perjantai 3. joulukuuta 2010

Lämpenee :)

Keskiviikkona LVI-urakoitsijamme kävi meillä virittämässä ilmanvaihtoa parempaan suuntaan. IV-kanavia eristettiin, jotta lämpö pääsisi ullakolta alas, ja koko talon ilmanvaihto säädettiin uusiksi. Uudelleensäädön tavoitteena oli saada ilma virtaamaan alakerrasta yläkertaan, jotta lämpö leviäisi talossa paremmin. Samalla pyrittiin myös pienentämään talossa vallitsevaa alipainetta lähemmäs nollatilaa.

Mitään välitöntä ilmanstonmuutosta ei tietenkään tapahtunut, mutta en toki sellaista odottanutkaan. Talon sisärakenteet ovat päässet pahasti viilenemään (17-18 asteeseen) joten aika paljon on betonimassaa joka pitäisi saada uudelleen lämpenemään. Tätä onneksi auttaa pakkasten lievä hellittäminen. Aamulla ulkona oli enää -8°C pakkasta ja pari päivää meni -2- -5 asteessa. Lämpöpumppukin näyttää pitäneen tästä muutoksesta, ja kattila lämpenee huomattavasti paremmin :)

Yläkerran huonelämpötiloihin on saatu nyt tässä parin päivän aikana reilun asteen nousu, ja selkeästi takan lämpö nousee paremmin yläkerran aulaan. Nyt täytyy vaan toivoa, että kovia pakkasia ei ihan heti tule uudestaan, jotta saataisiin talon runko lämpenemään. Ullakolla lämpötila on edelleen +17, mutta IV-putkista tulee jo asteen lämpimämpää ilmaa. Nyt luultavasti suurin viilennys tapahtuu huoneiden puolella, jossa ollaan kuitenkin edelleen n. +19 asteessa.

Ehkä tästä talvesta vielä selvitään ilmaan sähköpattereiden hankimista joka huoneeseen :)

6 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Hyvä juttu, että lämmityksen kanssa alatte pääsemään "sopuun" :)

Heikki kirjoitti...

Jos jää pienestä kiinni niin kannattaa varmaan harkita sähkövastuksien laittamista jokaisen huoneen tuloilmaventtiiliin. Silloin siis sähköllä hoidettaisiin vaan lämmityksen huonekohtainen hienosäätö. Muistan lukeneeni, että Saksassa tekevät tuota passiivitaloissa. Silloin ei huku lämpö väärään paikkaan kanavistossa. Sitten vaan joka huoneeseen termostaatti niin voi määritellä huonekohtaiset lämpötilat. Tuohon vielä KNX kiinni niin saa vielä motivaatiota värkkäämiseen ;)

Anonyymi kirjoitti...

Enempää ilmanvaihdosta ja lämmityslaitteistoista tietämättä, vinkkinä heitän tuollaisen vaihtoehdon: http://www.enervent.fi/documents.asp?menuid=20400&langid=1&countryid=100

Laittaisin yhden sähköisen kanavapatterin yläkerran ilmanvaihtoon, jolloin sinne saadaan tarvittaessa lisälämpöä ilma/vesilämpöpumpusta riippumatta.

Näkemykseni mukaan tuo IVLP on Suomen talveen ja Passiivitaloon turha laite, koska silloin kun sitä lämpöä todella tarvis, niin sitä ei sieltä saa. Järkevä ja toimiva ratkaisu Pasiivitalon lämmitykseen näyttää olevan tulisijasta+ aurinkokeräimistä lämmitysveteen lämpöä ottavat ratkaisut.

Itse säätäisin talon n. tasapaineiseksi, siten ettei vaipan reijistä tulee hallitsemattomasti ilmaa siälle. 0.3 ilmanvuotolukuhan tarkoitta sitä että talonne vuotokohdista voitaisiin imeä melkein koko lainmukainen Poisto- tai korvausilma sisälle.(0.5 rakennusmääräys) Ylipainetta kuitenkin välttäisin, koska silloin lämmin(kostea) ilma tiivistyy kylmiin pintoihin ja aiheuttaa taatusti pitkällä ajalla vahinkoa (esim. ikkunoihin).

Yläkerta kuitenkin hieman ylipaineinen jottei se takan lämpö pääse hallitsemattomasti sinne ylös. (Se kuitenkin johtuu sinne jo rakenteidenkin läpi)

Tapani Värjölä kirjoitti...

Jos ei nyt näillä IV säädöillä selvitä kovemmista pakkasista, niin täytyy ilmanvaihdolla lämmitys unohtaa, tuo ei vaan ole suunniteltu oikein siihen, eikä tuollaisista lämmittimistä varmaan paljoa apua olisi. Aurinkokeräimistä tuskin on talvella paljoa hyötyä, ja takkalämmitykset totesin turhan kalliiksi ja hyötysuhteelta huonoksi. Savumaxin piippuvaraaja asennettuna oli 18000 €, kun nyt IVLP+varaaja oli n. 10000 €.

Täytyypä tässä taas kirjoitella blogiin, kun saa ajatukset kasaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Jos teillä kuitenkin on tarve nostaa lämpötilaa muutamilla asteilla, niin kyllä tuollainen Weabin 1800 w kanavapatteri homman hoitaa loistavasti. Investointi on muutaman satasen ja lämpöhuolet pois.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Täytyy pitää tuokin vaihtoehto mielessä, jos ei tuon isompi investointi ole :)

Lähetä kommentti