tiistai 22. helmikuuta 2011

Sähkönkulutus helmikuulle

Taas olisi kuukausittaisen sähkönkulutusseurannan paikka.

Sähkönkulutuslukemat ajalle 23.1-22.2, suluissa edellinen kuukausi:

IVLP: 1625,1 kWh (1446,7 kWh)
IV: 364,0 kWh (421,2 kWh)
Taloussähkö: 379,9 kWh (423,1 kWh)
Yhteensä: 2369 kWh (2291 kWh)

Alkukuu oli lämmin, mutta varmaan tämä viime viikkojen kova pakkasjakso näkyy näissä luvuissa. Lämmitykseen on mennyt taas vähän enemmän kuin tammikuussa (joka oli kuitenkin vähemmän kuin joulukuu), mutta positiivisena suuntauksena IV-koneen kulutus on laskenut, kuten myös taloussähkön.

Torstaina olisi LVI-kaverimme tarkoitus tulla pistämään alapohjassa menevien IVLP:n putkien ympärille lisää eristettä. Kävin viikonloppuna tarkastuskäynnillä alapohjassa, kun piti kaivaa luukku esiin lumen alta (jota olen kyllä koko ajan yrittänyt pitää vähän esillä). Lämpötila kellarissa oli n. +1°C kun ulkona oli samaan aikaan -20°C. Pintalämpömittari näytti IVLP putkien lämpötilaksi +11-+15°C, eli jonkin verran sieltä puskee lämpöä solumuovieristeen läpi. Pahempi lämpöhäviöpiste on tosin ulkona, missä putket kulkevat n. metrin matkan seinästä pumpun sisälle. Vaikka siinä on eristettä, niin saisi olla enemmän. Tämä tosiaan pitäisi korjaantua torstaina. Toivottavasti tämä antaa vähän lisätehoa IVLP:lle, joka käy kyllä hyvällä hyötysuhteella, mutta lämmin vesi ei taida päästä vaan riittävän hyvin kattilaan asti.

Talossa ollaan menty jo kriisirajoille yläkerranlämpötiloissa. Vaimo lähti lasten kanssa talvilomareissulle, joten olen nyt viikonlopusta lähtien lämmittänyt yksin taloa. Pistin kokeeksi tyhjien huoneiden ovet kiinni, ja ilman alakerrasta aulan kautta nousevaa lämpöä noiden kahden kulmahuoneen lämpötilat tippuivat n.+17°C asteeseen. Noissa huoneissa on siis vain tuloilmaputket, eli tuohon asti pelkkä 23 asteinen tuloilma lämmittää. Poikamme huoneessa, jossa on myös poistoilmakanava ja vain yksi ulkoseinä lämpötila pysyi kuitenkin n. 18 asteessa. Makuuhuonekin kylmeni vähän turhan paljon, ja ensimmäisen kerran tuntui siltä, että peiton alla oli kylmä. Oma huone on pysynyt lämpinänä videotykin voimalla, sillä mitäpäs sitä tässä muuta yksin kotona ollessa tekisi kun leffoja katselisi :) Alien Anthology kokoelma on odotellut hyllyssä, ja nyt pääsi viimeinkin rauhassa katsomaan ilman pelkoa siitä, että lapset häiriintyvät naapurihuoneissa :D

No on tämä tietokonekin osallistunut lämmitykseen. Mutta saisi jo alkaa ulkona vähän lämmetä. Kesää odotellessa...

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mihin sinä siinä eristämisessä tarvitset sitä LVI-kaveria? Jos se kaveruudesta huolimatta pyytää hommistaan rahaa niin tuntitaksan hinnalla saa kaikki eristeet ja tilpehöörit tuommoiseen hommaan.

www.kespet.fi

Heikki kirjoitti...

Meillä paloi samassa ajassa sähköä 1845kWh. Lämpötilaa olen pitänyt 15-16°C. Kyseessä siis toistaiseksi rakennusaikainen talo. Kosteutta olen kuivina aurinkoisina päivinä koittanut puskea ulos tuulettamalla ihan kunnolla ikkunat auki. Jonkin verran ennätin noita -30°C pakkasia tasata uudenkarhealla takalla ja kyllähän se heti sähkönkulutuksessa näkyy vaikka en ole vielä täysiä pesällisiä poltellut kun olen hiljalleen sisäänajanut takkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tapani, olisi oikein mielenkiintoista kuulla vielä laajemmin kokemuksista Passiivitalon asumiskokemuksista. Mihin olet ollut tyytyväinen ja mitä nyt mahdollisesti tekisit toisin? Laittaisitko nyt myös yläkertaan lattialämmitysputket?

Tuntuu näin sivustaseuraajana, että passiivitalo vaatii kovasti asukkailta viitseliäisyyttä lämmityksen yms. talotoimintojen osalta. Onko passiivitaloa mahdollista toteuttaa siten että asumisviihtyvyys on olisi korkea ilman, että asukkaan tarvitsee olla aktiivinen esim. takan lämmityksen suhteen?

Tapani Värjölä kirjoitti...

Kyllä minä näillä tiedoilla laittaisin lattialämmityksen yläkertaankin. Jos talon lämmitysjärjestelmänä on piippuvaraaja tai joku muu takkaan sidottu järjestelmä, niin toki se vaatii asukkaalta jatkuvaa hoitoa. Mutta jos lämmönlähteenä on IVLP/maalämpö, niin ei sellainen vaadi mitään. Yksi syy miksi en halunnu Savumaxia tai vesitakkaa on juuri se, että en halunnut sitoa koko talon lämmitystä takkaan(tai kiukaaseen), kuten moneessa muussa passiivitalossa on tehty. Lisäksi Savumax olisi maksanut enemmän kuin IVLP+varaaja+piippu...

mlp kirjoitti...

Täällä vastaava ajankohta:

Kaikki sähkö 1894,8 kWh
Keskilämpötila: -13

mlp kirjoitti...

Lisätään vielä että tulisijoja ei käytetty.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Moi mlp. Kiitos vertailulukemista. Mielenkiintoista nähdä, miten lukemat muuttuvat kun mennään kesää kohti.

Iikka kirjoitti...

Moi Tapani,

Olen tässä tutkinut tätä blogiasi mielenkiinnolla kun meille on tulossa melko vastaava rakenne (ja eristystaso). Oliko teillä yläkerran osalta mitään lämmitystä, vai olivatko ne ainoastaan IV koneen lämmönvaihtimen varassa? Vai oliko teillä myös esim. lämmitys tuloilmaventtiileissä?

Pitää varmaan sitten kuitenkin laittaa lattialämmitys yläkertaankin :-)

Missä teillä tuo tekniikka talossanne on? Pohjakuvissa ei ainakaan näy erillistä teknistä tilaa?

Meidän blogiahan voi seurata siellä http://www.tulevaisuudentalo.fi

Tapani Värjölä kirjoitti...

Moi Ilkka.

Yläkerrassa meillä ei ole mitään lämmitystä. IV-kanavista tulee koneella olevan vesipatterin lämmittämää ilmaa, joka on n. 24 asteista huoneeseen tullessaan. Jotain lämmitystä kannattaa tosiaan sinne yläkertaan laittaa. Ihan vaan varmuuden vuoksi ;)

Lämminvesivaraaja on pukuhuoneessa (jääkaapin kokoinen laite), sähkökeskus portaiden alla olevassa tilassa, ja IV-kone ullakolla, joka on lämmintä tilaa.

Marco kirjoitti...

Miten paljon ullakotilassa on korkeutta eristeestä aluskatteeseen, ja onko yläpohja vesikaton suuntainen? Olen ajatellut, että kunhan nyt alamme suunnitella passiivitaloa, niin laittaisimme yläkertaan vaikka ikkunoiden alle, konvektorit, siis sellaiset matalat vesipatterit, jotka luovuttavat lämmön luonnollisesti kiertävän ilman avulla, koska monessa kirjoituksessa sanotaan että alakerrassa lattialämmitys ja yläkerrassa patterit on hyvä ratkaisu. Jos konvektorit eivät istu sisustukseen, niin nehän saa koteloitua piiloon. Purmo Kon nyt ei tosin omasta mielestäni ole mikään kauhea ulkonäöltään. Mietin vain, että minkälaisia lämpötiloja yläkertanne lattian pinnalla esiintyi viime talvena? Jos ne olivat siedettäviä, niin silloin voisit harkita itsekin että konvektorit sinne yläkertaan rysäyttäisit, ei taatustikaan olisi niin kaksinen juttu kuin lattialämmitys jälkikäteen?

Omaan taloomme laittaisin varmaankin PILP:n joka sisältää tuloilman, ILTO:n ILPO Comfort sen tuloilmalaitteen kanssa vaikuttaisi hyvinkin fiksulta, kun siinä on tuo kiertoilmakanava uunin yläpuolelle.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Moi Marco.

Meillä on katto tehty SPUn passiivikattoelementeistä, jossa on kaikki samassa katon suuntaisessa paketissa. Kuvia ja tarkempia tietoja löytyy hyvin marraskuun 2009 blogijutuista: http://tvarjola.blogspot.com/2009_11_01_archive.html
Ullakolta löytyy kuva myös täältä:
http://tvarjola.blogspot.com/2010/07/paivan-vinkki-muista-sailytystilat.html

Ikkunan alla olevien pattereiden lämpöä levittävä voima perustuu käsittääkseni siihen, että ikkunan kohdalla on kylmä ja siitä vuotaa ilmaa sisälle. Jos laitat kunnon ikkunat taloon ei tuollaista ilmiötä ole (ainakaan meillä), joten sitä en sitten tiedä miten tehokkaasti patterin lämpö leviää tiiviissä talossa. Minä kyllä laittaisin lattian alle ne vesiputket, eivät ainakaan ole siellä minkään tiellä tai huoneiden sisustusta häiritsemässä.

Mittailin talvella lattioidenkin pintalämpötiloja, mutta en nyt muista tarkkoja lukemia. Niitä saattaa löytyä viime talven blogikirjoituksista tai niiden kommenteista. Jalkojen kylmän tuntemus on kyllä hirveän henkilökohtainen juttu. Itse kävelen tällä hetkellä kotona paljain jaloin tai ohuissa sukissa ilman kylmän tuntemusta, mutta vaimo valittaa välillä villasukat jalassa, että lattiat ovat kylmät...

Minua noiden PILPien toimintavarmuus talvella hieman epäilyttää, monestakin syystä. Kannattaa etsiä kokemuksia joltain jolla sellainen on nimenomaan ainoana lämmönlähteenä talossa.

Pistä vaikka postia jos haluat aiheesta enemmän jutella. Helpompi kirjoitella kuin blogikommentteja :)

Iikka kirjoitti...

Moi Marco ja Tapani,

Itsekin olisin hieman varovainen tuon PILP:n kanssa. tietenkin riippuu siitä mitä energiatodistuksesi sanoo. PILP:n osalta kuitenkin kannattaa muistaa, että ei se luo energiaa tyhjästä, vaan siirtää poistoilmassa olevaa lämpöä veteen, eli käytännössä jos talosi eristys olisi täydellinen ja energiaa ei vuotaisi mistään muualta kuin poistoilmasta niin PILP voisi ottaa sen talteen ja siirtää veteen ja sitä kautta takaisin huoneilmaan ja varmistaa että talosi pysyy lämpimänä. Lämpöä kun kuitenkin vuotaa muualtakin, niin tarvitaan lämpöenergiaa muualtakin kuin poistoilmasta, jolloin PILPin kanssa päädytään siis sähkövastuksille.

Parhaimmillaanhan PILP on tilanteessa, jossa sisällä on "liikaa" lämpöä, jolloin osan tästä lämmöstä voi ottaa talteen lämminvesivaraajaan, sen sijaan että sen joutuisi puhaltamaan harakoille. Kovilla pakkasillahan kannattaa olla hyvä lämmöntalteenotto ilmanvaihdossa, jolloin suurinosa huoneilman lämmöstä siirtyy tuloilmaan. Itse laittaisin kuitenkin jonkin primäärilämmönlähteen (oli se sitten ilmalämpöpumppu, maalämpö, pelletti, savumax tms).

Iikka
www.tulevaisuudentalo.fi

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.