keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Kevätahdistus iski

Minulle on tällä viikolla iskenyt pahemman luokan kevätahdistus. Ahdistuksen syynä on lumikasojen alta esiin tullut tekemättömän työn määrä... Piha jäi viime kesänä monelta osin keskeneräiseksi, ja nyt pitäisi alkaa taas töitä tekemään sen kanssa. Toki joka kevät ja kesä joutuu omakotitalossa jossain määrin pihatöihin, mutta näin raksavuoden jälkeen on todella paljon kaikkea mitä pitäisi saada tehtyä. Ajattelin purkaa ahdistusta ja kasata työlistan tähän blogikirjoitukseen. Jos vaikka saisi ajatuksia jotenkin järjestykseen, kuitenkin on monia juttuja jotka edellyttävät jonkun toisen asian tekemistä ensin.
 1. Nurmikko pitäisi haravoida. Syksyllä ei ehtinyt ruohonleikkurikauppaan joten nurmikkoa ei ole leikattu vielä koskaan. Eli pitkä on, ja talven jäjlitä nurmikko on pahasti painunut kasaan. Tosin osa nurmikosta on vielä lumen alla (autotallin katolta tippunut lumivuori sulaa vielä, samoin kuin talon pohjoispuolinen lumenkaatopaikka). Tätä jo aloittelin eilen ja n. puolet nurmikosta on jo haravoitu.
 2. Pitäisi hankkia se ruohonleikkuri ja leikata tuo nurmikko, varmaan jo parin viikon sisällä...
 3. Ulkovarasto on yksi kaaos. Syksyllä oli niin paljon hommaa pihan laatoituksessa, että varastoon vaan tungettiin kaikki mahdollinen, ja vähän jäi vielä ulos terassillekin. Nyt pitäisi varasto suunnilleen tyhjentää, pistää loput hyllyt sisään ja järjestää paikat kuntoon.
 4. Ja kun kohta 3. on tehty pitäisi alkaa halkotalkoisiin. Ensi vuoden takkapuut odottavat tuolla takapihalla halkomista.
 5. Takapihalla odottaa myös kolme epämääräistä kasaa lautoja ja muuta puutavaraa, jotka pitäisi käydä läpi, arvioida käyttökunto ja pinota jotenkin järkevämmin (tai paloitella polttopuiksi). Ja nimenomaan siirtää pois siitä missä ne nyt ovat jotta pääsee myöhempien kohtien kimppuun.
 6. Käsittelyä odottaa myös kasa kaikenlaista rakennusjäämistöä joka pitäisi käydä läpi. Ylijäämätiiliä, eristelevyjä, putkia jne.
 7. Edellämainitussa kasassa on myös pari pakettia ylijääneitä laudepuita, joista oli jo viime kesänä/syksynä/talvena tarkoitus nikkarioida tuolit puku- ja pesuhuoneisiin. Jos vaikka tänä kesänä...
 8. Tontistamme n. 300 m2 on vielä alkuperäisessä tilassa, eli metsää. Kun nuo edellämainitut kasat on siivottu voisi tätä aluetta alkaa ottaa haltuun. Suunnitelmissa on ainakin:
  • Raivata pois pari kuollutta/katkennutta puuta jotka jostain syystä jäivät huomaamatta alkuraivauksessa.
  • Leikkimökki lapsille (Pitäisi onnistua ylijääneillä puutavaroilla ja kattotiilillä)
  • Hiekkalaatikko lapsille (joka pitäisi siirtää vanhempien tontilta kilsan päästä jossa sitä ei ole tarvittu enää vuosikymmeneen)
  • Ja sitten miettiä tarkemmin mitä muuta tuolle alueelle tehdään (Hyväkuntoiset puut jäävät, mutta jotain hyötykäyttöä tuollekin alueelle voisi keksiä)
 9. Niin ja lapset haluvat trampoliinin (lue: tarvitsevat niin ei tarvitse rikkoa sohvia). Tämäkin pitäisi vaan siirtää kilometrin päästä vanhempien varastosta. Ja turvaverkko pitäisi varmaan hankkia kun sellainen tuosta yksilöstä puuttuu.
 10. Terassinkatos on tekemättä. Katoksen runko on jo melkein valmis (kuului talopakettiin), puuttuu vaan koolingit ja valokate päälle.
 11. Terassin reunaan tien puolelle olisi tarkoitus rakentaa köynöksille kiipeilyristikko (tai ostaa). Tätä ei voi tehdä ennen katosta, mutta pitäisi saada ne köynösten taimet jo itämään (tai olisi jo pitänyt saada) ja niille pitäisi rakentaa laatikko missä ne mahtuvat kasvamaan.
 12. Ja kai se pihagrillikin pitäisi siihen terassille saada. Vaimo haluaisi tiilistä muuratun, joka olisi toki hieno ja polttopuuta kuitenkin riittää. Saa nähdä saadaanko tuo toteutettua vai haetaanko Tarjoustalosta kaasugrilli...
 13. Autotallin seinän vieressä on vielä yksi kasa kuormalavoja ja taas yksi epämääräinen romukasa joka pitäisi selvittää.
 14. Kun tuo alue on siivottu, pitäisi sinne saada multaa ja nurmikko kasvamaan.
 15. Multaa ja nurmikko pitäisi saada myös "polulle" joka menee talon kulmalta terassille. Siihen tehtiin syksyllä laattakuviot, jotka pitäisi siis ympäröidä.
 16. Ja polun viereen suunniteltu kukkapenkki pitäisi/voisi ottaa käyttöön. Siinä jo multaa onkin valmiina, tosin pitäisi varmaan reunustaa alue ettei nurmikko valtaa sitä, ja kaataa lisää multaa.
 17. Ja istutuksista puheen ollen; istutusta kaipaa myös yksi muutaman vuoden ruukussa kasvanut kataja (metsästä alunperin tuotu taimi), ja suunnitelmissa olisi parin kuusentaimen hakeminen tontille Tuija-aitaa jatkamaan.
 18. Ja tässä oli vasta piha. Autokatoksen teräksiset tukitolpat pitäisi maalata. Tämä olisi ollut niiiin helppo tehdä ennen kun ne nostettiin paikalleen, mutta kun ei pystynyt pitämään kaikkia lankoja käsissä ja viestit eivät menneet aina raksa-aikaan perille koko ketjun läpi...
 19. Ja maalausta kaipaavat myös katoksen laudat, jotka on vain pohjamaalattu. Ja talousrakennuksen räystäslaudatkin taitavat olla maalaamatta.
 20. Harkoista kasattu talousrakennus pitäisi myös varmaan rapata ulkopuolelta ennen lopputarkastusta (milloin ikinä onkaan). Tosin sitä en tiedä venyykö budjetti tänä kesänä sellaiseen...
Mitäköhän vielä unohtui... No kaipa se sitten hyppää silmille kun pihalla pyörii. Eli ei ole tänä kesänäkään vapaa-ajan ongelmia... Hankintojen kustannukset pitäisi sitten saada hoidettua suunnilleen kesälomarahoilla kun eipä tässä talven aikana ole suurempaa vararahastoa päässyt kertymään... Suunnilleen kaksi vuotta sitten näihin aikoihin muuten kierreltiin kunnan tonttitarjontaan tutustumassa. Siitä se ajatus sitten lähti...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kohta 12.

Älä sorru tiiligrilliin. Ei hyvä. Kaasugrilli ja lisäksi 2kW:n induktioliesilevy (Biltema/vast.), jolla paistat pihvit ja lätyt. Ei tule käryt sisälle, eikä rasvat roisku pitkin keittiötä.

Tiiligrilli ei paista kunnolla ja siinä menee hemmetisti puuta, hiiltä jne. Tietty siinä on kiva paistaa tikun nokassa makkuria, mutta...

Lähetä kommentti