torstai 27. elokuuta 2009

Ja voittaja on...

Eipä ollut todellakaan helppo päätös tämä runkotoimittajan valinta. Todella pitkään mietin kumpi olisi lopulta parempi ratkaisu, täystiilitalo vai betonielementit. Tiilitalosta löytyi paljon hyviä puolia, ja hintaero oli lopulta aika pieni tiilitalon eduksi. Lujan tarjous elementtitoimituksesta nousi kahdesta elementtiratkaisusta parhaaksi, joten lopullinen taisto käytiin Lujan Kivisydän rakenteen ja Wienerbergerin täystiilitalon kesken. Ilta meni asiaa pähkäillessä, mutta lopulta tulosta ei ratkaissut tekniikka, vaan aika.

Betonielementtitalo nousee tontille nopeasti, mutta toisaalta elementit eivät ole varastotavaraa, ja toimitusta joutuu odottamaan. Tiiliä toisaalta saa suoraan varastosta, joten töihin olisi päässyt nopeammin, mutta kun tiiliurakoitsija antoi alustavasti aikatauluksi rungon valmistumiselle tammikuun, ja Lujan myyjä marraskuun alun, niin kisa ratkesi sitten tällä edulla Lujan hyväksi. Nyt pitäisi talo olla sitten säältä suojassa ennen kuin talvi kunnolla iskee, vaikka eipä näistä talvista enää nykyään tiedä alkavatko ne lokakuussa vai helmikuussa...

Eli meidän talomme tulee olemaan Lujan Kivisydän tekniikalla toteutettu betonielementtitalo. 120 mm betonia, 190 mm polyuretaaneristettä (SPU), ja sitten tiilijulkisivu poltetusta tiilestä. Talousrakennusta ei tehdä elementeistä, vaan niihin käytetään Lujan valuharkkoja. Tämä ratkaisu osoittautui selkeästi halvemmaksi.

Perjantaille on sovittu sopimuksen allekirjoitus, ja rakennesuunnittelu käynnistyy ensi viikolla. Viikonloppuna alkaa tontin raivaus. Ennen sitä pitäisi ottaa vielä kuvat tontista luonnontilassa, niin saadaan sitten vuoden päästä hyvä ennen/jälkeen vertailu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti