lauantai 4. helmikuuta 2012

Lämpövuoto havaittu

Tänään paljastui talostamme ensimmäinen oikea paikka, mistä kylmä selkeästi tulee sisään. Nimittäin savupiipun ja sisäkaton läpivienti. Savupiippu (Uuniseppien IKI-teräshormi) kulkee meillä yläkerran aulan läpi, joka on n. 5 metriä korkea paikka sisäseinän kohdalla. Ihmettelimme jo eilen, kun piipun vieressä lattialla oli vähän vettä. Aamulla oli myös, ja tarkempi tarkastelu osoitti, että piipun "koristelistassa" katonrajassa oli jäätä:
Kuvassa siis aulan sisäkatto, vasemmalla kattohirsi. Piippu menee siis tuosta läpi katolle, ja aukkoa peittämässä on tuollainen pyöreä koristepelti. Pintalämpömittarilla tutkittuna sisäkaton lämpötila näytti muualla n.19°C, mutta tuossa piipun kohdalla oli +1°C. Ulkona oli mittaushetkellä -25°C pakkasta. Eli selkeästi tuossa on sen verran kylmää, että ilmankosteus tiivistyy ja jäätyy kiinni. Sitten kun takkaa lämmitetään jää sulaa, valuu pellin alareunaan ja tippuu siitä alas. Erikoista tässä on se, että viime talvena emme huomanneet vastaavaa ilmiötä, vaikka silloin oli kylmempääkin.

Nyt sitten herää kysymys mikä tuossa vuotaa? Johtaako piipun metallipinta vaan niin hyvin lämpöä, että pakkanen hiipii sitä pitkin sisään. Jos miettii rakenteita, niin tuon kuvassa näkyvän puupanelin päällä on kattoelementit (Arkistosta: asennus ja jatko), eli vaneria, 340 mm uretaania ja tiilikate. Eli matka ulos ei ole pitkä. Vai onko piipun läpiviennistä unohtunut eristeitä? Valitettavasti en ollut itse silloin paikalla kun piipun läpivienti tehtiin niin en tiedä miten se on tehty, eikä ole siitä mitään kuvia. Ja miksi tätä ei tapahtunut viime talvena? Onko vuoden aikana tapahtunut jotain eristeiden painumista, vai onko mahdollista, että piipun lämpö on korventanut villoja kasaan tai polttanut niitä kokonaan? Tiedän, että uretaani ei varsinaisesti pala, mutta sitä en tiedä miten asennuksessa käytetty palovilla käyttäytyy jos se lämpenee liikaa... Jotenkin vaan tuntuu siltä, että jotain on täytynyt tapahtua viime talven jälkeen.

Ja tämäkin on taas sellainen ongelma, että ilman rakenteiden täydellistä purkamista tuota ei varmaan tämän enempää voi selvittää...

5 kommenttia:

Heikki kirjoitti...

Uretaania vasten piippu ei ainakaan voi olla, koska ei sellainen mene (ainakaan pitäisi) palotarkastajalta läpi. Mulla uretaanin ja piipun välissä on läpiviennin kohdalla valkovillalevy + pelti. Peltiä vasten on sitten pursotettu reilusti pullourtsua, jotta valkovilla painuu tiiviisti piipun pintaa vasten ja seinän (mulla mennään vaakavedolla heti takan takaa läpi ulos) ja piipun väli on sitten alumiiniteipillä teippailtu tiiviiksi.

Epäilisin tossa sun tapauksessa, että palovilla on väljästi piippua vasten ja siellä villan ja uretaanin tai villan ja piipun välillä pääsee sitten ilma hiipimään. Piipun pinnan seinämävahvuus on kyllä niin pieni, että vaikea kuvitella, että se kylmäsiltana toimisi tuossa mittakaavassa.

Hihasta voisi myös ravistaa, että ilmiö näkyy vasta nyt kun olet säädättänyt yläkerran alipaineiseksi. Alipaine vetää kylmän pakkasilman tuosta välistä sisään kun muuten talo on niin tiivis, että ei löydy parempia reittejä.

Luulisin, että läpivientiä kannattaa lähestyä ylhäältäpäin jos lähtee korjaushommiin. Riippuu tietysti siitä millainen kaulus piipulle on tehty, mutta voi olla kuitenkin helpompi nakki kuin sisäpaneloinnin purku. Ihan pikku vuodolta tuo ei kuulosta/näytä eli kannattaa kyllä hoitaa kuntoon.

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa tulisia ottaa korvausilmansa tuolta.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Jos tuo piipun läpivienti on tehty ohjeiden mukaisesti, niin sen pitäisi olla yhtä tiivis kuin kaikkien muidenkin talon läpivientien, eli ilmaa sieltä ei pitäisi sisään päästä. Meillä pitäisi olla alakerta ylipaineinen ja yläkerta alipaineinen ja summana talon lievästi alipaineinen. Eli käytännössä ilman pitäisi tulla alakerrasta porrasaukosta yläkertaan. Mutta voihan se toki olla, että tuosta sitten kuitenkin jotain ilmaa vuotaa.

Tuo on sikäli hankalassa paikassa tutkimusten kannalta kun on tosiaan kohta n. 5 metrin korkeudessa, eli ihan helpolla ei pääse viereen kokeilemaan vetääkö sieltä... Asennusohjeen kuvien mukaan tuota ei ihan helpolla lähdetä ylhäältäkään päin purkaa, mutta pitää varmaan pistää postia Uunisepille kun heidän asentajansa tuon teki.

Heikki kirjoitti...

Joo täällä allekirjoittanut teki läpiviennit tuohon samaiseen SPU-elementtiin. Ainakaan itse en löytänyt mistään riittävän järeää reikäporaa, jolla olisi elementistä läpi päässyt. Suunnitteluohjeessa kehotetaan tekemään läpiviennit moottorisahalla, mutta eipä siinäkään riittänyt laipan pituus. Tein sitten akkupuukkosahalla ja oli kyllä vähän vaikeuksia saada tehtyä sopivan kokoista reikää, joka vielä osuisi läpivientitiilen kohdalle.

Tuloksena siis liian väljiä läpivientiaukkoja. Kyllähän sinne tietysti uretaania saa pursotettua sitten väliin, mutta ei se kyllä kunnolla onnistu pelkästään pistoolilla, saati sitten pullovaahdolla. Eli oma työtekniikka oli, että liitin urtsupistooliin letkun, jolla sitten sai painettua läpiviennin täyteen vaahtoa. Joka tapauksessa en sanoisi, että noiden läpivientien teko on ihan yhtä helppoa kuin suunnitteluohjeessa annetaan ymmärtää. Saati sitten jos sinne pitäisi vielä jotain villaa saada pysymään tiiviisti samassa paketissa. Mulla siis yläpohjan läpi menee vain viemärin tuuletus, jäteilmarööri, radonputki ja autotallin huippari.

Mutta noin vertailun vuoksi esim. se mun autotallinovi, josta on ollut puhetta, ei laske vuotokohtien vieressä lämpötilaa noin paljon kuin tuo sun hormi. Lisäksi voisi kuvitella, että sisäpaneloinnin takana on vielä kylmempää kuin tuo +1C. Mullahan oli viime talvena vielä muutamassa seinäelementtisaumassa vuotoa ja näky oli vähän saman tyylinen kuin tuon sun hormin kanssa (isompi tosin ja huurre kertyi ulos kun talo oli ylipainenen, IV ei ollut päällä). Kun talo on hyvin eristetty ja tiivis niin pienikin vuotokohta voi näyttää suurelta.

Tuossa tiiveysasiassa voi olla sekin, että hormin pintaan kun ei saa kiinnittää mitään palavaa materiaalia niin tuskin sullakaan on sitä maagista sinistä tiivistysteippiä siinä vaan ihan normi alumiiniteippiä. Alumiiniteipin liimapinta taas on aika onneton oikeaan tiivistysteippiin verraten eli jos vaikka liimapinta on pettänyt?

Mutta tottahan tuo toki, että tulkoon tekijät korjaamaan.

Jonna kirjoitti...

Onpa harmillisessa paikassa... Toivottavasti asia saadaan korjattua. Kerrothan sitten, miten kävi?

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.