sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Talvirakentamisen ongelmia

Sain tänään isältäni hätäkutsun tontille aiheella "ikkunat tulvivat". Tämä erikoinen ilmiö on mahdollinen, koska talossa on lattiavalun jälkeen ollut kosteusprosentti todella korkea, tänään taloon mennessä 85%. Kosteus tunkee tietysti ilman mukana ikkunan karmista läpi, ja kun ulkona oli -20 astetta vesi yleensä jäätyy. Nyt kun ulkona lämpeni, alkoi tämä ikkunan ulkokarmin ympärille kertynyt vesi sulaa. Ikkunan ulkoreunassa on toki reikiä mistä veden pitäisi valua pois, mutta tämä alue oli tietysti jäässä, eli vesi valui sitten ikkunan sisälle... Alakerran ikkunoissa ei jostain syystä ole vastaavaa ongelmaa. Ilmeisesti painovoimainen ilmanvaihto toimii tällä hetkellä niin, että ilmaa puskee ulos vain yläkerran ikkunoiden kautta.

No, ei muuta kuin ikkunat auki ja tilannetta korjaamaan. Suurin osa ikkunoista oli jäätynyt kiinni, ja joutui vähän nykimään niitä auki. Sitten hiustenkuivain käytöön ja jäätä sulattelemaan. Melkein pari tuntia meni ennen kuin kaikki ikkunat oli siivottu jäästä ja vedestä. Samalla tuli tehtyä talossa tehotuuletusta kun kaikki yläkerran ikkunat olivat auki, mikä oli mahdollista nyt kun ulkona oli vain pari astetta pakkasta. Kosteusprosentti laski 77%:iin (lämpötila laski +16->+13). Nyt pitäisi pitää ikkunoita koko ajan auki jotta kosteutta saataisiin ulos talosta, jos ulkona olisi vain lämpimämpää...

Mutta tällainen sunnuntai-iltapäivän puhdetyö lumitöiden lisäksi. Eipä olisi tullut tällaisiakaan ongelmia kesällä rakentaessa...

perjantai 29. tammikuuta 2010

Ullakon väliseinä

Ullakon ja aulan välisten seinien rungot alkavat olla valmiit. Tosiaan tarkoitus on laitta korkealle seinälle kipsilevyt, ja muille tässä vaiheessa vain runko, ja sitten myöhemmin päällystää ne puupanelein tms. Tässä kuva tuosta kipsiseinästä.  Seinän päälle vedetään tasoite ja se maalataan sitten joskus.
 
Tasoiteporukka aloittaa hommat maanantaina tai tiistaina, ja tasoitetyöt pitäisi olla tehtynä helmikuun loppuun mennessä. Sähkömies on myös luvannut tulla maanantaina hommiin, ja putkimiestä myös odotellaan.
Huomenna lauantaina olisi tarkoitus suunnistaa Myyrmäkihalliin rakennusmessuille. Jos joku paikalle tuleva tunnistaa minut tai isäni kuvista, niin saa tulla moikkaamaan :)

torstai 28. tammikuuta 2010

Työt etenevät

Rakennusmiehet siirtyivät pakkasesta taas sisätiloihin, ja alkoivat viimeistelemään muutamia sisällä keskeneräiseksi jääneitä hommia.

Ullakon puolelta paljastui lämpövuoto seinän ja katon liitoskohdassa. Tämä tuli hyvin ilmi pakkasella, kun räystäslautoihin kertyi paikoin runsaastikin kostetutta lumen muodossa. Pikainen tutkimus paljasti uretaanisaumassa paikoin sormen mentäviä aukkoja, joten rakennetta piti korjata. Yhdessä urakoitsijan kanssa totesimme tilanteen ja puuttellisen eristyksen, ja sovittiin korjauksesta. Ullakon puolelle laitetaan jokaiseen kattoelementin ja seinän väliseen koloon lisäuretaanilevy, joka saumataan uretaanivaahdolla. Tämän pitäisi tehdä rakenteesta varmasti tiivis.

Ullakon reunan väliseinät (eli aulan ja ullakon väli) jäivät myös aiemmin tekemättä, ja hetken aikaa oli epäselvyyttä kuuluivatko ne ensinkään urakkaan. Ilmeisesti Lujalla oli vain "unohdettu" laskea nuo mukaan, mutta koska yhdessä todettiin niiden selkeästi kuuluvan otsikon väliseinät alle, tuli ne vielä urakoitsijalle tehtäväksi. Yhdessä myös päätettiin, että ei tehdä näitä seiniä harkoista, vaan puurakenteisina. Korkealle seinälle laitetaan kipsilevyt, ja kolmion mallisiin sivuseiniin samaa panelia millä katto tehdään.

Tänään tehdään talossa lattioiden hionta. Betonilattiat pitää hioa n. viikko valun jälkeen, jotta pinnalta saadaan pois siihen muodostunut liimakerros. Tämä nopeuttaa laatan kuivumista. Kohta saadaan myös lattialämmitysputkiin lämpö päälle, heti kun putkimies saa tuotua lämmittiminen talolle. Sitten voidaan poistaa nykyinen diesel-lämmitin.

Kuvia tulossa taas perjantaina, jolloin olen menossa talolle tasoitemiehen kanssa sopimaan urakan yksityiskohdat loppuun.

sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Tiivistyshommissa

Tämä viikonloppu meni tiivistysteippien kanssa. Joulukuussa teipattiin ikkunan karmeihin tiivistysteipit, ja nyt sitten piti nämä teipit liimata seiniin kiinni. Tämä oli taas tällainen homma, jota on siirrety eteenpäin kun ei ole ollut kiirettä noiden kanssa, mutta nyt sitten tuli vastaan se viikonloppu milloin ne oli pakko tehdä, koska teipit piti kiinnittää ennen seinien tasoitusta, joka alkaa ensi tai seuraavalla viikolla.

Työ oli kaksivaiheinen. Ensin piti siivota ikkunan ja seinän välistä ylipursonneet uretaanit pois, jotta teipit yleensäkkään oli mahdollista saada seinään kiinni. Sitten teipit kiinnitettiin seinään teipin oman liimapinnan ja erillisen liiman avulla. Kumpikaan näistä hommista ei ollut mitenkään vaikeaa tai raskasta, mutta varsinkin tuo teipien kiinnittäminen oli aikaa vievää ja hankalaa puuhaa sen takia, että homma oli käytännössä pakko tehdä ilman hanskoja, ja liimalla oli ikävä taipumus tarttua sormiin kiinni. Suunnilleen kolmen ikkunan jälkeen alkoi sormenpäät jo olla aika tahmeita, ja yleensä 4-5 ikkunan välein oli pakko käydä pesemässä käsiä, mikä on hieman haastavaa kun on vain kylmää vettä käytössä. Onneksi isältäni löytyi hyvää liuotinainetta käsien pesuun, millä liimat lähti hyvin irti sormista.

Mutta nyt on ikkunoiden teipit seinässä kiinni. Uretaanien siivoukseen meni vähän yli pari tuntia kun oli kolme tekijää, ja teippaukset tehtiin isän kanssa kahdestaan, ja niihin meni n. 6 tuntia. Kun kaikki ikkunat oli tehty, kävin vielä ne uudestaan läpi, ja paikkasin läpivienteihin tarkoitetulla tiivistysteipilla ikkunateippien saumoja ja reikiä. Parissa kohtaa uretaani oli sen verran tiukassa teipissä kiinni, että teipin pintä oli rikkoutunut uretaania irroitettaessa.

Samalla kertaa aloitin myös katon läpi menevien IV putkien tiivistyksen. Reiät on putkien ympäriltä tukittu uretaanilla, mutta ilmatiiveyden takaamiseksi nuo pitää vielä teipata. Eli taas kerran ensin leikattiin ylipursunneet uretaanit pois, ja sitten teipillä putket kattorakenteeseen kiinni. Tämä oli suht nopeaa ja helppoa homma. Tosin siten hankalaa, että katossa on paljon sahanpurua joka lähtee heti lentoon kun lähellä käy, ja se osaa tietysti hakeutua suoraan silmiin...

No, taas kerran saatiin työviikonloppu tehtyä. IV-putkista jäi vielä kaksi tekemättä, mutta noilla ei ole kiire, eli ehtii myöhemminkin :) Alla vielä kuvat lopputuloksista.




Alkavalla viikolla pitäisi nyt sitten löytää rappari tekemään seinien tasoitetyöt. Olisi pitänyt tämä tekijä etsiä jo viikko sitten, mutta eipä sitä taas muistanut kun piti stressata lattiavaluja...

maanantai 18. tammikuuta 2010

Valupäivä

Tänään oli tontilla valupäivä. Lattiavalun tekijät saapuivat tontille jo ennen kahdeksaa tarkastamaan paikat, ja pumppuauto ajoi pihaan kasilta. Betonia saatiin hieman myöhemmin, ja homma pääsi käyntiin. Kaksi kertaa tuotiin vielä lisää betonia, ja yhteensä n. 15 kuutiota tavaraa meni. Aikaa meni n. 2,5 tuntia.

Samalla kertaa valettiin myös talousrakennuksen päätykolmiot. Sama betoni ei tosin ulos kelvannut, mutta uutta tavaraa tuli heti kun lattiavalubetonit oli saatu autosta ulos. Vähän taas ylimääräistä betonia piti pumpata maahan, onneksi meillä on vielä hyviä paikkoja mihin täyttö"maata" on hyvä tunkea :)

Lattiavalumiehet jatkoivat työtä vielä iltapäivällä hiomalla lattiapintaa sileäksi, ja nyt on kaikki lattiat sitten tehty. Tätä kirjoitettaessa lattiat ovat varmaan jo kuivuneet sen verran, että päällä voisi kävellä. Isäni menee aamulla tontille peittelemään lattiat muoveilla. Näin pitää tehdä, ettei laatta ala kuivumaan liian nopeasti. Muovit pidetään päällä viikon verran, jonka jälkeen lattia pitäisi hioa hiomakoneella. Sitten voidaankin jo melkein pistää lattialämmitykseen kiinni tilapäinen lämmitin, ja sisähommat pääsevät jatkumaan.

Tontilla jatkuu talousrakennuksen katon rakennus. Sisälle haetaan parhaillaan sisähommille tekijöitä, ja sähkö- ja putkimies tulevat jatkamaan omia hommiaan. Eipä talosta sitten puutukaan enää kuin seinien tasoitus ja maalaus (tai muu pinnoitus), sisäkatot (ml. alaslaskut), muut pinnoitukset ja kalusteet. Eli melkein valmis :D

lauantai 16. tammikuuta 2010

Talousrakennuksen katto

Samalla kun sisällä on tehty lattiavalun valmisteluja, on ulkopuolella rakenettu talousrakennuksen kattoa. Kattotuolit nostettiin paikoilleen  jo viime viikolla, ja tällä viikolla on tehty myös päätykolmiot (harkoista). Alla pari kuvaa talousrakennuksesta.

Lattiavalujen valmistelut, osa 3

Nyt on sitten talo valmiina lattivaluja varten. Isäni oli viikon aikana urakoinut ja tehnyt raudoitustyöt valmiiksi, ja keskiviikkona kävi putkimies laittamassa lattialämmitysputket alakertaan. Vaikka passiivitalo ei teoriassa lämmitystä kaipaa, laitetaan meille kuitenkin putket kaikkialle alakertaan, ja yläkerran vessaan. Alakerrassa tulee olemaan kivilattiapintaa, joka tarvitsee pienen mukavuuslämmön (kuten yläkerran vessakin), ja muualle alakertaan laitetaan putket varmuuden vuoksi. Ei niitä tosiaan pitäisi tarvita, mutta ovat siellä jos tulee kylmä talvi ja alkaa tulla talossa kylmä. Yläkertaan ei putkia tule tosiaan kuin vessaan. Luotan siihen, että lämpö nousee ylöspäin :)

Raudoitusten lisäksi viime viikonloppuna jäi tekemättä vielä korotuspalojen laitot verkon alle, ja loppusiivous. Isäni oli näitäkin hoitanut osin jo tehnyt viikon aikana, joten tänään ei nyt sitten mennyt kuin nelisen tuntia tontilla, ja kaikki hommat oli tehty. Eli laitoimme korokepalat verkkojen alle, ja siivosimme kaiken mahdollisen ulos talosta, sekä virittelimme sähköjohdot sopiviin paikkoihin, jotta saa taloon valoa valun ajaksi. Betoniauto ja lattiavalun tekijä on tilattu maanantaiaamuksi. Sitten vaan toivotaan, että kaikki valmistelutyöt on tehty kuten pitääkin.

Alla pari kuvaa talosta. Ensimmäisenä kuva yläkerrasta  makuuhuoneesta (mistä osan 1 kuvat olivat), sekä kuva alakerran aulasta, jossa näkyy lattialämmitysputkia ja jakotukki.

sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Lattiavalujen valmistelut, osa 2

Viikonloppu meni hyvin pitkälti tontilla töitä tehden. Eikä riittänyt yksi viikonloppu, kuten pahoin pelkäsin. Jos aiot tehdä omassa talossa lattiavalujen valmistelutyöt itse, kannattaa lukea nämä blogimerkinnät tarkasti, niin vältät samat virheet :)

Styroksien laitto oli suht helppoa hommaa. Isot tilat menivät nopeasti, kun vaan tiputteli levyjä paikalleen. Seiniä lähestyttäessä joutui levyjä pilkkomaan, muttta selkeät huoneet olivat helppoja palapelejä. Lattialle laitetut sähköputket eivät hirveästi menoa haitanneet, ne pystyi helposti nostelemaan pois tieltä. Mutta paha ongelma olivat vesiputket. Vesiputkia ei voinut jättää styroksin päälle, vaan ne piti upottaa siihen. Eli leikata palat pois putkien kohdalta. Toki tämä olisi ollut helpompi tehdä niin päin, että ensin styroksit ja sitten vasta putket, mutta kun aikataulullisesti tämä ei ollut muka mahdollista, niin nyt piti tehdä moninkertainen työmäärä styroksien sovittamisessa lattiaan kiinnitettyjen putkien ympärille. Eli:

OPPI 1: Ensin styroksit lattialle, sitten vasta päästetään LVI ja sähköasentajat omia putkia laittamaan.

Styroksien päälle piti sitten levittää teräsverkot. Näissä haastetta toi niiden iso koko: 2,35x5 metriä. Onneksi meillä oli perjantai-iltana kolmas mies mukana töissä, koska muuten verkkojen sisäänkanto olisi ollut täysin mahdotonta. Kahteen mieheen verkkojen kantaminen oviaukosta, josta ne juuri ja juuri mahtuivat kulmasta kulmaan läpi ei olisi onnistunut. Lauantaina meitä sitten oli vain kaksi, ja hankalaksi homma sitten menikin. Verkot mahtuivat juuri ja juuri porrasaukosta, mutta suurempi ongelma oli saada ne huoneisiin. Ensin yritimme suorana (ei kannata yrittää), ja sitten tajusimme kokeilla taivuttaa verkon U-muotoon, ja kantaa sitten ovesta sisään. Tämä ei tosin ollut helppoa sekään, koska verkko pullistui pahasti keskeltä, ja nappasi tietysti oviaukosta kiinni koko ajan. Sunnuntaiaamuna oli taas onneksi hetken aikaa kolmas henkilö apuna, ja tämä helpotti hommaa suunnattomasti.

OPPI 2: Teräsverkkojen liikuttelussa mielellään vähintään kolme henkilöä.

Koko viikonlopun ajan tuskaa aiheutti myös se, että sisällä oli pirusti tavaraa jonka ei olisi pitänyt siellä olla. Osa syy tästä menee urakoitsijalle jolle mielestäni selvästi annoin viestin, että sisältä pitäisi siivota ylimääräiset tavarat ulos ennen viikonloppua. Näin ei kuitenkaan ollut tapahtunut, ja tavaroiden siirtelyyn tuhlaantui aivan liikaa aikaa. Verkkojakin jouduttiin siirtelemään pariin kertaan pois tieltä huonon suunnittelun takia. Ulkona ollut -20 asteen kylmyys aiheutti toki tässäkin ongelmia, koska verkkoja ei pystynyt oikein ulkona paloittelemaan, vaan totesimme parhaaksi kantaa ne perjantaina sisälle lämpenemään. Eli tämäkin homma olisi ollut helpompaa kesällä...

OPPI 3: Ylimääräiset tavarat pois talosta ennen verkkojen sisäänkantoa. Ja jos verkot pitää varastoida sisällä, pitää niiden paikka oikeasti miettiä siten, että ne saavat olla samassa paikassa loppuun asti.

Viime viikolla oli muka niin kiire, ettei iltaisin ehtinyt tontille töihin. Nyt se sitten kostautui ylimääräisenä työnä, ja siitä ja miehistön vähyydestä johtuen täytyy siirtää valut viikonlopun yli, jotta ensi viikonloppuna saisi hommat tehtyä loppuun. Ja viikolla pitää ainakin pari iltaa käyttää tontilla...

OPPI 4: Varaa hommaan riittävästi aikaa ja/tai työvoimaa. 3-4 miestä voisi hoitaa homman kolmessa työpäivässä. Ekana solumuovikaistat ja styroksit, välissä LVI ja sähkötyöt, ja sitten viikonloppu raudoituksiin.

Lopuksi vielä yksi tilannekuva yläkerran aulasta. Verkon alla kulkee sähköputkia, ja kuvassa näkyy myös porrasaukkoa vasten tehty valumuotti.

keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Lattiavalujen valmistelut, osa 1

Aloitimme tänään isäni kanssa talossa lattiavalujen valmistelut. Tämä homma on nyt ensimmäinen isompi homma mitä pääsin talossa tekemään, ja tähän varmaan saa kolmisen täyttä työpäivää käytettyä. Tai ainakin sunnuntaina homma pitäisi saada suunnilleen valmiiksi, jotta maanantaina putkimies pääsee laittamaan lattialämmitys putket. Tämä homma oli myös sellainen, mikä on helppo itse tehdä.

Eli seuraavat asiat pitäisi nyt saada tehtyä: Seinään viiva kertomaan lattian korkeuden, jokaista seinää vasten solumuovikaista, lattialle eristelevyt ja päälle teräsverkko. Ja käsiteltävää pinta-alaa n. 195 m2. Helppo homma, toivottavasti :)

Tänään homma siis alkoi. Ensin piirtelimme seinään viiva, mikä onnistui yllättävän helposti laser-korkeusmittarin avulla, mikä piirsi seinään selkeän ja tasaisen viivan, mitä myöten oli helppo viivaa vetää. Toki ensin piti löytää viivalle oikea korkeus, eli metri tulevasta lattiasta. Kun vauhtiin päästiin, niin tämä homma sujui suht nopeasti.

Solumuovikaista kiinnitetään seiniin Sikafleksillä (liimaa), ja se vaatiikin jo hieman enemmän työtä. n. 55 metriä saimme jo solumuovia kiinnitettyä, ja n. 140 metriä pitäisi vielä tehdä (olettaen, että matkat on mitattu oikein). Alla kuva makuuhuoneestamme sen jälkeen kun solumuovi oli paikallaan.


Solumuovin jälkeen lattialle laitetaan eristelevy, meidän tapauksessa 25 mm paksu EPS-levy. Tämä onkin sitten aika moista palapelin kasaamista, koska aina pitää huoneen loppupuolella leikata levyistä pienempiä paloja. Edes tasan levyn pituudella jaollinen huone ei onnistunut ilman leikkausta, koska solumuovi on 5 mm leveä, eli sentti lähti huoneesta pois tuossa kohtaa, ja styroksi ei painunut kasaan senkään vertaa...

Kuvissa näkyvä punainen viiva on siis korkoviiva, eli viivan pitäisi kertoa lattiavalun tekijälle missä korkeudessa on metri lattiapintaan. Kolme huonetta on nyt tässä tilassa, ja lauantaina viimeistään homma jatkuu täysillä. Seuraavaksi tuohon styroksin päälle pitäisi sitten asetella teräsverkko, minkä kanssa hankalin pulma voi olla verkon palojen sisään kantaminen, koska verkot ovat 2,35x5 metrin paloja, joiden ovista sisään saaminen voi olla haasteellista... No niitä pitää paloitella kuitenkin ulkona ennen sisään kantoa, koska huoneissa tarvitaan kuitenkin eri kokoisia paloja. Siinäpä taas palapeliä ratkottavaksi...

tiistai 5. tammikuuta 2010

Tammikuun aloitus

Talon kaikki väliseinät ovat nyt valmiit. Viimeinen seinänpätkä nousi eilisen aikana, ja nyt Lujan urakkaporukka siirtyy taas ulkohommiin. Seuraavana heillä on vuorossa talousrakennuksen katto.

Talossa alkaa seuraavana lattiavalujen valmistelu. Tänään pitäisi tulla rautakaupasta kuorma eristeitä, valuverkkoja ja muita tarvikkeita. Huomenna olisi sitten tarkoitus mennä tontille töihin isäni kanssa, levittelemään eristeitä ja muita. Ja homma jatkuu varmaan viikonloppuna. Lattiavalun tekijä on alustavasti tilattu ensi viikon perjantaille, toivon mukaan siihen mennessä on verkot paikallaan, ja sähkö- ja vesiputket asennettu.