sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Sähkönkulutus lokakuulle ja 70000 kävijää

Tässä olisi sähkönkulutuslukemat ajalle 29.9-29.10, suluissa edellinen kuukausi:
IVLP: 466,8 kWh (219,2 kWh)
IV: 37,5 kWh (29,2 kWh)
Taloussähkö:195,7 kWh (159,6 kWh)
Yhteensä: 700 kWh (408 kWh)

Nousua havaittavissa kun talvi lähestyy. Viime vuonna vastaavaan aikaan koko talon kulutus oli 865 kWh, joten siihen verrattuna näyttää ihan hyvältä. Kuukausi on voinut olla lämpimämpikin kuin viime vuoden vastaava, mutta toivottavasti myös niillä kaikilla virityksillä mitä taloon on vuoden aikana tehty on vaikutusta. Yksi selvä tapaus on IV-kone. Vuosi sitten IV-koneen kulutus oli 91,6 kWh, eli noin 2,5 kertainen. Tämän aiheutti se, että koneen esilämmityspatteri (sähköinen siis) oli säädetty lämmittämään tuloilmaa jo +10 asteessa. Mikä on aivan turhaa kun vielä +0 asteisesta ulkoilmastakin LTO-kenno tekee +18 asteista (Tämän testasin viime talvena). Nyt tuo on siis säädetty aktivoitumaan kun koneesta ulos menevä ilma on alle +0, mikä on riittävä pitämään kennon sulana ilman turhaa sähkönkulutusta.

Takassa olen polttanut tähän asti risuja ja laudanpätkiä. Yleensä pesällisen päivässä, mikä ei varmaan vastaa lähellekään pesällistä kunnon halkoja. Lämmittää kuitenkin sopivasti. Varsinaiset polttopuut odottavat vielä varastossa pakkasia. Lämpötilat talossa ovat pysyneet mukavalla 20-21 asteen alueella.

Blogissa on ollut hiljaista kun on ollut kaikenlaista muuta kiirettä eikä tähän rakentamisaiheeseen ole hirveästi ollut kirjoitettavaa. Katsotaan jos ensi kuussa keksisin jotain. 70000 kävijän raja meni sopivasti rikki tänään. Suunnilleen sata kävijää käy joka päivä blogia katsomassa, joten ilmeisesti täältä löytyy kuitenkin sitä kiinnostavaa sisältöä. Hyvä niin :)

3 kommenttia:

Heikki kirjoitti...

Täältä tulee vertailutietoja. Elikkäs talo edelleen rakenteilla, mutta sisälämmöt nostin +20-21 paikkeille nyt maalämmön turvin. Bruttoalaa 227m2, ilmatilavuus reilu 570m3. IV on vielä tulpattu, mutta tuuletusikkuna on kokoajan auki, että saa kosteutta ulos. Autotallinovessa on myös vielä kunnon ilmanvaihtoaukko yläreunassa.

Lokakuun sähkönkulutus kaikkineensa 335,92kWh, josta lämmityksen osuus jotain 270-290kWh. Loput työkalujen ja valaistuksen kulutusta (joista tietty tulee lämpöä myös).

Päivittäisistä kulutuslukemista näkee, että veden haihduttamiseen uppoaa reilusti energiaa. Olen nimittäin tehnyt keittiössä vesitimanttihiontaa ehkä turhankin runsaalla vedellä (~+7C) ja ne päivät näkyvät kyllä melkoisina piikkeinä energiankulutuksessa. Sellainen tyypillinen +6,5 keskilämpötilan vuorokausikulutus ilman kosteusrasitusta on n. 8kWh, vähän alle. Kosteusrasituksen kanssa samoilla lämpötiloilla sähköä palaa reilu 13kWh vuorokaudessa.

Kiinnostaisi jo rosauttaa IV päälle, mutta ei viitsi liata suodattimia (eikä tosin ole tuloilmaventtiileitäkään asenneltu vielä kanaviin). Saas nähä miten tuo maapiiriin kytketty esilämmitys riittää sitten pakkasilla vai rupeaako IV-kone pätkimään...

Tapani Värjölä kirjoitti...

Kiitos Heikki. Joko teillä alkaa jo muuttopäivä lähestyä? :) Pitäisi varmaan tulla taas vierailulle joku päivä.

Heikki kirjoitti...

Kyllähän tässä tasaseen tahtiin edetään. On vaan tullut keksittyä oman pään menoksi kaikkia aikaavieviä detaljeja. Maalämpöasentajakin sanoi käydessään, että "et kyllä itteäs helpolla päästä" =). Jos vaikka Jouluksi...

Sellainen korjaus tuohon kulutuslukemaan, että tuossahan ei ollut paria lokakuun viimeistä päivää. Sähkömittarin etäluku on taas rikki niin en pääse katsomaan lukemaa, mutta jotain 355kWh luokkaa se oli.

Mulla on maalämpöpumpussa jatkuva logitus päällä niin sieltä kompuran käyntiajoista laskien pumppu haukkasi lokakuussa 237kWh. Tasauslaskelmasta Klaukkalan sääaseman astepäivätietojen perusteella laskettu energiankulutus suoralla sähköllä olisi 1070kWh. Aika hurja COP tuosta tulisi, eli vähän suhtautuisin skeptisesti noihin lukemiin.

Tervetuloa vaan käymään. Nakkaa vaikka mailia, jos siltä tuntuu.

Lähetä kommentti