keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Sähkönkulutus syyskuulle

Tässä olisi sähkönkulutuslukemat ajalle 29.8-28.9, suluissa edellinen kuukausi:
IVLP: 219,2 kWh (115,3 kWh)
IV: 29,2 kWh (29,5 kWh)
Taloussähkö:159,6 kWh (151,2 kWh)
Yhteensä: 408 kWh (296 kWh)

Helmikuusta lähtien sähkönkulutus on ollut tasaisessa laskussa, mutta nyt sitten tuli ensimmäinen kuukausi kun kulutus nousi. Eikä sen nyt pitäisi olla mikään ihme kun katsoo ulkolämpömittaria. Yhteiskulutus on tosin 105 kWh pienempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, mikä on sinäänsä positiivista.

Ulkona on ollut jo pitkään viileää syyskeliä, ja sisällä ollaan normaaleissa huonelämpötiloissa 20.5-21.5°C välillä suunnilleen. IV-koneessa on ollut lämmityspatteri käytössä jo pari viikkoa, ja lattialämmitysverkostossa on varmaan veden kierto lisääntynyt olohuoneen osalta. Ja näkyyhän se IVLP:n kulutuksessa, joka on melkein tuplaantunut. IV-koneen pieni kulutus sinäänsä yllätti, koska kone on nyt ollut pitkän aikaan suunnilleen minimitehoilla, mutta nyt kun pistin lämmityspatterin päälle säädin ilmanvaihdon myös samalla kovemmalle jotta lämmönsiirto tehostuisi. No, katsotaan mitä seuraava kuukausi tuo tuohon lukemaan. Varastossa ja autotallissa lämpötilat ovat olleet vielä n. +13°C, joten vielä en ole sinne pistänyt lattialämmitystä päälle.

Takkapuita on jo kannettu sisälle lämpenemään, mutta vielä en ole takkaa lämmittänyt. Katsotaan jos viikonloppuna vaikka avaisi lämmityskauden takankin osalta.

3 kommenttia:

Jope kirjoitti...

Minkälaisella teholla ilmanvaihto yleensä ottaen on? Toteutuuko rak.määräyskokoelman ilmanvaihdon arvot?

Tapani Värjölä kirjoitti...

IV-kone on 37% teholla kun ollaan kotona. En tiedä määräyksistä, mutta äärettömän tarkka ja tieteellinen mittauslaite OmaNenä(tm) ei ole havainnut ilmanlaadussa ongelmia :)

Mika kirjoitti...

Ilmastoinnin mitoitus lasketaan yleensä niin, että ilma vaihtuisi kokonaan kerran 2 tunnissa, eli 12 kertaa vuorokauden aikana. En tiedä mistä tämä mitoitus alun perin juontaa juurensa, ja voisiko vähemmälläkin tulla toimeen? Onhan sitä aikoinaan eletty ihan painovoimaisellakin ilmastoinnin turvin, enkä usko että siinä ilman virtaus on läheskään noin suurta.

Ilmastoinnilla on kuitenkin siis 2 tehtävää. Yksi on hyvä sisäilma, eli sen varmistamiseen varmaan ihan riittävä tieteellinen mittausväline on oma nenä, ja yleensä se, että jos ilma ei tunnu "raskaalta", niin silloin siltä osin kaikki okei.

Toinen ilmastoinnin tehtävä on estää/varmista, että talon rakenteisiin ei kerry kosteutta. Eli näin käy, jos vaikka on pitkään poissa kotoa ja vääntäisi IV-koneet nollille. Joskus kuulin, että Vantaallakin olisi sähkön ja kulutuksen säästämiseksi väännetty kouluistakin ilmastointi nollille kesälomien ajaksi. Eipä sitten ihme, jos nuo rakennukset nyt kärsivät homeongelmista.

En tiedä pystyykö "oma nenä" havaitsemaan rakenteisiin kertynyttä kosteutta (?), mutta homekoiran nenä pystyy sen tekemään. Tosin homekoiran nenäkin reagoi yleensä vasta vuosien päästä sitten kun on jo myöhäistä, eli rakenteisiin jäänyt kosteus on jo tehnyt tehtävänsä.

Ehkä on siis hyvä pitää ilmastointi varmuuden vuoksi vaikka hiukan liian suurellakin (?), kuin se että se on liian pienellä.

Kai se "2 tunnissa vaihtuu kaikki ilma" on sitten ihan hyvä ohje, tai parempaakaan ei varmaan ole olemassa?

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.