmitin käyttöön...

7 kommenttia:

Heikki kirjoitti...

Mulla kokonaissähkönkulutus Tammikuulle 882,3kWh.

Sisälämmöt seilaa 19-21C välillä kun on hommissa ja sellaiset 18,5C kun on poissa. En pidä nyt IV:ssa jälkilämmitystä päällä kun talo ei ole vielä asumiskäytössä. Tuloilma huitelee siinä 10C paikkeilla niin siksi huoneilmakin on viileähköä verrattuna rakenteiden lämpötiloihin.

MLP haukkasi tuosta 882kWh potista 726kWh. Loput sitten lähinnä työkaluja ja raksavaloja. Käyttövedenkin otin käyttöön loppukuusta. Takkaa taisin Tammikuussa lämmittää kaksi/kolme kertaa (makkaranpaistotulet) raksailun lomassa.

Eilen MLP haukkasi 30,1kWh (vuorokausi). Ulkolämpötila vaihteli -14C ja -20C välillä.

Tälläisillä keleillä ei varmaan IVLP:lla paljoa lämpöä enää ilmasta revitä (lämpökerroin 1 tai jopa alle) niin lämmitys on joka tapauksessa sähköllä. Eli ei pitäisi lompakossa tuntua sen enempää, vaikka lämmittäisikin yläkertaa sähköpattereilla?

Mika kirjoitti...

"...mutta tosiaan yläkertaan tuo lämpö ei vieläkään nouse ilmanvaihdon kierrättämänä, vaikka yläkerran pitäisi olla selkeästi alipaineinen..."

Olisiko tässä tilanteessa mitään radikaaleja ratkaisuja, miten tilanne voitaisiin vielä korjata? Alakerran takasta hormi menee yläkerran läpi katolle, joten voiko samaan hormiin kytkeä ylhäällä esim. kevyttakan? Voisiko yläkerran lattian puhkaista jostain kohtaa? Pyykkitunneli jossain kaapin suojissa auttaisi jo paljon, eli silloin porraskäytävän ja tunnelin kautta koko ilmamäärän voisi saada ns. laajaan kiertoon? Entä olisiko nykyisessä hormissa yhtään vapaata reikää jäljellä tai voisiko siihen rinnalle puhkaista vielä yhden putken lisää? Sitä kautta voisi sitten puhaltaa kuumaa ilmaa vintille ja paluuilma tulisi esim. rappukäytävän kautta takaisin.

Tässä nyt jotain ns. "propellipää ajatuksiani", joista välttämättä toteutuskelpoisia ei ole yksikään.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Meidän IVLP toimii vielä suht hyvin -15 asteeseen asti. Sen jälkeen alkaa sähkövastus avustamaan, koska pelkällä pumpulla ei kattilan lämpö nouse riittävästi. Eli tosiaan sähköpatterit alkavat näillä keleillä olla ihan tasa-arvoisia IVLP:n kanssa, ja eipä meillä pienemmillä pakkasilla niin pahoja lämpöongelmia ole.

Mika: Propellipää virityksiä olen kokeillut jo aika paljon, ja luulen että niiden aika on ohi :) Yläkertaan ei takkaa oikein saisi mahtumaan, enkä tiedä menisikö samaan piippuun muutenkaan.

mlp kirjoitti...

Ei saa samaan hormiin käsittääkseni kytkeä useita tulisijoja.

Täällä tammikuun kokonaiskulutus Vattenfallin seurannan mukaan: 1643 kWh

Keskilämpötila -10 (wunderground)

Ei halkoja ja sisälämpötila n. +22

Anonyymi kirjoitti...

Hei, tästä vierestä seuraillut mielenkiintoista blogia ja keskustelua. Meillä reilut 200 neliötä kahdessa kerroksessa A-luokkaa ja kellari päälle. Lämmitetään sähköllä ja puilla (leivinuuni), vesi kiertää lattioissa. Loka-, marraskuussa meni n. 550 kWh sähköä ja paljon puita. Joulukuussa meni jo reilut 700 kWh sähköä ja edelleen puita ja sitten tammikuu näyttää noin 1050 kWh:n sähkönkulutusta (jaksoin edelleen poltella uunia) :). Ylläkertaan laitoin lämmöt päälle vasta kun ulkona oli alle -10 astetta. Leivinuuni rappusten alla ja neljä ylintä porrasta avoinna (teillä olisi lämpö siirtynyt mukavasti yläkertaan perinteisellä tiilipiipulla). Sisälämmöt 20-22 astetta uunin lämmityksestä riippuen ja shuntin säätökäyrä hyvin tasainen 22-25 astetta. Näillä eväillä mennään suht. mukavasti. Pakkasia... (meinas livetä oma nimi)

Anonyymi kirjoitti...

Meillä lämmitykseen meni sähköä tammikuussa noin 540kWh. Maalämpöpumpun kokonaiskulutus oli 672kWh. Loput on käyttöveden lämmitystä.
Takkaa ei ole, sisälämpötila asuintilossa 20-22°C ja neliöitä on n.240
Talousähköä menee sitten sitäkin enemmän, mukana tosin sähkökiuas(10kW), kahden auton lämmittäminen ja iv-kone.
Kokonaiskulutus tammikuussa oli 1850kWh...

Anonyymi kirjoitti...

MUISTIN VIRKISTYKSEKSI (edelliseen kommenttiini viitaten):

"Eikö voida todeta, että IVLP toimii matalissa lämpötiloissa verrattain hyvin, mutta pakkasten kiristyessä hyöty ei olekaan niin iso verrattuna suoraan sähköön? Olen seurannut oman taloni kulutusta (rak. 2011, asuinneliöt 202 m2 kahdessa tasossa, puurunko, vesikiertoinen sähköllä, Lahti)ja näyttää siltä että leudoilla keleillä (Loka-Joulu 2011) pääset 43% pienemmällä kokonaiskulutuksella(värjölä=~2700kwh, omani 4800kwh). Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan Tammi-Helmi-Maalislukemia. "


Moi, eli tähän teemaan palaten... tarkennuksena vielä, että taloni ei ole "passiivi"-ratkaisu.

Tammikuun kokonaiskulutus oli 2614 Kwh, puita poltettu lähes joka toinen päivä ja normaalisti eletty, sisälämpötilat ylhäällä 21 ja alhaalla yleensä asteen enemmän.

-Kilowatti Weijo-

Lähetä kommentti