perjantai 26. marraskuuta 2010

IVLP teho loppui

Tänä aamuna ulkona oli meillä -13°C pakkasta. Menin heti mielenkiinnosta katsomaan miten lämpöpumppu (CTC EcoAir) on tuosta selvinnyt, ja eihän se ollutkaan. Lämpöpumpun ulkoyksikkö kyllä pyöri, mutta ei tuntunut saavan kattilaa lämmitetyä yli 36 asteiseksi (tavoitelämpö 50°C). Lämminvesivaraajassamme (CTC EcoEl) on sähkövastukset ylhäällä ja alhaalla, ja alaosaa lämmittää pääasiassa lämpöpumppu. Mutta tosiaan pumpun tehot eivät riittäneet, joten yläosan sähkövastus oli napsahtanut päälle.

Koska totesin, että lämpöpumpusta ei ollut enää mitään hyötyä, muutin sen pakkasrajaa -15 asteesta -12 asteeseen (ulkona pumpulla oli -13). Pumppu sammui, ja myös varaajan alaosan sähkövastus meni päälle. Eli näillä pakkasilla meillä on sitten sähkölämmitys talossa.

Tuon laitteen käyttölogiikassa on muuten pieni pakkasen mentävä aukko. Se nimittäin tulkitsee pakkasrajan vähän liian tiukasti. Lämpöpumpun ulkoyksikköhän viilentää ilmaa sen edessä, ja tämä aiheutti seuraavan mielenkiintoisen ilmiön:
1. Lämpötila ulkona -13, kompressori estetty, alempi sähkövastus lämmittää.
2. Lämpötila nousee -12, kompressori käynnistyy, sähkövastus pois.
3. Kompressori viilentää ilman -13 asteeseen. Kompressorin pakkasraja => 1.

Ja tässä kierrossa ei montaa minuuttia mennyt. Ei ollut valitettavasi aikaa jäädä enempää laitetta säätämään kun piti töihin lähteä.  Onneksi tuo ylempi sähkövastus ainakin toimii, joten ei pitäisi lämpimän veden loppua talosta.

2 kommenttia:

Heikki kirjoitti...

Eikös se pakkasraja kuitenkin kannattaisi pitää ainakin siellä -15 asteessa? Katselin tuosta teknisiä tietoja tietoja ja kyllä silloinkin päästään 1,9 hyötysuhteeseen kun lämmitetään vesi 45 asteeseen. Onhan 1,9 hyötysuhde merkittävästi parempi kuin suora sähkö...

Alle -15 asteen en löytänyt speksejä, mutta eiköhän sieltä vielä jotain irtoa vieläkin kylmemmällä. Ei sitä kompressorin käyttöä kannata pelätä kun se on kerran ostettu.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Niinhän sen pitäisikin toimia... En tiedä tuliko tuohon vehkeeseen joku vika kun ei nyt -10°C pakkasessakaan saa lämpöä tuotettua kunnolla. Hyvin on kuitenkin jo monta viikkoa mennyt näissä asteissa...

Lähetä kommentti