tiistai 7. joulukuuta 2010

Millä passiivitalo lämpenee?

Millä passiivitalo lämpenee? Tätä kysymystä olen nyt tässä pohtinut samalla kun olen miettinyt millä tähän meidän passiivitaloon saisi sitä lämpöä myös yläkertaan paremmin. Passiivitalo -määritelmän mukaan talon pitäisi lämmetä pääasiassa ihmisten ja sähkölaitteiden tuottamalla hukkalämmöllä. Mutta mitenkäs on kun kaikki valot ja sähkölaitteet ovat parasta A-luokkaa?

Meillä taitaa talossa olla tasan kaksi hehkulamppua, ja ehkä kolme halogeenilamppua (joista yksi saunan kuituvalo ja toinen liesituuletin). Kaikki muu on LEDejä ja loisteputkia. Ne eivät taloa hirveästi lämmitä. Kylmälaitteet on sijoiteltu optimaalisesti, ja ne ovat uusia ja energiatehokkaita. Eli eivät paljoa lämmitä. Tietokoneistakaan ei saa lämpöä hirveästi, kannettavia ja yksi suht vähän sähköä syövä pöytäkone. Ja eivät nekään ole päällä hirväen montaa tuntia päivässä. Vanha putkitelkkari nyt varmaan jotain lämpöä tekee, mutta eipä sitäkään katsota montaa tuntia päivässä. Eli aika vähän meillä varmaan sitä hukkalämpöä muodostuu muusta kuin ihmisistä.

Meidän talon ilmanvaihto on tosiaan suunniteltu sen verran päin p:tä, että sillä lämpö ei kunnolla leviä. Yläkerran huoneissa neljä tuloventtiiliä viidestä on huoneen oven vieressä, eli lämpö puhalletaan suunnilleen suoraan aulaan. Eli vaikka putkesta tulisikin huomattavasti lämpimämpää ilmaa, ei se hirveän hyvin varmaan koko huonetta lämmittäisi. Varsinkin jos talo on alipaineinen, ja ilmanvaihto vetää vielä ikkunoiden kautta kylmää ilmaa taloon. Vaikka ikkunat ovatkin markkinoiden tiiveimmät ja karmit teipattu umpeen, vuotaa sieltä kuitenkin enemmän ilmaa kuin betoniseinästä. Olen nyt viikon verran yrittänyt saada ilmanvaihtoa toimimaan paremmin. Jotenkin tuntuu, että tuossa rappusaukossa on joku ihme ilmapatja, joka estää lämmön nousun siitä yläkertaan. Alakerrassa takan edessä (eli portaissa) saattaa lämpömittari näyttää 25°C kun takka on juuri lämmitetty ja luukut avattu, mutta kaksi metriä korkeammalla mittari näyttää 19,5°C. Miksi ihmeeessä perusfysiikka (lämmin ilma nousee ylöspäin) ei meidän talossa toimi?

Kokeilin tuossa yksi ilta sammuttaa ilmanvaihdon, ja katsoa miten lämpö leviäisi jos IV-kone ei sitä häiritsisi. Kahden tunnin testijakson aikana ei nyt toki ihmeitä tapahtunut, mutta jotain tuokin auttoi. Tavallista suurempaa lämmön nousua nimittäin oli havaittavissa. Suurin nousu tapahtui työhuoneeni ikkunalaudalla. Ikkunalaudalla sisäpuolella oleva lämpömittari näytti ennen IV-koneen sammutusta noin asteen vähemmän kuin huoneen toisessa nurkassa oleva mittari. Kun ilmanvaihto oli ollut hetken sammutettuna, nousi lukema samaksi. Tosin IV-konetta ei pakkasilla uskalla hirveän pitkäksi aikaa sammuttaa, ettei se pääse jäätymään (vesipatterikone kuitenkin).  Mutta selkeästi ilman alipainetta lämpö leviäisi huomattavasti paremmin myös huoneen ulkoseinille. Sen jälkeen olenkin yrittänyt saavuttaa samaa tulosta hakemalla IV-konetta säätämällä taloon ylipainetta, mutta vielä en ole siinä kunnolla onnistunut...

Säätöä, säätöä, säätöä. Näillä n. -5°C pakkasilla yläkerrassa on suunnilleen +19°C. Mikä on itseasiassa ainakin minun mielestäni ihan mukava. Ei tee yhtään mieli vetää villasukkia jalkaan tms. Mutta toisaalta 2 v. tyttömme huoneessa on yöllä +18°C, mikä voi olla jo vähän liian vähän. Tuo huone on jostain syystä muita kylmempi, vaikka on etelä-länsi nurkassa ja alla on ihan lämmintä tilaa, samoin kun muuallakin. Pahoin vaan pelkään, että kun ilmat tästä taas kylmenevät, alkavat lämpötilat sisällä putoamaan...

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaisiko koittaa jollakin tuulettimella siirtää ilmaa? Ja jos toimii niin portaikkoon sitten semmoinen kattovipperä.

Joku tälläinen...saisi tietty olla suuntaa vaihtava: http://www.ostokset.fi/pd/97d6a6eb/

Anonyymi kirjoitti...

Mistä takan korvausilma otetaan? Jos takka imee korvausilmansa yläkerrasta niin eipä se lämpö sinne juuri taida siirtyä ainakaan ilmavirran mukana.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Takka on alakerrassa, ja varmaan siitä vierestä sitä ilmaa vetää. Mutta tuleeko se ilma siihen sitten alakerran tuloilmaventtiileistä, vai vetääkö takka sitä yläkerrasta portaikosta on hyvä kysymys. Pitäisi varmaan hankkia jotain IV-testisavuja tms. niin voisi näitä ilmavirtauksia "nähdä".

Tuuletin portaikkoon on kyllä hyvä ajatus. Tosin tiedä sitten miten hyvin se voisi voittaa koneellisen ilmanvaihdon imun jos sellainen tuossa käy...

Arto Määttä kirjoitti...

Meille on suositeltu kahdeltakin suunnalta sitä, että passiivitaloon ei kannata pistää samanlaista alipainetta kuin normitaloon. Ylipaineiseksi en kuitenkaan uskaltaisi laittaa. Jos ikkunoiden karmeista vuotaa ilmaa, niin ylipainehan ajaa sinne kosteutta, joka voi tiivistyä väärään paikkaan.

Onko teillä yläkerrassa imuja ollenkaan? Kuinka paljon tuuletin voi auttaa, koska makuuhuoneissa joka tapauksessa on vain tulo? Eikös niissä ole aina ylipaine muuhun taloon nähden?

Tapani Värjölä kirjoitti...

Moi Arto. Ikkunat ovat tosiaan meillä ainoa rakenneosa, joka voisi kosteudesta kärsiä. Täytyy tuota tarkkailla. Mutta en ole kyllä yrityksistä huolimatta onnistunut kunnollista ylipainetta taloon tekemään...

Meillä on yläkerrassa kahdessa huoneessa viidestä myös poistot. Eli tosiaan hankalaa se lämmön levittäminen niihin voi olla.

Anonyymi kirjoitti...

Millaiset tuloilmaventtiilit? Aikaisemmin "mainostamani" RIL-249 kertoo että ilmanvaihtolämmityksessä tulisi käyttää sellaisia tuloventtiilejä joiden "heittopituus" on tarpeeksi pitkä, jolloin lämpö leviää tasaisesti koko huoneeseen. Erikseen mainitaan että "tavalliset" venttiilit eivät sovellu. Suosittelen kyllä kaikille passiivi- tai matalaenergiataloista kiinnostuneille tuota kirjaa, tietoa ilman pahinta myyntimiesten hypetystä.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Ihan tavalliset venttiilit. Kuten todettu, LVI-suunnitelijamme ei osannut suunnitella ilmanvaihtoa oikein passiivitalo-tarpeisiin, enkä silloin ymmärtänyt asioita niin hyvin että olisin osannut suunnitelmia kyseenalaistaa...

Anonyymi kirjoitti...

"Tuuletin portaikkoon on kyllä hyvä ajatus. Tosin tiedä sitten miten hyvin se voisi voittaa koneellisen ilmanvaihdon imun jos sellainen tuossa käy..."

Puhutaan eri virtausnopeuksista, tuuletin kyllä pääsee niskan päälle. Toisaalta tässä talossa on jo alunperin epäonnistunut lämmitysjärjestelmä, jossa kurmuutetaan VILPpiä epädullisella tavalla, joten se portaikon puhallin kannattaisi vaihtaa suoraan ILP:piin.

Tai korvata se VILPpillä toteutettu IV-koneen patteri suoraan sähkövastuksella. Jos se on kerran passiivitalo niin ei sitä sähköä pitäisi paljoakaan mennä. VILP nyt ainakin hajoaa parissa vuodessa kun joutuu kokoajan toimimaan maksimipaineilla.

Tai sitten sitä IV-koneen vesipatteriksi pitää vain vaihtaa joku kommersiaali tyypinen ISO kanavapatteri, jolla menoveden lämpö saadaan alle 35 asteeseen.

Sähköäkin menisi kokonaisuudessaan lämmitykseen tod.näk. vähemmän

Anonyymi kirjoitti...

Ei muutaku aurinkopaneelit seiniin ja katolle + laitteet suhisemaan. tietokoneet ja kasvivalot tuottaa huolella lämpöä

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.