sunnuntai 1. elokuuta 2010

Päivän vinkki: Ilmanvaihdon esiviilennys/-lämmitys

Vinkkiviikon päätteeksi vielä vähän teoreettisempi vinkki. Kun talo on valmis sitä alkaa miettimään tai kuulee kaikenlaisia hyviä ideoita mitä olisi voinut kokeilla. Joko itse keksii, tai sitten kuulee putkimieheltä tms. tai kaverilta jonkun jutun mikä kuulostaa hirveän hienolta, mutta jota ei enää omassa talossa pysty hyödyntämään. Yksi asia mitä olisi voinut miettiä, on miten ilmanvaihtokoneelle saisi kylmempää ilmaa kesähelteellä. Kivitalon ominaisuuksiin pitäisi kuulua kesällä viileys kun sitä varaavaa massaa riittää, mutta kun ilmanvaihtokone puskee sisälle 28 asteista ilmaa, niin eipä siinä paljoa kylmät seinät auta. Toki puutalo varmaan enemmän lämpenee, mutta sellaista mukavaa 22-24 asteen sisälämpötilaa ei näillä helteillä saa pysymään talon sisällä millään, ilman apuvälineitä.

Tämän kesän helleputki pisti heti miettimään olisiko sittenkin pitänyt investoida ilmanvaihdon jäähdytykseen. Pahimman helleputken aikana, kun ulkona oli yölläkin +24 nousi talossamme lämpötila pahimmillaan n. 27 asteeseen. Hikihän siinä tulee, varsinkin kun kokoajan piti tehdä jotain raksahommaa sisällä tai ulkona. Lisäksi kuivuva betoni puskee sisälle kosteutta, mikä ei yhtään auta asiaa.

No, miten sitä viileää ilmaa sitten saisi sisälle. No rahalla tietysti kun hankkisi IV-koneeseen viilennystä, mutta olisiko voinut kokeilla jotain muuta. No olisihan sitä. Maalämpöpumput ja ilmalämpöpumput tarjoavat sivutuotteena ilman viilennystä, mutta sellaisia ei meillä ole. Meidän talossamme on tuulettuva alapohja, joka ei kesäkuumallakaan pahemmin lämpene. Putkimiehen kanssa tuosta yksi päivä juteltiin, ja mietittiin olisiko sen IV-sisääntuloputken voinut pistää pyörimään pari mutkaa kellarin puolella. No olisihan sen. Olisiko siitä jotain hyötyä? Mahdollisesti.

Tämä on nyt yksi tällainen idea minkä toimivuudesta ei ole mitään takuita, mutta teoriassa kuulostaa hyvältä. Kylmän alapohjan hyödyntäminen kesällä viilentämisessä, ja talvella lämmittämisessä (siellä on kuitenkin lämpimämpi kuin ulkona), kuulostaisi oikein järkevältä. Tosin meidän talossamme haastena on se, että IV-kone on ullakolla ja putket pitäisi vetää n. 7 metriä ylöspäin talon läpi lämpimässä tilassa. Eli tuloputki olisi pitänyt lämpöeristää, ja olisihan sitä putkea mennyt aika paljon enemmän kun nyt IV-koneen tuloilmaputki on n. 2 metriä pitkä. Ja talvella  liian alhaalla oleva tuloilmaventtiili voisi jäädä lumihankeen, eli sitä pitäisi vahtia tarkemmin. Eli hankala saada toteutuskelpoiseksi, mutta hyvältä kuulostava idea kuitenkin :)

Mutta jos joku haluaa kokeilla tätä omassa talossaan, niin tässä ilmainen vinkki hyödynnettävksi. (Kannattaa nyt kuitenkin jutella ainakin putkimiehen kanssa ennen kokeilua. Minua on turha syyttää jos tulee ongelmia tai homma epäonnistuu pahasti...) Jos joku on jo kokeilut tällaista, niin mieluusti kuulisin miten on toiminut :)

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

tulee tuosta vaan mieleen se, että siellä alapohjan ilmatilassa pakkaa olemaan kaikenlaista mikrobia ilmassa jota en sisätilaan johtaisi, on se ilma sitten viileämpää tai ei...Johtaa helposti sisäilmaongelmaan jollaista ei kukaan kotiinsa kaipaa

Tapani Värjölä kirjoitti...

Ajatus ei ollutkaan ottaa tuloilmaa alapohjasta, vaan ulkoa, mutta kierrättää tuloilmaputki alapohjan kautta. Metalliputki tasaa tehokkaasti lämpötilaeroja, jolloin IV-koneelle tuleva ilma olisi aina "sopivampaa" kuin raaka ulkoilma.

Arto Määttä kirjoitti...

Eikös ne Saksassa tee paljon sitä, että maahan upotetaan putket, joiden kautta ilma otetaan sisälle. Routarajan alapuolella lämpötila on kyseisen paikan vuoden keskilämpötila, joten toimisi se Suomessakin. Me olemme ajatelleet omaan taloomme maapiiriä, jossa kiertää neste, jolla tulevaa ilmaa jäähdytetään tai lämmitetään.

Tosin projektimme on vielä niin alussa, että suunnitelmilla on aikaa muuttua moneen kertaan :)

JL kirjoitti...

Meilläkin arkkitehti ideoi että maan alle voisi viritellä jonkinsortin putkiston nimenomaan tuota tuloilman viilennystä varten.

Talomme tulee rinteeseen jota täytyy vielä ylärinteen puolelta täyttää useampi metri, joten putkien/letkujen piilottaminen sinne olisi helppoa.

TM Rakennusmaailma -lehdessä oli muistaakseni juttu jostain saksalaisesta ratkaisusta jossa tuloilmaputki oli jotain spesiaalimateriaalia ja kulki 50 metriä maan alla ennen taloon tuloa. Siinäkin jutussa tosin mainittiin juuri nuo mikrobit jne joita koitettiin sillä erikoisputkella torjua.

Paras ratkaisu ainakin omasta mielestä olisi juuri sellainen eriytetty järjestelmä jossa viilennys hoidettaisiin erikseen ja ilma tulisi muuten normaalisti taloon.

Virva kirjoitti...

Meillähän on tuo tuloilman viilennys/lämmitysputki maanalla (n.200metriä). Glykoliseos kiertää ko. putkessa ja iv-koneen lisälaitteella saa työnnettyä kesällä kylmää ilmaa eristettyjen putkistojen kautta koko taloon. Näyttäisi olevan iv-koneessa myös kesätoiminto, jolla saa ohitettua lämmöntalteenoton.

Rake kirjoitti...

Maaputkisto jossa on lämmönvaihdin on aivan ehdoton passiivitalossa koska talo ei todellakaan hukkaa lämpöä vaan ylilämpeneminen on se ongelma. Eihän se ole mahdotonta tehdä jälkiasennuksena ilmastointikoneen muodossa mutta kyllä siinä passiivi ajatus kärsii kummasti. Todella hienosti toteutetut sivut, teillä on hienosti dokumentoitu tapahtumia ja oikeastaan kiinnostaisikin lukea vähän teidän kulutuslukemia sähkön suhteen? Ristiriitaisia ratkaisuja talossa on paljon mutta ne menevät kyllä huonojen suunnittelijoiden piikkiin jotka eivät ilmeisesti ole koskaan ennen olleet passiivitaloa rakentamassa/suunnittelemassa.

Tapani Värjölä kirjoitti...

Moi Rake. Kiitos kommenteista. Sähkönkulutus on seurannassa, ja kirjoittelen siitä sitten kun on enemmän tilastoa kasassa. Kiinnostaisi kuulla, mitkä ratkaisut mielestäsi ovat ristiriitaisia. Kirjoita vaikka postia jos ehdit, osoite on tuossa vasemmalla.

Jari kirjoitti...

Moro,

hyvä blogi, hauska nähdä että on joku muukin joka näitä asioita pohtii.

Meille on tulossa omakotitaloon maapiiri jossa kiertää glygoli. Piiri on 2-3 metriä syvällä ja pituutta sille tuli noin 200 metriä. Täällä operaatiosta jos kiinnostaa: http://kipposentie.blogspot.com/2010/10/salaojaa-maakylma-ja-sahkojohtoa-maahan.html

Tapani Värjölä kirjoitti...

Moi Jari. Kiitos blogilinkistä!

Lähetä kommentti

Mainoskommentit ja suoraan yrityksiin linkittävät kommentit poistetaan. Jos haluat ostaa mainostilaa, ota yhteyttä.